Bananowe curry z kurczakiem

  • Głosów: 1
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Bananowe curry z kurczakiem
Banany ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów są znakomitym źródłem energii. W połączeniu z chudym mięsem stanowią idealne danie dla osób aktywnych fizycznie.
Stopień trudności:
średnie
Czas wykonania:
30 min
Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna: 722 kcal
Składniki:
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka curry
0,5 banana
0,5 szklanki soku z limonki
1 cebula
0,5 piersi z kurczaka bez skóry
10 strąków fasolki szparagowej

50 g bakłażana

1 kostka rosołowa

4 łyżki surowego białego ryżu
0,5 szklanki mleczka kokosowego
Wartości odżywcze
Białko ogółem: 24 g
Tłuszcz: 29 g
Cholesterol: 36 mg
Węglowodany: 93 g
Błonnik pokarmowy: 9 g
Sód: 50 mg
Narzędzia kulinarne:
deska, nóż, patelnie, głęboki garnek
Wykonanie:
  1. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć połowę bananów z połową pasty curry i polać sokiem z limonki.
  2. W głębokim garnku podsmażyć pokrojoną w krążki cebulę z pozostałą częścią curry.
  3. Do cebuli dodać pierś z kurczaka pokrojoną w paski i usmażyć na złoto.
  4. Następnie dodać fasolkę, bakłażana i kostkę rosołową. Dolać pół szklanki wody i dusić ok. 15 min. na małym ogniu
  5. Wlać mleczko kokosowe, dodać masę bananową z patelni i resztę pokrojonych w plasterki bananów, doprowadzić do wrzenia.
  6. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem..
Można zjeść też na: kolację