Pierś kurczaka ze szpinakiem i ryż po chińsku
Idealna potrawa dla sportowca, obfitująca w białko i węglowodany. Doskonale nadaje się jako posiłek potreningowy. Porcja węglowodanów uzupełni straty glikogenu, a białko zostanie wykorzystane na regenerację mięśni.
Stopień trudności:
łatwe
Czas wykonania:
30 min
Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna: 503 kcal
Składniki:
150 g mięsa z piersi kurczaka bez skóry80 g szpinaku
0,5 cebuli
3 łyżki surowego brązowego ryżu
2 ząbki czosnku
2 łyżki mleka spożywczego 1,5 %
2 łyżki kukurydzy konserwowej
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
bazylia i tymianek do smaku
Wartości odżywcze
Białko ogółem: | 44,8 g |
Tłuszcz: | 17,5 g |
Cholesterol: | 215 mg |
Węglowodany: | 41 g |
Błonnik pokarmowy: | 7,5 g |
Sód: | 258 mg |
Narzędzia kulinarne:
nóż, deska, patelnia, naczynie żaroodporne
Wykonanie:
- Ugotować ryż.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i usmażyć na niej jajko. Usmażone jajko pokroić w paski.
- Do jajka dodać ryż i kukurydzę, całość smażyć 5 min.
- Mięso rozbić i natrzeć oliwą i przyprawami
- Szpinak podsmażyć z mlekiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Na mięsie ułożyć szpinak i zrobić roladę. Upiec w piekarniku do miękkości. Podawać z ryżem.
Można zjeść też na: kolację
15 lat, 9 miesięcy ago