Koncentrat białka serwatkowego – dawkowanie, działanie, skutki uboczne
Koncentrat białka serwatkowego, znany także jako WPC, jest ogólnodostępną formą białka, wybieraną przez zawodników na całym świecie. Stosowany jest do przyrządzania szejków białkowych, stanowi także dodatek do posiłków w ciągu dnia. Co powinieneś wiedzieć o koncentracie białka serwatkowego? Zapraszamy do do lektury poniższego artykułu "Koncentrat białka serwatkowego – dawkowanie, działanie, skutki uboczne".
Proces produkcji białka serwatkowego
Białko serwatkowe, jak sama nazwa wskazuje – pozyskiwane jest przy produkcji sera. Ultrafiltracja pozwala na uzyskanie koncentratu białek serwatkowych z mleka podczas jego obróbki. Na tym etapie dąży się do pozyskania jak największej ilości samego białka w produkcie. W przypadku koncentratu białka jest to około 80%, gdzie pozostałą część stanowią węglowodany, tłuszcze, woda oraz dodatki w postaci aromatów, stabilizatorów i substancji słodzących.Skład koncentratu białka serwatkowego
Zanim odżywka białkowa zagości na stałe w naszej diecie, dobrze jest zwrócić uwagę na skład produktu. Z pewnością, dla koncentratu zobaczymy wartość zbliżoną do 80% czystego białka. Pozostałe elementy również powinny nas zainteresować. Trzeba mieć świadomość, że im więcej tłuszczów i węglowodanów, tym więcej kalorii będzie miała odżywka. Białko spożywane w ten sposób może także przysporzyć problemów z układem trawiennych. Jeśli wiesz, że Twój żołądek ma problemy z trawieniem laktozy, jest wrażliwy na słodziki i inne substancje chemiczne, warto sięgnąć po produkt z dodatkiem laktazy (enzymu, który umożliwi trawienie laktozy), dbając o zminimalizowanie drażniących dla żołądka substancji.Rodzaje białek serwatkowych
- koncentrat białka serwatkowego WPC – 80% białka, najpopularniejszy- izolat białka serwatkowego WPI – około 90% białka, zaawansowany proces produkcji pozwala niemal całkowicie pozbyć się węglowodanów i tłuszczu
- hydrolizat białka serwatkowego WPH – do 100% białka, produkt o przyśpieszonym wchłanianiu
Kiedy stosować koncentrat białka serwatkowego?
Białko w postaci koncentratu białka serwatkowego jest doskonałym wyborem podczas przygotowania posiłków okołotreningowych. Charakteryzuje się szybkim trawieniem i wchłanianiem, co niemalże natychmiastowo pozwala dostarczyć budulca mięśniom. Dodatkową zaletą jest zahamowanie procesów katabolicznych, które mogą pojawić się w czasie bardzo intensywnego treningu. Spożywając koncentrat białka serwatkowego możemy zrezygnować z dodatkowej suplementacji BCAA, bowiem w jego skaldzie znajdują się już aminokwasy rozgałęzione (leucyna, izoleucyna i walina).Białko serwatkowe może również posłużyć do przygotowania posiłku w ciągu dnia, gdy brakuje nam źródła białka. Z powodzeniem dodawane jest do omletów, owsianek, a także naleśników. Występujące w wielu wariantach smakowych może stanowić urozmaicenie jadłospisu podczas redukcji tkanki tłuszczowej, bądź pozostawić danie bez zmian (jeśli wybierzemy klasyczne białko, bez aromatów).
5 lat, 8 miesięcy ago