Makaron z indykiem i brokułami

  • Głosów: 0
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Makaron z indykiem i brokułami
Wyśmienite danie obiadowe. Doskonałe proporcje między składnikami odżywczymi tej potrawy sprawią, że po pracowitym poranku otrzymamy nowy zastrzyk energii, która pozwoli nam efektywnie działać do samego wieczora.
Stopień trudności:
łatwe
Czas wykonania:
30 min
Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna: 650 kcal
Składniki:
120 g mięsa z piersi indyka bez skóry
100 g makaronu dwujajecznego spagetti
0,5 cebuli
100 g (2 różyczki) brokułów
30 g (1 plaster) sera camembert
1 łyżka oliwy z oliwek

pieprz i zioła prowansalskie do smaku
Wartości odżywcze
Białko ogółem: 44,7 g
Tłuszcz: 15,9 g
Cholesterol: 119,7 mg
Węglowodany: 80,3 g
Błonnik pokarmowy: 6,1 g
Sód: 373,5 mg
Narzędzia kulinarne:
nóż, deska, patelnia, garnek do ugotowania makaronu
Wykonanie:
  1. Makaron ugotować na pół twardo.
  2. Pierś indyka pokroić w kostkę, natrzeć przyprawami i usmażyć na oliwie.
  3. Brokuły podzielić na drobniejsze różyczki, cebulę pokroić w kostkę, dodać do mięsa i smażyć jeszcze 10 min.
  4. Na makaronie ułożyć mięso i warzywa. Całość posypać pokrojonym w drobną kostkę serem.
Można zjeść też na: kolację