Sznycle cielęce po wiedeńsku
Doskonała potrawa po intensywnym treningu, która dzięki odpowiedniej zawartości białka zwierzęcego, pozwala szybko zregenerować mięśnie. Bardzo dobrze komponuje się z sałatkami.
Stopień trudności:
łatwe
Czas wykonania:
30 min
Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna: 250 kcal
Składniki:
100 g cielęciny bez kości1 jajko
1 białko jaja
3 łyżki tartej bułki
sól i pieprz
1 łyżeczka oliwy
Wartości odżywcze
Białko ogółem: | 26 g |
Tłuszcz: | 8 g |
Cholesterol: | 75 mg |
Węglowodany: | 17,5 g |
Błonnik pokarmowy: | 1,5 g |
Sód: | 260 mg |
Narzędzia kulinarne:
nóż, tłuczek, deska, 2 patelnie
Wykonanie:
- Mięso opłukać, osuszyć, delikatnie rozbić i oprószyć solą i pieprzem.
- Białko roztrzepać widelcem, a z całego jajka zrobić jajko sadzone.
- Sznycle maczać w białku i obtaczać w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć sznycle na złoty kolor.
- Jajko sadzone położyć na usmażonym sznyclu.
Można zjeść też na: kolację
Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!