Wino na zdrowie
Przede wszystkim, francuska kuchnia słynie ze wspaniałych i zdrowych owoców morza, ryb i serów oraz rozmaitych ziół, które nadają potrawom aromat i smak. Na francuskim stole goszczą także warzywa, takie jak: pomidory, bakłażany, karczochy, szparagi i rozmaite sałaty. Do większości obiadów i kolacji serwuje się wyśmienite francuskie czerwone wina. To im w dużej mierze zawdzięcza się zdrowie i piękny wygląd. Jakie więc „magiczne” substancje zawarte są w winie? Wino w dużej mierze składa się z wody (stanowi ona aż 80 % tego napoju). Pozostałe 20 % przypada na różne substancje, których skład i udział zależy m.in. od rodzaju winogron, podłoża, momentu zbioru i klimatu. Właściwości prozdrowotne przypisuje się związkom o nazwie flawonoidy, których zawartość w czerwonym winie wynosi pomiędzy 500, a 4000 mg/l. Są to doskonałe antyoksydanty (przeciwutleniacze), które chronią nasz organizm przed licznymi chorobami, m.in.:
- ograniczają tworzenie się zakrzepów, co zapobiega udarom i zawałom
- obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu hamują reakcje zapalne w ścianach tętnic (profilaktyka antymiażdżycowa)
- wykazują działanie detoksykujące - wiążą toksyczne pierwiastki i wydalają je z organizmu hamują agregację płytek krwi
- wykazują działanie przeciwutleniające, dzięki czemu chronią nas przed nowotworami i korzystnie wpływają na naszą urodę, opóźniając proces starzenia
Bardzo ważna jest jednak porcja wypijanego alkoholu. Zdrowotne działanie przypisuje się tylko umiarkowanej dawce. Dla kobiet oznacza to, że dziennie mogą wypić taką porcję wina, która zawiera 20 g czystego alkoholu, natomiast dla mężczyzn dawka ta wzrasta do 40 g. Dla przykładu, jeden kieliszek wina (250 ml) jest równoznaczny z 27,5 g czystego alkoholu. Korzystny wpływ trunku obserwuje się także wtedy, kiedy jest on spożywany regularnie. Dlatego Francuzi pozwalają sobie na lampkę wina każdego dnia. Co jest ciekawostką, lekarze i farmaceuci mając na uwadze tak korzystny wpływ wina na nasze zdrowie, postanowili stworzyć „winne tabletki”. Już od dłuższego czasu w USA w sprzedaży dostępny jest ekstrakt z czerwonego wina i soku z winogron w formie tabletek do żucia, ssania lub rozpuszczania. W niektórych europejskich krajach stosuje się dodatek tego ekstraktu np. do jogurtów. Mając na uwadze wszystkie te informacje, warto wprowadzić do swojego codziennego menu produkty, które zawierają wspomniane wyżej związki. Należy jednak pamiętać, że flawonoidy nie są obecne tylko w winie, ale także w świeżych warzywach (cebula, czosnek, pomidory, brokuły) i owocach (ciemne winogrona – zwłaszcza ich skórka, czarne i czerwone porzeczki oraz jagody, a także cytrusy). Ich źródłem jest także zielona herbata oraz kakao.
15 lat, 5 miesięcy ago
15 lat, 5 miesięcy ago
15 lat, 4 miesiące ago
15 lat, 3 miesiące ago
15 lat, 3 miesiące ago
15 lat, 3 miesiące ago
15 lat, 1 miesiąc ago
15 lat ago
14 lat, 11 miesięcy ago
14 lat, 10 miesięcy ago
14 lat, 10 miesięcy ago
14 lat, 10 miesięcy ago
14 lat, 10 miesięcy ago
14 lat, 10 miesięcy ago
14 lat, 10 miesięcy ago
14 lat, 10 miesięcy ago
14 lat, 10 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 8 miesięcy ago
14 lat, 8 miesięcy ago
14 lat, 8 miesięcy ago
14 lat, 8 miesięcy ago
14 lat, 7 miesięcy ago
14 lat, 7 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 5 miesięcy ago
14 lat, 4 miesiące ago
14 lat ago
14 lat ago
13 lat, 6 miesięcy ago