Tuńczyk z warzywami
Aromatyczna i wykwintna potrawa, którą polecam jako danie obiadowe przed popołudniowym treningiem. Ze względu na składniki, potrawa ta może spełniać funkcje afrodyzjaku, dodając sił witalnych. Polecana jest więc także na romantyczne kolacje z ukochaną osobą.
Stopień trudności:
średnie
Czas wykonania:
30 min
Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna: 650 kcal
Składniki:
50 g makaronu dwujajecznego spaghetti120 g tuńczyka
0,5 małej cukinii
50 g szparagów konserwowych
2 średnie marchewki
1 czerwona papryka
2 łyżki musztardy
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka koperku
tymianek i kolendra do smaku
Wartości odżywcze
Białko ogółem: | 42 g |
Tłuszcz: | 23,5 g |
Cholesterol: | 103,5 mg |
Węglowodany: | 65 g |
Błonnik pokarmowy: | 14,5 g |
Sód: | 605 mg |
Narzędzia kulinarne:
deska, nóż, naczynie żaroodporne, garnek do ugotowania makaronu
Wykonanie:
- Makaron ugotować na pół twardo.
- Tuńczyka opłukać pod bieżącą wodą i posmarować musztardą.
- Na pergaminie położyć makaron, następnie tuńczyka i pokrojone w kostkę warzywa.
- Całość polać oliwą i posypać koperkiem i ziołami. Pergamin szczelnie zawinąć i upiec potrawę w piekarniku (ok 20 min).
Można zjeść też na: kolację
15 lat, 6 miesięcy ago
7 lat, 5 miesięcy ago