Nadziewane jajka
Potrawa ta doskonale nadaje się na śniadanie. Bardzo szybko dostarczy cennej energii i chęci do działania. Sportowcom pomoże w budowaniu mięśni, a kobiety ucieszą się z jej pozytywnego wpływu na włosy, cerę i paznokcie.
Stopień trudności:
łatwe
Czas wykonania:
20 min
Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna: 392 kcal
Składniki:
2 jajka1 łyżka fasolki konserwowej czerwonej
0,5 małego ogórka
0,5 średniej cebuli
3 rzodkiewki
2 łyżeczki majonezu
sól i pieprz do smaku
2 kromki wiejskiego chleba
Wartości odżywcze
Białko ogółem: | 15,5 g |
Tłuszcz: | 17,6 g |
Cholesterol: | 260 mg |
Węglowodany: | 42,6 g |
Błonnik pokarmowy: | 5,5 g |
Sód: | 417 mg |
Narzędzia kulinarne:
nóż, widelec, deska, garnek
Wykonanie:
- Jajka ugotować na twardo (ok. 10 min.).
- Ugotowane jajka obrać, przekroić wzdłuż i usunąć żółtka.
- Ogórka, cebulę i rzodkiewki drobno posiekać, natomiast fasolkę rozgnieść widelcem.
- Przygotować fasolową masę z 1 żółtka, fasolki i 1 łyżeczki majonezu, doprawić pieprzem i solą.
- Przygotować drugie nadzienie z posiekanych warzyw, pozostałego żółtka i majonezu, również doprawić.
- Połowę białek wypełnić pastą fasolową, a drugą połowę warzywami.
- Podawać ze świeżym pieczywem.
Można zjeść też na: drugie śniadanie i na kolację
15 lat, 5 miesięcy ago
15 lat, 5 miesięcy ago
7 lat, 2 miesiące ago