Bananowe curry z kurczakiem
Banany ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów są znakomitym źródłem energii. W połączeniu z chudym mięsem stanowią idealne danie dla osób aktywnych fizycznie.
Stopień trudności:
średnie
Czas wykonania:
30 min
Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna: 722 kcal
Składniki:
1 łyżeczka oliwy z oliwek1 łyżeczka curry
0,5 banana
0,5 szklanki soku z limonki
1 cebula
0,5 piersi z kurczaka bez skóry
10 strąków fasolki szparagowej
50 g bakłażana
1 kostka rosołowa
4 łyżki surowego białego ryżu
0,5 szklanki mleczka kokosowego
Wartości odżywcze
Białko ogółem: | 24 g |
Tłuszcz: | 29 g |
Cholesterol: | 36 mg |
Węglowodany: | 93 g |
Błonnik pokarmowy: | 9 g |
Sód: | 50 mg |
Narzędzia kulinarne:
deska, nóż, patelnie, głęboki garnek
Wykonanie:
- Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć połowę bananów z połową pasty curry i polać sokiem z limonki.
- W głębokim garnku podsmażyć pokrojoną w krążki cebulę z pozostałą częścią curry.
- Do cebuli dodać pierś z kurczaka pokrojoną w paski i usmażyć na złoto.
- Następnie dodać fasolkę, bakłażana i kostkę rosołową. Dolać pół szklanki wody i dusić ok. 15 min. na małym ogniu
- Wlać mleczko kokosowe, dodać masę bananową z patelni i resztę pokrojonych w plasterki bananów, doprowadzić do wrzenia.
- Podawać z ugotowanym na sypko ryżem..
Można zjeść też na: kolację
Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!