Żurawina dobra na...
Żurawina pochodzi z Ameryki Północnej, ale w Polsce również można ją spotkać. W naszym kraju przeważnie jednak rośnie na dziko i posiada drobne, czerwone owoce. Chociaż owoce tej amerykańskiej żurawiny są większe (tzw. żurawina wielkoowocowa), to obydwa gatunki charakteryzują się kwaśnym i cierpkim smakiem. 100 g żurawiny dostarcza tylko ok 48 kcal, ponieważ aż 87% owocu stanowi woda. Żurawina jest źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, a także wapnia, fotoforu, magnezu, miedzi, żelaza i jodu. Zawiera kwasy owocowe (jabłkowy i cytrynowy) oraz garbniki i taniny, które nadają jej charakterystyczny cierpki smak. Po zerwaniu stosunkowo długo zachowuje świeżość, a to dzięki obecności w niej kwasu benzoesowego, który jest naturalnym konserwantem.
Dobra na choroby układu moczowego
Te drobne owoce powinny docenić szczególnie te osoby, które cierpią na choroby układu moczowego, takie jak zapalenie pęcherza moczowego czy zakażenie dróg moczowych. W tych przypadkach leczenie żurawinowym sokiem może skutecznie zastąpić antybiotykoterapię, która posiada poważny skutek uboczny - niszczy także dobroczynną florę bakteryjną jelit.W przypadku stosowania soku żurawinowego do tego nie dochodzi. Naturalna flora bakteryjna pozostaje nienaruszona, atakowane są jedynie odpowiedzialne w dużej mierze za chorobę bakterie Escherichia coli. Substancje zawarte w żurawinie zapobiegają przyleganiu tych bakterii do ścian układu moczowego, hamując w ten sposób rozwój choroby.
Żurawina jest produktem alkalizującym, co ważne jest także przy leczeniu kamicy moczanowej. Chorym wręcz nakazuje się picie soku żurawinowego, ponieważ zawiera on cytryniany, które rozpuszczają kamienie moczanowe i zapobiegają wytrącaniu się kolejnych kryształków.W trakcie takiej kuracji chorzy czują się lepiej i są w mniejszym stopniu narażeni na wystąpienie bolesnej kolki nerkowej. Jednak nie we wszystkich rodzajach kamicy żurawina będzie pomocna. Ponieważ zawiera ona szczawiany, powinny jej unikać osoby cierpiące na kamicę szczawianową. U takich osób żurawina może nasilić proces powstawania kamieni nerkowych.
Dobra na przeziębienie
Żurawina jest bardzo bogatym źródłem witaminy C i dlatego wzmacnia odporność i łagodzi objawy przeziębienia. W okresie jesienno-zimowym zalecana jest jako forma profilaktyki przed infekcjami.
Dobra na serce
Owoce żurawiny są źródłem naturalnych antyoksydantów - siłę ich działania porównuje się nawet z antyoksydantami występującymi w czerwonym winie. Korzystnie wpływają na rozszerzanie naczyń krwionośnych, zapobiegają tworzeniu się skrzepów i utlenianiu się cholesterolu, zmniejszając ryzyko miażdżycy, zawałów i chorób serca.
Dobre na dziąsła
Kolejną zaletą żurawiny jest zdolność redukowania bakterii patogennych w jamie ustnej, które wywołują choroby dziąseł. Wykazano, że regularne spożywanie tych owoców może aż o 60% zmniejszyć osadzanie się bakterii na dziąsłach.
Dobra na mózg
Częste picie soku z żurawiny może też ochronić komórki mózgowe osób, które przeżyły udar mózgowy.
Dobra na żołądek
Zawarte w żurawinie substancje niszczą bakterie Helicobacter pyroli, które odpowiedzialne są za chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, dzięki czemu owoce te zwiększają skuteczność leczenia farmakologicznego.
Żurawina wykazuje szereg dobroczynnych właściwości, ale ceniona jest także za swój smak. Chociaż jest on cierpki i kwaskowaty, wspaniale nadaje się do owocowych sałatek, serów pleśniowych i dań mięsnych, a żurawinowy sok bardzo dobrze komponuje się z herbatą.
13 lat, 7 miesięcy ago
13 lat, 7 miesięcy ago
13 lat, 6 miesięcy ago