Szaszłyk z kurczaka na sposób orientalny z sezamowym makaronem
Ta orientalna potrawa dzięki stosunkowo dużej zawartości węglowodanów i białek dostarczy energię oraz pomoże w budowaniu masy mięśniowej. Stanowi więc ona idealny posiłek dla sportowca.
Stopień trudności:
średnie
Czas wykonania:
60 min
Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna: 618 kcal
Składniki:
120 g mięsa z piersi kurczaka1 łyżeczka startego imbiru
1 roztarty ząbek czosnku
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
100 g makaronu
1 łyżka nasion sezamu
1 łyżka oleju sezamowego
Wartości odżywcze
Białko ogółem: | 40 g |
Tłuszcz: | 18 g |
Cholesterol: | 100 mg |
Węglowodany: | 73 g |
Błonnik pokarmowy: | 4 g |
Sód: | 83 mg |
Narzędzia kulinarne:
patelnia, naczynie żaroodporne, miska, nóż, deska
Wykonanie:
- Pierś z kurczaka umyć i pokroić w wąskie paski.
- W miseczce wymieszać imbir, czosnek, sos sojowy i miód. Dodać kurczaka i na pół godziny włożyć do lodówki.
- Paski kurczaka nadziać na wykałaczki, umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w mocno nagrzanym piekarniku ok 15 min.
- Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać nasiona sezamu makaron i wszystko wymieszać.
- Gotowy makaron przełożyć na talerz, szaszłyki umieścić na wierzchu.
Można zjeść też na: kolację
15 lat ago
14 lat, 11 miesięcy ago
14 lat, 10 miesięcy ago