Zrób to sam - batonik proteinowy
Wybór odpowiedniego batona proteinowego nie jest łatwym zadaniem. Rynek odżywek stale rośnie i oferuje nam coraz to więcej rodzajów, smaków i dodatków, mających przynosić nam same korzyści. Należy jednak pamiętać o tym, że produkty te, mimo tego, że mają nam pomagać, zawierają często niekoniecznie pożądane dodatki takie jak nadmierne ilości cukru, uwodornione tłuszcze, konserwanty, wypełniacze i inne nieistotne odżywczo składniki. Mimo tego nadal je kupujemy, ponieważ zawierają to, czego od nich oczekujemy czyli białko, są także wygodne i łatwe do przenoszenia oraz przypominają nam słodycze. Można jednak uniknąć tego wszystkiego przygotowując w całkiem prosty sposób swoje własne batony proteinowe. Na pewno będą one smaczniejsze, zdrowsze a na dłuższą metę także tańsze od tych kupowanych w sklepach czy przez internet. Nie mniejsze znaczenie będzie miała również satysfakcja z przygotowania samemu takiej przekąski.
Oto ogólne wskazówki jak przygotować w domu batoniki proteinowe:
Krok 1
Wybierz swoją ulubiona odżywkę białkową w proszku (typu whey protein). Będzie Ci potrzebna również mąka, ale taka którą można spożywać na surowo bez pieczenia – mąka kokosowa, migdałowa lub mąka z płatków owsianych.
Krok 2
Wymieszaj odżywkę z mąką oraz mlekiem (może być mleko krowie, sojowe, kokosowe). Możesz dodać także trochę masła orzechowego. Konsystencja ciasta nie może być zbyt rzadka, jeżeli możesz formować w rękach batoniki i ciasto się nie rozpływa to znaczy, że jest w porządku.
Krok 3
Uformuj z masy batoniki i układaj je na tacce lub talerzu wyłożonym folią spożywczą lub aluminiową (dzięki temu nie przykleją się do naczynia).
Jeżeli ciasto jest zbyt suche dolej nieco mleka, a jeśli jest za płynne dodaj mąkę lub odżywkę w proszku.
Krok 4
Roztop trochę czekolady w miseczce nad parą, a następnie pokryj nią batoniki cienką warstwą. Najlepiej jeśli będzie to ciemna czekolada o wysokiej zawartości kakao (70-90%), która ma mniej cukru i więcej antyoksydantów. Dodatkowo batonik sam w sobie może być dosyć słodki, zatem gorzka czekolada zbalansuje jego smak. Wybór należy do Ciebie.
Krok 5
Włóż talerz z batonikami do zamrażarki na ok. 30 minut i gotowe. Niższa temperatura sprawi, że masa stanie się bardziej zbita. Teraz możesz zapakować swoje batoniki np. w folię spożywczą lub włożyć je do plastikowego pojemnika i zabrać ze sobą gdzie chcesz. Przygotowane batoniki najlepiej przechowywać w lodówce i spożyć w przeciągu kilku dni.
Do batoników możesz również dodać ulubione dodatki, takie jak orzechy, rodzynki i inne suszone owoce, płatki lub wiórki kokosowe, płatki owsiane, otręby, pestki dyni, słonecznika czy sezam. Możesz śmiało eksperymentować.
Przepisy
Batonik kokosowo-waniliowy
Składniki:
- ½ szklanki odżywki białkowej w proszku o smaku waniliowym
- ¼ szklanki płatków kokosowych (ewentualnie mogą być wiórki)
- ¼ mąki kokosowej (mąkę i płatki kokosowe znajdzie w dziale z żywnością BIO)
- ¼ szklanki mleka
- 30 g roztopionej ciemnej czekolady (70-90% zawartości kakao)
Przybliżona wartość odżywcza jednego batonika (z podanych wyżej składników powinieneś uzyskać ok. 3 batoników średniej wielkości):
- Wartość energetyczna: 212 kcal
- Białko: 16,6 g
- Węglowodany: 8,8 g
- Tłuszcz: 13 g
Ostry batonik pomarańczowy
Składniki:
- ½ szklanki odżywki białkowej w proszku o smaku waniliowym
- ¾ szklanki zmielonych migdałów
- ¼ szklanki mąki kokosowej
- ¾ szklanki owoców goji (można zastąpić np. suszoną żurawiną)
- ¼ szklanki mleka kokosowego (lub zwykłego mleka)
- 1 łyżka stołowa esencji waniliowej
- 1 łyżka stołowa posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka proszku chili
- 30 g roztopionej ciemnej czekolady (70-90% zawartości kakao)
Przybliżona wartość odżywcza jednego batonika (z podanych wyżej składników powinieneś uzyskać ok. 5 małych batoników):
- Wartość energetyczna: 257 kcal
- Białko: 13,5 g
- Węglowodany: 12,5 g
- Tłuszcz: 16,5 g
Wykonanie:
Wszystkie składniki prócz roztopionej czekolady połączyć w jednolitą masę i formować batoniki. Jeżeli masa jest za rzadka dodać więcej mąki lub odżywki, a jeśli za sucha dodać mleko. Uformowane batoniki ułożyć na foli i pokryć cienką warstwą czekolady, a następnie przełożyć do zamrażarki na pół godziny aby stężały.
<i "mso-bidi-font-style:="" normalmsonormal"="">
Plany treningowe ze wsparciem trenera: Wypróbuj
12 lat ago