Szaszłyk z kurczaka na sposób orientalny z sezamowym makaronem

  • Głosów: 1
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Szaszłyk z kurczaka na sposób orientalny z sezamowym makaronem
Ta orientalna potrawa dzięki stosunkowo dużej zawartości węglowodanów i białek dostarczy energię oraz pomoże w budowaniu masy mięśniowej. Stanowi więc ona idealny posiłek dla sportowca.
Stopień trudności:
średnie
Czas wykonania:
60 min
Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna: 618 kcal
Składniki:
120 g mięsa z piersi kurczaka
1 łyżeczka startego imbiru
1 roztarty ząbek czosnku
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
100 g makaronu
1 łyżka nasion sezamu

1 łyżka oleju sezamowego
Wartości odżywcze
Białko ogółem: 40 g
Tłuszcz: 18 g
Cholesterol: 100 mg
Węglowodany: 73 g
Błonnik pokarmowy: 4 g
Sód: 83 mg
Narzędzia kulinarne:
patelnia, naczynie żaroodporne, miska, nóż, deska
Wykonanie:
  1. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w wąskie paski.
  2. W miseczce wymieszać imbir, czosnek, sos sojowy i miód. Dodać kurczaka i na pół godziny włożyć do lodówki.
  3. Paski kurczaka nadziać na wykałaczki, umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w mocno nagrzanym piekarniku ok 15 min.
  4. Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić.
  5. Na patelni rozgrzać olej, dodać nasiona sezamu makaron i wszystko wymieszać.
  6. Gotowy makaron przełożyć na talerz, szaszłyki umieścić na wierzchu.
Można zjeść też na: kolację

Warto spróbować

będziemy kucharzyć :)

pychotka...