Zdrowe serce dzięki codziennej diecie
Utrzymuj masę ciała na odpowiednim poziomie
Dieta jest w ponad 70% odpowiedzialna za naszą masę ciała, dlatego należy zwracać uwagę na to co się je i w jakiej ilości. Warto wyeliminować z niej produkty wysokoprzetworzone, bogate w cukry proste, słodzone napoje gazowane i napoje energetyczne. Nie trzeba skrupulatnie liczyć kalorii, najważniejszy jest umiar. W utrzymaniu odpowiedniej masy ciała pomocna będzie również regularna aktywność fizyczna. Osoby szczuplejsze i aktywnie spędzające czas rzadziej mają problemy z sercem niż osoby z nadwagą i nieaktywne fizycznie.
Jedz zdrowe tłuszcze
Spożywanie zdrowych tłuszczów zawartych m.in. w oliwie z oliwek, avocado, orzechach, łososiu czy nasionach lnu pomagają podwyższać poziom „dobrego” cholesterolu HDL, którego odpowiednia ilość może działać prewencyjnie w przypadku chorób układu krążenia, a także obniżać poziom złego cholesterolu LDL. Warto zatem spożywać te produkty regularnie, pamiętając także o tym, że dodatek niewielkiej ilości tłuszczu do posiłku może pohamować nasz apetyt i przeciwdziałać przejadaniu się. Jeżeli spożywanie tych produktów przychodzi nam z trudem możemy wspomóc się suplementami zawierającymi kwasy omega-3, które naturalnie znajdują się w rybach morskich.
Jedz czosnek i cebulę
Czosnek i cebula zawierają w sobie związki siarki, które znane są ze swoich właściwości prozdrowotnych, w tym także pozytywnego wpływu serce. Zaletą tych produktów jest to, że można je dodawać do bardzo wielu potraw i mają one ogólnie prozdrowotny wpływ na nasz organizm, a nie tylko na serce.
Dbaj o zawartość witamin w Twojej diecie
Kwas foliowy i witamina B6 i B12 mają bardzo dobry wpływ na zdrowie serce ponieważ zmniejszają poziom homocysteiny we krwi, substancji uważanej za czynnik rozwoju zmian miażdżycowych mogących prowadzić do zawału serca. Jedząc rekomendowane 5 porcji dziennie warzyw i owoców na pewno uda nam się pokryć zapotrzebowanie na te witaminy.
Witamina C nie tylko wspomaga nasz układ immunologiczny ale także przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Pomaga ona utrzymać odpowiedni poziom ciśnienia krwi i zapobiega twardnieniu tętnic. Znajdziemy jej sporo w owocach cytrusowych, porzeczkach, truskawkach, kiszonej kapuście, a także innych warzywach i owocach oraz sokach.
Plany treningowe ze wsparciem trenera: Wypróbuj
11 lat, 9 miesięcy ago