Zdrowotne właściwości miodu manuka
Właściwości lecznicze miodów znane są od wieków. Tradycyjnie wykorzystywano je jako naturalne lekarstwo, które działa antybakteryjnie i pomaga na przeziębienia, choroby żołądka czy skóry. W naszym kraju popularne są miody, które powstają z nektaru kwiatów drzew i krzewów rosnących w naszym regionie. Są to m.in. miód lipowy, wrzosowy, akacjowy, gryczany czy wielokwiatowy.
Miód manuka wytwarzany jest z nektaru kwiatów krzewu Manuka, który rośnie na wschodnich wybrzeżach wysp Nowej Zelandii. Ma on bursztynowy kolor i charakterystyczny smak, jednak to nie ze względu na oryginalny smak miód ten zyskał sławę. Znany jest on głównie ze względu na swoje działanie. Miód manuka pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, refluksu i wielu chorób przewodu pokarmowego, a także działa na gronkowca i Helicobacter pylori.
Na czym polega działanie miodu manuka?
Odpowiedź na wszystkie pytania naukowców dotyczące pozytywnego działania miodu Manuka pojawiła się w 2007 r., gdy niemiecki naukowiec profesor Thomas Henle zidentyfikował składnik o nazwie methylglyoxal. Jest to główny składnik antybakteryjny występujący w miodzie. Testy laboratoryjne wykazały, że istnieje bezpośredni związek pomiędzy koncentracją tego składnika, nazywanego w skrócie MGO, a poziomem trwałej aktywności antybakteryjnej miodu. Profesor Henle odkrył też, że stężenie methylglyoxalu w miodzie manuka jest zdecydowanie wyższe niż w jakimkolwiek innym miodzie. Miody kwiatowe, wielokwiatowe czy spadziowe zawierają go około 3 mg/kg. Miód manuka może go zawierać nawet 800 mg/kg. Na tej podstawie stworzono nową klasyfikację miodów zwaną MGO, która odnosi się do zawartości methylglyoxalu. Im wyższe jest MGO tym miód działa silniej. Taki sposób znakowania miodów uznaje się za najlepszy i najbardziej wiarygodny dla klientów. Co ciekawe miód manuka nie traci swoich właściwości pod wpływem światła, ciepła lub podczas rozcieńczania.
Właściwości miodu manuka
Miód manuka świetnie sprawdza się w przypadku chorób przewodu pokarmowego. Jego pozytywne działanie zostało potwierdzone w takich chorobach jak wrzody na żołądku, zaburzenia trawienia, nadkwasota, zespół jelita wrażliwego. Wspomaga on też eliminację szkodliwych bakterii z przewodu pokarmowego.
Skutecznie działa w zakażeniach dróg moczowych, pęcherza. Jest pomocny w przypadku trudno gojących się ran, egzemy, odleżyn, a nawet trądziku. Chroni przed grypą i przeziębieniem, a gdy jesteśmy chorzy łagodzi objawy tych chorób, zwalcza ból gardła, chrypkę i nieżyt nosa. W przypadku sportowców również na pewno znajdzie swoje zastosowanie, choćby w profilaktyce przeziębień podczas treningów w trudniejszych warunkach atmosferycznych. Jego działanie jest potwierdzone już w przypadku spożycia 2 łyżek miodu dziennie.
A cena?
Za lecznicze właściwości miodu manuka trzeba jednak sporo zapłacić. Miody kosztują od kilkudziesięciu do nawet kilkuset złotych. Warto więc sprawdzić na co wydajemy pieniądze. Aby mieć pewność, że kupuje się pełnowartościowy produkt, najbezpieczniej jest wybrać ten, który ma certyfikowane stężenie methylglyoxalu - daje to gwarancję, że miód został odpowiednio sprawdzony i zbadany, a za jego ceną idzie jakość.
Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!