Zdrowotne właściwości kwasów omega-3
Podaż tłuszczu w diecie osoby dbającej o linię powinna być kontrolowana i niezbyt wysoka, jednak nie należy bać się kwasów omega-3, gdyż spożywanie ich w odpowiedniej ilości na pewno nie wpłynie negatywnie na naszą sylwetkę.
Źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są głównie ryby morskie takie jak łosoś i makrela, a także olej lniany.
Kwasy omega-3 należą do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do kwasów z rodziny omega-3 należą:
- kwas α-linolenowy (ALA) – występuje głównie w oleju lnianym, a w mniejszych ilościach także w orzechach włoskich, oleju rzepakowym i sojowym,
- kwas eikozapentaenowy (EPA) – występuje głównie w rybach morskich,
- kwas dokozaheksaenowy (DHA) - występuje głównie w rybach morskich.
Wpływ kwasów omega-3 na organizm:
- obniżanie poziomu „złego” cholesterolu i podwyższanie poziomu „dobrego” cholesterolu HDL,
- ochrona przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy,
- pozytywny wpływ na układ krążenia i ukrwienie mózgu,
- zmniejszenie krzepliwości krwi – zapobieganie zatorom,
- obniżenie ryzyka chorób nowotworowych,
- obniżanie ciśnienia tętniczego krwi,
- wspieranie systemu odpornościowego,
- obniżenie ryzyka zawałów serca,
- pozytywny wpływ na skórę.
Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w gramach na
łosoś atlantycki | 1,8 |
sardela europejska | 1,7 |
sardynki w sosie pomidorowym | 1,4 |
śledź atlantycki | 1,2 |
makrela atlantycka | 1,0 |
pstrąg tęczowy | 1,0 |
tuńczyk biały | 0,7 |
halibut | 0,4 |
dorsz atlantycki | 0,1 |
krewetki | 0,3 |
Zapotrzebowanie
Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na kwasy omega-3 wynosi ok. 1-
6 lat, 4 miesiące ago