Dlaczego tłuszcze są ważne?
Tłuszcze są niezbędnym składnikiem odżywczym (w szczególności tłuszcze nienasycone) podobnie jak węglowodany i białka. Nie możemy wykluczyć ich z jadłospisu, bowiem zachwiałoby to równowagą całego organizmu?
Tłuszcze są składnikiem błon komórkowych, także tych, które budowane są wraz z rozwojem masy mięśniowej, stanowią osłonę narządów wewnętrznych, regulują ciśnienie krwi, są niezbędne do syntezy hormonów płciowych (w tym anabolicznego testosteronu), stanowią środowisko do rozpuszczenia witamin A, D, E i K.
Ponadto tłuszcze są stabilniejszym od węglowodanów źródłem energii, w szczególności w przypadku osób trenujących. Zazwyczaj redukowanie tkanki tłuszczowej rozpoczynamy od minimalizowania udziału tłuszczu w codziennych posiłkach. Tłuszcze są najbardziej kalorycznym składnikiem odżywczych, toteż odejmując możliwie małą ich ilość, otrzymamy deficyt kaloryczny niezbędny do zrzucenia tkanki tłuszczowej. Po ograniczeniu ilości tłuszczu w menu, warto więc wybrać te zdrowe, korzystne dla organizmu, które wesprą proces odchudzania.
1.Ryby i olej rybi
Ryby są niedocenianym składnikiem diety, tymczasem stanowią bardzo cenne
źródło omega – 3 i białka, a także jodu. Tłuszcz wielonienasycony omega – 3 jest bardzo istotnym składnikiem diety, jednak wprowadzając go w większych ilościach do jadłospisu, należy zwrócić uwagę na to, czy jest w niej wystarczająco dużo omega – 6. Ilości te powinny być wyrównane. Efekt możemy z powodzeniem uzyskać, stosując suplementy z konkretnym kwasem tłuszczowym.
Olej rybi pomoże wyregulować metabolizm, zapobiegnie odkładaniu się tkanki tłuszczowej, a co więcej będzie wspomagał jej wykorzystanie jako źródła energii. Co więcej, poprawi funkcjonowanie układu krwionośnego i wspomoże ciało w usuwaniu toksycznych produktów przemiany materii.
2.Jajka
Swego czasu
jajka były na celowniku, mówiono o ich niekorzystnym wpływie na poziom cholesterolu i zachęcano do ograniczania ich spożycia. Dziś teza ta została obalona. Na diecie, w której białko pojawia się w zwiększonych ilościach będą doskonałym produktem, który zapewni sytość oraz cenne, zdrowe tłuszcze zwierzęce.
W samym żółtku znajdziemy połowę tłuszczy i połowę białek. Warto kupować wysokiej jakości jajka, bowiem w nich stosunek omega – 3 do omega – 6 jest wyrównany. Niestety tańsze jajka z chowu klatkowego często mają nawet kilkadziesiąt razy więcej omega – 6.Samo żółtko dostarczy nam także luteiny, żelaza, wapnia, witamin z grupy B oraz witamin: A, C, D, E. Każdy z zawartych w jaju składników jest dobrze przyswajany i wykorzystywany przez organizm. były na celowniku, mówiono o ich niekorzystnym wpływie na poziom cholesterolu i zachęcano do ograniczania ich spożycia. Dziś teza ta została obalona. Na diecie, w której białko pojawia się w zwiększonych ilościach będą doskonałym produktem, który zapewni sytość oraz cenne, zdrowe tłuszcze zwierzęce.
W samym żółtku znajdziemy połowę tłuszczy i połowę białek. Warto kupować wysokiej jakości jajka, bowiem w nich stosunek omega – 3 do omega – 6 jest wyrównany. Niestety tańsze jajka z chowu klatkowego często mają nawet kilkadziesiąt razy więcej omega – 6.Samo żółtko dostarczy nam także luteiny, żelaza, wapnia, witamin z grupy B oraz witamin: A, C, D, E. Każdy z zawartych w jaju składników jest dobrze przyswajany i wykorzystywany przez organizm.
3.Orzechy
Orzechy, a także niskoprzetworzone masło orzechowe jest cennym źródłem tłuszczu roślinnego. Znajdziemy w nich także antyoksydanty oraz gamę witamin. Usprawniają funkcjonowanie metabolizmu i mózgu.
Regulują poziom insuliny, a badania wykazały, że osoby spożywające orzechy (w szczególności na surowo)
mają mniejszą masę ciała od tych, którzy nie mają ich w swojej diecie.
4.Awokado
Awokado jest najbardziej kalorycznym z owoców. W przeciwieństwie do większości z nich, kaloryczność zawdzięcza nie węglowodanom, a tłuszczom, i to zdrowym!
Jest źródłem kwasu oleinowego, wspomagającego obniżanie poziomu złego cholesterolu LDL oraz potasu, wpływającego korzystnie na układ krążenia. W towarzystwie awokado nawet likopen zawarty w pomidorach staje się lepiej przyswajalny.
5.Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek stosowana do dań wspomaga przyswajanie mikro i makroelementów. Na uwagę zasługuje przede wszystkim oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno tzw. virgin.
Regularne spożywanie oliwy z oliwek pozwala na obniżenie poziomu złego cholesterolu i podniesienie ilości dobrego HDL. Wspomaga procesy trawienne oraz utrzymuje uczucie sytości przez dłuższy czas.
6.Olej kokosowy
Olej kokosowy jest produktem bardzo pomocnym w procesie redukcji. Jego zastosowanie pozwala przyśpieszyć metabolizm na około 24h od spożycia. Wszystko zawdzięczamy specyficznym łańcuchom, do których spalenia zużywane są znaczne ilości energii. Co więcej, tłuszcz z oleju kokosowego zostaje bezpośrednio w wątrobie zamieniony na energetyczne paliwo dla ciała. Możemy stosować go na wiele sposobów, także w czasie obróbki cieplnej, bowiem nie traci wtedy swoich właściwości. Stanowi także świetną odżywkę urodową.
Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!