Sławna oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek pozyskiwana jest z owoców drzewa oliwnego, które jest długowieczne i w sprzyjających warunkach klimatycznych może dożyć nawet 700 lat.Bardzo istotny jest stopień dojrzałości oliwek, który warunkuje smak. Z tych nie do końca dojrzałych uzyskuje się oliwę o bardzo intensywnym smaku i bogatą w polifenole, czyli antyutleniacze.Oliwa pozyskiwana z owoców dojrzałych charakteryzuje się natomiast łagodniejszym smakiem i mniejszą zawartością przeciwutleniaczy.
Korzystny skład chemiczny
Skład chemiczny oliwy z oliwek zależy od bardzo wielu czynników, które wpływają na nią na każdym etapie produkcji. Znaczenie mają np. warunki klimatyczne, sposób zbioru, odmiana i stopień dojrzałości oliwki, sposób pozyskiwania oleju, przechowywanie. Niemniej jednak można w przybliżeniu określić zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych. Właśnie ze względu na korzystny skład tych kwasów, oliwa z oliwek jest tak ceniona. Można tu wyróżnić m.in.:
- kwas linolowy – 8 %
- kwas linolenowy – 1%
- kwas palmitynowy – 1 %
- kwas oleinowy, który stanowi 72 % olejuKwas oleinowy, który dominuje w oliwie z oliwek, należy do kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Badania pokazują, że spożywanie właśnie tych kwasów tłuszczowych obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz choroby serca.
Na uwagę zasługują także kwasy linolowy i linolenowy (należą do NNKT), których organizm nie potrafi sam syntetyzować i dlatego koniecznie należy je dostarczać wraz z pożywieniem.NNKT są niezbędne do budowy błon komórkowych i do zapewnienia ich prawidłowej funkcji. Podobnie jak kwasy tłuszczowe jednonienasycone wpływają na układ sercowo-naczyniowy:
- zwiększają ukrwienie serca- zapewniają właściwy stan skóry
- zapobiegają zakrzepom krwi w naczyniach
- obniżają zawartość trójglicerydów we krwi
- zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu
- wykazują działanie przeciwzapalne
- warunkują prawidłowy rozwój organizmu
- chronią przed rozwojem otyłości, miażdżycy, zawałem serca- obniżają poziom złego cholesterolu i podwyższają poziom dobrego
Chociaż oliwa z oliwek zawiera stosunkowo mało niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), bo tylko ok. 9 %, to ich wzajemna kompozycja z innymi składnikami oliwy jest bardzo dobra i korzystnie wpływa na przemiany lipidów w organizmie. Wyniki wielu badań pokazują, że w krajach śródziemnomorskich, w których to oliwa spożywana jest bardzo często, odsetek zachorowań na miażdżycę, nowotwory, czy choroby serca jest dużo mniejszy niż w pozostałych krajach.
Kiedy należy używać oliwy z oliwek?
Oliwę z oliwek można używać do krótkotrwałego smażenia, kiedy stosuje się jej niewielki dodatek, ale także do smażenia głębokiego (chociaż tutaj lepiej sprawdzi się np. olej kukurydziany). Niezastąpiona jest jednak jako składnik sałatek lub innych dań spożywanych na zimno.
Bardzo ważną kwestią jest sposób przechowywania oliwy. Nie lubi ona światła, tlenu i wysokich temperatur, gdyż czynniki te wpływają na utlenianie składników. Dlatego oliwa zawsze powinna być szczelnie zamykana i przechowywana w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
13 lat, 8 miesięcy ago
13 lat, 8 miesięcy ago
13 lat, 7 miesięcy ago
13 lat, 7 miesięcy ago
13 lat, 6 miesięcy ago
13 lat, 5 miesięcy ago
12 lat, 8 miesięcy ago