Ryż z krewetkami
Wykwintne danie, które łączy w sobie wysoką wartość odżywczą oraz prostotę wykonania. Z tego względu potrawa ta jest polecana osobom, które pragną się zdrowo odżywiać, ale żyją w ciągłym biegu i nie mają zbyt wiele czasu na kulinarne eksperymenty.
Stopień trudności:
łatwe
Czas wykonania:
20 min
Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna: 360 kcal
Składniki:
200 g krewetek2 łyżki surowego białego ryżu
50 g cukini
60 g (2-3 sztuki) szparagów konserwowych
0,5 papryki czerwonej
1 łyżeczka oliwy
Wartości odżywcze
Białko ogółem: | 41 g |
Tłuszcz: | 7,8 g |
Cholesterol: | 288 mg |
Węglowodany: | 31 g |
Błonnik pokarmowy: | 4 g |
Sód: | 460 mg |
Narzędzia kulinarne:
nóż, deska, patelnia
Wykonanie:
- Ugotować ryż.
- Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej krewetki.
- Warzywa pokroić w kostkę i dodać do krewetek.
- Całość doprawić do smaku ulubionymi przyprawami.
Można zjeść też na: kolację
15 lat, 8 miesięcy ago
15 lat, 8 miesięcy ago