Pierś kurczaka ze szpinakiem i ryż po chińsku

  • Głosów: 0
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Pierś kurczaka ze szpinakiem i ryż po chińsku
Idealna potrawa dla sportowca, obfitująca w białko i węglowodany. Doskonale nadaje się jako posiłek potreningowy. Porcja węglowodanów uzupełni straty glikogenu, a białko zostanie wykorzystane na regenerację mięśni.
Stopień trudności:
łatwe
Czas wykonania:
30 min
Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna: 503 kcal
Składniki:
150 g mięsa z piersi kurczaka bez skóry
80 g szpinaku
0,5 cebuli
3 łyżki surowego brązowego ryżu
2 ząbki czosnku
2 łyżki mleka spożywczego 1,5 %
2 łyżki kukurydzy konserwowej
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
bazylia i tymianek do smaku
Wartości odżywcze
Białko ogółem: 44,8 g
Tłuszcz: 17,5 g
Cholesterol: 215 mg
Węglowodany: 41 g
Błonnik pokarmowy: 7,5 g
Sód: 258 mg
Narzędzia kulinarne:
nóż, deska, patelnia, naczynie żaroodporne
Wykonanie:
  1. Ugotować ryż.
  2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i usmażyć na niej jajko. Usmażone jajko pokroić w paski.
  3. Do jajka dodać ryż i kukurydzę, całość smażyć 5 min.
  4. Mięso rozbić i natrzeć oliwą i przyprawami
  5. Szpinak podsmażyć z mlekiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  6. Na mięsie ułożyć szpinak i zrobić roladę. Upiec w piekarniku do miękkości. Podawać z ryżem.
Można zjeść też na: kolację

jeszcze nie jadłem ale brzmi smacznie pewnie moja zonka mi zrobi cos takiego jeszcze w tym tygodniu:]]