10 najważniejszych witamin dla kulturysty – część 1
W komórkach mięśniowych dochodzi do pewnych reakcji biologicznych, które zapewniają prawidłowy ich metabolizm, rozwój i funkcjonowanie. Owe reakcje zależne są od konkretnych (nie wszystkich) witamin, które warunkują powyższe działanie. Postępy w sportach siłowych mogą zostać zahamowane, nawet jeżeli jedna z konkretnych witamin nie zostanie dostarczona organizmowi. Teoretycznie i praktycznie każdy proces produkcji energii w komórkach oraz m. in. wzrostu komórek związany jest z witaminami. Witaminy dawno temu skategoryzowano na dwie grupy. Pierwszą grupę stanowią witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, drugą: rozpuszczalne w wodzie. Do pierwszego zbioru należą witaminy: A, D, E i K. Są one przechowywane w organizmie w tkance tłuszczowej i nie muszą być uzupełniane sukcesywnie, każdego dnia. Uwaga: nadmiar zmagazynowanych owych witamin może prowadzić do zatrucia, a do przedawkowania dojść może łatwo. Zbiór drugi (rozpuszczalne w wodzie) zawiera następujące elementy: witamina: C, witaminy z grupy B oraz witamina P. Wszystkie owe witaminy z małym wyjątkiem (witamina B12) nie są magazynowane w organizmie (mają trudności z wejściem w tkankę tłuszczową). Wniosek : należy je regularnie dostarczać, a dieta, szczególnie kulturysty- musi zawsze je uwzględniać. Nadmiar nie stanowi większego zagrożenia dla organizmu, ponieważ jest usuwany w raz z moczem. Ważność witamin ze sportowego punktu widzenia jest nieoceniona, jednak z całej palety witamin, można wyróżnić te, które są bardziej cenne dla sportowców , w tym dla osób, które dbają o własne umięśnienie. Do grupy witamin ważnych dla komórek mięśniowych , można zaliczyć 10, które w tym artykule zostały podzielone w odwrotnej hierarchii (od mniej ważnej do najważniejszej) Ranking witamin od 10 - 6 miejsca Miejsce 10: Witamina B12: Cyjanokobalamina: Funkcje witaminy B12:
- udział w przemianie tłuszczy, węglowodanów i białek, ważne z procesie budowy mięśni.
- utrzymanie systemu układu nerwowego - przenoszenie sygnałów z mózgu do tkanki mięśniowej, co jest istotne dla skurczu, koordynacji i wzrostu mięśni.
- udział w przemianie żelaza, uczestniczenie w tworzeniu czerwonych ciałek krwi – im więcej, tym skuteczniej są dotlenione mięśnie
- pobudzanie apetytu, ważne w budowie masy mięśniowej
Źródło: żywność pochodzenia zwierzęcego. Miejsce 9: Witamina B7: Biotyna: Funkcje witaminy B7:
- udział w syntezie i rozkładzie tłuszczów, aminokwasów i węglowodanów, istotne z procesie budowy mięśni.
- utrzymywanie i rozrost komórek, w tym mięśniowych
- udział w syntezie glukozy – produkcja energii: wpływa na witalność i dobre samopoczucie
- uczestniczy w procesie tworzenia hemoglobiny odpowiedzialnej za przenoszenie tlenu – natlenienie mięśni.
Kulturyści, którzy zjadają dużo surowego białka kurzego, narażeni są na niedobór biotyny, ponieważ białko jajka zawiera substancję „antyodżywczą” o nazwie: „AWIDYNA”. Awidyna łączy się z biotyną, co powoduję wyłączenie właściwości witaminy B7. Efekt: niedobór biotyny w organizmie. Źródło: orzechy włoskie, orzechy ziemne, migdały, pomidory, szpinak, złotko jaj, marchew, brązowy ryż. Miejsce 8: Witamina B2: Ryboflawina: Funkcje witaminy B2:
- wielki udział w produkcji energii, potrzebnej również w czasie treningu.
- udział w przemianie anabolicznej, związana z metabolizmem białek w budowie komórek (istnieje silny związek pomiędzy beztłuszczową masą ciała i ryboflawiną w diecie).
- wpływ na odpowiednie wykorzystanie energii.
Źródło: drożdże, wątroba wieprzowa, , migdały, ser twarogowy, grzyby, szpinak, jajko, fasola, orzechy włoskie. Miejsce 7: Witamina A: Retinol Funkcje witaminy A:
- uczestniczy w syntezie białek, główny proces wzrostu mięśni.
- bierze udział w produkcji glikogenu- dominującego substratu energetycznego w intensywnych wysiłkach
Problemy z witaminą A: po pierwsze, popularne diety niskotłuszczowe są ubogie w tą witaminę. Po drugie, wytężona aktywność fizyczna zmniejsza poziom witaminy A w organizmie. Dlatego kulturyści muszą szczególnie uważać na spożycie witaminy A w trakcie treningów. Źródło: tran, wątroba każdej maści, olej z wątroby dorsza, marchew, natka pietruszki, masło śmietankowe, szpinak, żółtko jaj, dynia, ser żółty, pomidor. Miejsce 6: Witamina E: Tokoferol: Funkcje witaminy E:
- ochrona błon komórek. Istotne, ponieważ wiele procesów metabolicznych zachodzących w organizmie, w tym regeneracji i wzrostu komórek mięśni, są zależne od prawidłowego funkcjonowania błon komórkowych.
- udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, wpływa na rozwój komórek mięśniowych
- silny przeciwutleniacz, chroni komórki przed rodnikami, a więc komórka (również mięśniowa) może skupić się nie na ochronie tylko na procesach typu: naprawa i wzrost.
Źródło: olej sojowy, olej słonecznikowy, kiełki pszenne, migdały, olej lniany, orzechy włoskie i ziemne, sałata, oliwa, kapusta, szprotki, masło. Miejsca od pierwszego do piątego w II części artykułu.
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 5 miesięcy ago
14 lat, 5 miesięcy ago
14 lat, 5 miesięcy ago
14 lat, 4 miesiące ago
14 lat, 4 miesiące ago
14 lat, 3 miesiące ago
14 lat, 2 miesiące ago
14 lat ago
14 lat ago
13 lat, 11 miesięcy ago
10 lat, 10 miesięcy ago
6 lat, 7 miesięcy ago