Wsparcie odporności a Protect Food
Czym jest Protect Food?
Protect Food to zbilansowana dieta bogata w produkty zwiększające odporność. Na czym polega taki sposób żywienia? Oto główne zasady:
- Jedz 4-5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasowych.
- Posiłki powinny być bogate w warzywa i owoce.
- Wybieraj źródła pełnowartościowego białka, złożone węglowodany,
- W diecie powinny przeważać produkty nieprzetworzone - takie, które mają jak najprostszy skład.
- Protect Food to witaminy, minerały, produkty probiotyczne, immunostymulujęce.
- Minimalizuj straty składników pro-immunologicznych poprzez jedzenie surowych warzyw. W miarę możliwości unikaj obróbki termicznej.
- Wybieraj produkty probiotyczne i wzmacniające mikrobiom.
- Jedz pestki, kasze, podroby, jaja. Produkty te zawierają cynk - minerał, który wspiera odporność w walce z wirusami, bakteriami i grzybami.
- Korzystaj z naturalnych antybiotyków takich jak czosnek, cebula, chrzan, por, imbir, kurkuma.
- Dieta powinna zawierać produkty antyoksydacyjne. To między innymi owoce jagodowe, kurkuma, cynamon, zielona herbata, jagody goji, żurawina.
- Wybieraj źródła kwasów omega 3, omega 6 i witaminy D.
Protect Food a wzmacnianie odporności
Jesień to czas licznych zachorowań. Temperatura zaczyna wtedy spadać. Borykamy się z gorszym samopoczuciem. Pogoda jest zmienna i niełatwo przewidzieć jak najlepiej się ubrać. Wirusy wywołujące przeziębienie szybko przenoszą się drogą kropelkową lub za pomocą zakażonych przedmiotów.
Obecnie w okresie pandemii tym bardziej interesują nas wszelkie metody walki z infekcjami. Niezbędne jest wtedy wzmacnianie odporności. Aby ochrona była na odpowiednim poziomie, trzeba zadbać o wytworzenie tarczy obronnej. Kluczowe są trzy czynniki: dieta, ruch i suplementacja. Protect Foods to produkty zwiększające odporność.
Dieta bogata w Protect Foods dostarcza organizmowi składniki, które mają bezpośredni wpływ na układ immunologiczny. Wskazówki dotyczące tego sposobu odżywiania powstały w porozumieniu z dietetykami sportowymi i klinicznymi - absolwentami Uniwersytetu Medycznego.
Protect Food na wzmocnienie odporności
Warto wprowadzić Protect Foods na stałe do swojego jadłospisu. Produkty zwiększające odporność mogą być stosowane profilaktycznie, przed wystąpieniem pierwszych objawów, w trakcie choroby i po wyzdrowieniu. Dieta ma bardzo duży wpływ na odporność i stan zdrowia człowieka. Musi zawierać witaminy, kwasy tłuszczowe, minerały i przeciwutleniacze.
Składniki odżywcze oddziałują na funkcjonowanie błony śluzowej jelit i aktywność komórek obronnych organizmu. Dieta powinna być urozmaicona i dobrze zbilansowana. Nie ma jednego produktu spożywczego, który dostarczyłby nam wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Monotonne żywienie może szybko doprowadzić do niedoborów. Urozmaicone, kolorowe posiłki sprawiają, że nie brakuje nam żadnych ważnych składników, a dieta jest ciekawa.
Zwiększenie odporności dzięki Protect Food
Zwiększenie odporności ma związek z dietą. Staraj się, by każdy posiłek zawierał świeże, sezonowe owoce i warzywa. Latem mamy większy dostęp do tego typu produktów, ale w sezonie jesienno-zimowym możemy korzystać z mrożonek. Mając na celu zwiększenie odporności, warto bazować także na rozgrzewających zupach z imbirem, czosnkiem i kurkumą.
Warzywa i owoce są dobrym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność. Duże jej ilości zawiera między innymi natka pietruszki, papryka i czarne porzeczki. Wybieraj zdrowe kwasy tłuszczowe, które uczestniczą w odpowiedzi organizmu na pojawienie się stanu zapalnego, a także budują błony komórkowe. Znajdziesz je w tłustych rybach takich jak łosoś, makrela, śledź i tuńczyk.
Protect Foods, czyli produkty wzmacniające odporność
Jak wybrać najlepsze produkty zwiększające odporność? Oto kilka produktów, które powinna zawierać dieta w okresie jesienno-zimowym.
- Czosnek - ma właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Zwiększa liczbę komórek odpowiedzialnych za walkę z bakteriami i wirusami, dzięki czemu przeziębienie ma łagodniejszy przebieg i nie jest tak uciążliwe.
- Chrzan - reguluje metabolizm, poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. Pomaga leczyć chore zatoki i kaszel.
- Imbir - to skuteczny naturalny lek przeciwzapalny. Wyciąg z imbiru ma działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Hamuje rozwój bakterii i grzybów.
- Kurkuma - zawarta w niej kurkumina jest skuteczna w leczeniu chorób zapalnych jelit, stawów i skóry. Ma działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybicze, a nawet zapobiega nowotworom.
- Kiszonki - to bogate źródło witaminy C, K, E, A i witamin z grupy B. Zawierają także wapń, potas, żelazo, mangan i siarkę. To naturalne probiotyki, które warto na stałe włączyć do swojej diety.
- Fermentowane produkty mleczne - poprawiają florę bakteryjną jelit. Białko mleka zawiera aminokwasy, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć.
- Pestki dyni - zawierają cynk, żelazo, magnez, fosfor, potas, witaminę E, C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę B6, A i K.
- Jagody goi - zawierają substancje, które przeciwdziałają nowotworom, neutralizują wolne rodniki i wzmacniają układ immunologiczny.
- Żurawina - chroni błonę śluzową żołądka. Zawiera liczne antyoksydanty i witaminy.
- Orzechy włoskie - zawierają dużą ilość fosforu, który usprawnia pracę mózgu, a także witaminę B6, która zapobiega utracie pamięci i chroni serce. Cynk podnosi odporność organizmu.
Podsumowanie:
Jak wzmocnić odporność dzięki Protect Foods? Postaraj się wzbogacić swoją codzienną dietę o wyżej wymienione produkty zwiększające odporność. Zamiast tabletek wybieraj naturalne antybiotyki takie jak czosnek, cebula czy chrzan.
4 lata ago