Witamina, która może pomóc Ci schudnąć
Witaminę D tradycyjnie zalicza się do grupy witamin, jednak w organizmie pełni ona rolę prohormonu, który w wyniku przekształceń metabolicznych przechodzi w formę aktywną biologicznie i w takiej formie wpływa na nasz organizm.
Witamina D może powstawać w naszym organizmie pod wpływem promieniowania słonecznego, pod warunkiem, że nasza skóra będzie odsłonięta i niepokryta kremami z filtrami przeciwsłonecznymi. Główną rolą witaminy D w naszym organizmie jest pomoc w absorpcji wapnia i fosforu z pożywienia, które budują nasz układ kostny.
Witamina D ma także wpływ na nasze ogólne samopoczucie i nastrój. Jest to związane z promieniowaniem słonecznym. Kiedy pogoda jest gorsza, pada deszcz i nie ma słońca, a synteza witaminy D nie zachodzi, czujemy się gorzej. W przypadku słonecznej pogody mamy więcej energii do działania i lepszy humor.
Jak witamina D wpływa na naszą masę ciała?
Żeby nie było wątpliwości witamina D to nie cudowny środek odchudzający. Aby zgubić zbędne kilogramy oraz zachować nienaganną sylwetkę wciąż należy stosować odpowiednią dietę i ćwiczenia. Jeżeli jednak będziemy spożywać więcej produktów bogatych w witaminę D to może być to dodatkowym wsparciem w walce ze zbędnymi kilogramami.
Jak to działa? Witamina D pomaga receptorom znajdującym się w mózgu w kontroli apetytu oraz hamowaniu zachcianek, a także zwiększa poziom serotoniny, która wpływa pozytywnie na nasz nastrój. Ponadto witamina D pomaga absorbować wapń z pożywienia, co jest ważne z uwagi na to, że niedobory wapnia mogą się przyczynić do wzrostu ilości enzymu, który przekształca w naszym organizmie kalorie w tłuszcz.
Badania wykazały, że otyłe kobiety, które otrzymywały 1200 mg wapnia dziennie (ilość zbliżoną do normy żywieniowej, która przez wielu ludzi nie jest osiągana z uwagi na zbyt niskie spożycie produktów bogatych w wapń) zgubiły 6 razy więcej kilogramów, niż osoby, które nie dbały o zawartość wapnia w diecie. Warto zatem zadbać o odpowiednią podaż witaminy D, ponieważ pomaga ona we wchłanianiu wapnia z pożywienia.
Źródła witaminy D
Najprostszym sposobem na syntezę witaminy D w naszym organizmie jest opalanie się. Nie zawsze jest to jednak możliwe, szczególnie, że ubrania, a także kremy z filtrami nie przepuszczają promieniowania słonecznego w związku z czym witamina D w skórze nie powstaje. Ponadto w naszym klimacie słońce o odpowiedniej intensywności występuje tylko latem, a w pozostałych porach roku jest go dużo mniej. Nie zaszkodzi jednak od czasu do czasu wystawić swoje ciało na słońce.
Jeżeli chodzi o produkty spożywcze to najlepszym źródłem witaminy D są tłuste morskie ryby takie jak halibut, śledź, łosoś, tuńczyk, dorsz czy miecznik, a także tran. W pozostałych produktach witamina D występuje w ilościach śladowych, chyba że jest dodawana w procesie produkcji (np. do wzbogacanych produktów mlecznych lub tłuszczy typu margaryna).
W przypadku niskiego spożycia produktów bogatych w witaminę D można stosować suplementy witaminy D dostępne w aptekach. Polski Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożycie 10 µg witaminy D na dobę (norma dla osób dorosłych).
Trochę słońca oraz regularnie spożywanie ryb lub tranu na pewno pozwoli nam pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Suplementację warto włączyć w okresie jesienno-zimowym, kiedy to nasłonecznienie jest mniejsze, w związku z czym synteza w skórze praktycznie nie zachodzi.
Plany treningowe ze wsparciem trenera: Wypróbuj
11 lat, 4 miesiące ago
5 lat, 9 miesięcy ago