Makaron z indykiem i brokułami
Wyśmienite danie obiadowe. Doskonałe proporcje między składnikami odżywczymi tej potrawy sprawią, że po pracowitym poranku otrzymamy nowy zastrzyk energii, która pozwoli nam efektywnie działać do samego wieczora.
Stopień trudności:
łatwe
Czas wykonania:
30 min
Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna: 650 kcal
Składniki:
120 g mięsa z piersi indyka bez skóry100 g makaronu dwujajecznego spagetti
0,5 cebuli
100 g (2 różyczki) brokułów
30 g (1 plaster) sera camembert
1 łyżka oliwy z oliwek
pieprz i zioła prowansalskie do smaku
Wartości odżywcze
Białko ogółem: | 44,7 g |
Tłuszcz: | 15,9 g |
Cholesterol: | 119,7 mg |
Węglowodany: | 80,3 g |
Błonnik pokarmowy: | 6,1 g |
Sód: | 373,5 mg |
Narzędzia kulinarne:
nóż, deska, patelnia, garnek do ugotowania makaronu
Wykonanie:
- Makaron ugotować na pół twardo.
- Pierś indyka pokroić w kostkę, natrzeć przyprawami i usmażyć na oliwie.
- Brokuły podzielić na drobniejsze różyczki, cebulę pokroić w kostkę, dodać do mięsa i smażyć jeszcze 10 min.
- Na makaronie ułożyć mięso i warzywa. Całość posypać pokrojonym w drobną kostkę serem.
Można zjeść też na: kolację
Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!