Zdrowy czosnek
Historia czosnku jest bardzo długa, zapisy o nim znajdują się już na egipskich papirusach pochodzących z XV w.p.n.e., gdzie ceniono jego zdrowotne właściwości. W 1858 r Ludwik Pasteur odkrył jego właściwości bakteriobójcze, a w następnym wielu udowodniono jego właściwości przeciwnowotworowe. Czosnek a odporność: Zawarte w czosnku związki takie jak S-allicysteina i S-allimerkaptopuryna pobudzają układ odpornościowy poprzez oddziaływanie na białe krwinki. Są to aminokwasy siarkowe, które mają silne właściwości przeciwutleniające, a ich aktywność wzrasta w obecności selenu i germanu. Substancje te hamują rozprzestrzenianie się bakterii w żołądku chroniąc przed chorobą wrzodową, a także zapobiegają produkcji nitrozoamin (substancji rakotwórczych) chroniąc przed nowotworem żołądka. Czosnek a właściwości antynowotworowe: W badaniach in vitro wykazano, że regularne spożywanie surowego czosnku zwiększa siłę zwalczania komórek nowotworowych o 140%. Siła ta wzrasta w przypadku czosnku liofilizowanego i wynosi wtedy aż 160%. Przeprowadzone we Włoszech badanie wykazało, że zapadalność na raka żołądka jest odwrotnie proporcjonalna do wielkości spożycia czosnku. Na Sardynii, gdzie czosnku zjada się znacznie więcej niż w północnych regionach Włoch, zapadalność na nowotwór żołądka jest trzykrotnie niższa. Podobne wyniki uzyskali chińscy uczeni w badaniu poświęconym 4 roślinom: czosnku, szalotki, cebuli i szczypiorku chińskiego. U osób spożywających duże ilości tych roślin ryzyko zachorowania na raka żołądka było o 40% niższe w porównaniu z osobami nie jadającymi tych warzyw. Czosnek zwalcza także szkodliwe efekty aflatoksyny – substancji występującej np. w orzechach i ryżu, zmniejszając w ten sposób ryzyko nowotworu wątroby. Czosnek jako przeciwutleniacz: Czosnek jest bardzo silnym przeciwutleniaczem ze względu na zawarte w nim substancje o właściwościach antyoksydacyjnych. Mowa tu o witaminach A i C, cynku, selenie, manganie i germanie. Inne dobroczynne działanie czosnku:
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- obniża poziom cholesterolu i zapobiega miażdżycy oraz chorobie niedokrwiennej serca
- normalizuje poziom glukozy we krwi
- reguluje gospodarkę lipidową
- wzmacnia żyły i przeciwdziała obrzękom
- ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i grzybobójcze
- spowalnia proces starzenia organizmu
Czosnek a nieprzyjemny zapach i ostry smak: Niewątpliwą wadą czosnku jest jego nieprzyjemny zapach, który odczuwalny jest w trakcie i po konsumpcji. Z tego względu sporo osób rezygnuje ze spożywania tego zdrowego warzywa. Tymczasem istnieje kilka metod, które pomogą pozbyć się przykrego zapachu. Jeśli po spożyciu czosnku nie mamy możliwości umycia zębów, to pomoże:
- żucie natki pietruszki lub świeżej mięty
- spożycie ziaren kawy lub goździków
- wypicie mleka
Części osób przeszkadza także ostry smak czosnku. W tym wypadku pomocne będzie np. żucie ziaren kminku. Zalecana ilość: Zachęca się do spożywania 1 ząbka czosnku dziennie. Taka ilość spełnia zadanie profilaktyczne w przypadku wielu chorób. Przeciwwskazaniem do spożywania świeżego czosnku są nieżyty żołądka i jelit, niskie ciśnienie krwi, a także okres karmienia piersią.
13 lat, 10 miesięcy ago
13 lat, 10 miesięcy ago
13 lat, 10 miesięcy ago
13 lat, 10 miesięcy ago
13 lat, 10 miesięcy ago
13 lat, 9 miesięcy ago
13 lat, 9 miesięcy ago
13 lat, 8 miesięcy ago