Warto jeść jabłka?

  • Głosów: 1
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Warto jeść jabłka?
Polskie jabłka są znane i cenione nie tylko u nas. Polska jest jednym z największych producentów jabłek. Masz więc łatwy dostęp do tego źródła witamin, składników mineralnych, rozpuszczalnego błonnika oraz energii. Warto z niego korzystać. Czy warto jeść jabłka?

Wartość jabłka

Jabłka od dawna są uznawane jako jeden z produktów przysługujących się w wymierny sposób poprawie stanu zdrowia. Nie bez przyczyny istnieje powiedzenie „jabłko z wieczora, nie trzeba doktora”. Co ma w sobie 100 g jabłek?

- 46 kcal

- 12 g węglowodanów

- 2 g błonnika

- 194 mg potasu

- 24 μg beta karotenu

- 9 mg witaminy C

Są również bogatym źródłem pektyn, które wchodzą w skład błonnika rozpuszczalnego oraz szeregu antyoksydantów (w tym kwercytyny).

Jabłka warto jeść ze skórką i na surowo. Wtedy bowiem dostarczasz najwięcej składników odżywczych zawartych w nim. Pamiętaj jednak je dobrze umyć przed jedzeniem.

Jabłko dla zdrowia

Dzięki bogactwu składników odżywczych pomaga ono w zwalczaniu wielu problemów zdrowotnych.

- choroba Alzheimera – badania pokazują, iż picie soku z jabłek oddala pojawienie się choroby oraz poprawia sprawność umysłu w starszym wieku. U myszy, które karmiono dietą jabłkową zauważono większy poziom acetylocholiny i lepiej wypadały w testach niż te karmione tradycyjną dietą.

- choroby serca – związki zawarte w jabłkach pozwalają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają procesy zapalne, chronią cholesterol LDL przed utlenianiem. Naukowcy zaobserwowali, że spożycie jabłek jest powiązane z niższym ryzykiem wystąpienia choroby niedokrwiennej serca oraz udaru mózgu.

- nowotwory – jabłka dzięki zawartości flawonoli, terenów zmniejszają ryzyko takich nowotworów jak rak trzustki, wątroby, jelit. Badania na szczurach wskazują również ich korzystny wpływ na zmniejszenie guzów sutka i ich liczby.

- cukrzyca – błonnik rozpuszczalny pomaga unormować poziom cukru we krwi, dlatego jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy,

Jabłko dla ćwiczących

Jabłka to prosta i szybka przekąska węglowodanowa, która doda tobie energii zarówno w trakcie treningu, jak też dostarczy cukrów prostych po nim. Badania wskazują również, iż zjedzenia jabłka przed aktywnością fizyczną, poprawia wytrzymałość organizmu w jej trakcie. Zawarta w jabłkach kwercetyna poprawia wytrzymałość, ponieważ poprawia dostęp tlenu do płuc.

Jabłko na co dzień

Gdy spożywasz jabłko na surowo, nie ma żadnych strat w składnikach odżywczych zawartych w nich. Dlatego dobrze jest dodawać je do jadłospisu jako przekąskę czy dodatek do porannych płatków. Warto jednak sięgać także po jabłka suszone, soki, musy czy dania z ich dodatkiem. Np. zamiast na deser zjeść batona bogatego w sacharozę i utwardzane tłuszcze, wybierz upieczone jabłko z rodzynkami. Na śniadanie zamiast tradycyjnych płatków możesz wprowadzić dla odmiany placki z jabłkami. Jak je przygotować? Nic prostszego.

Składniki:

6 łyżek płatków owsianych

3 łyżki dowolnych otrębów

2 łyżki mąki razowej (może być pszenna, żytnia lub orkiszowa)

2 łyżki rozdrobnionych pestek dyni

1 jabłko

1 jajko

szczypta cynamonu

garść rodzynek

Wykonanie:

  1. Jabłko umyć i zetrzeć na tarce.
  2. Pestki dyni posiekać.
  3. Do startych jabłek dodać pestki dyni, płatki, otręby, mąkę, rodzynki, cynamon i jajko. Wymieszać.
  4. Smażyć z obu stron na patelni teflonowej lub ceramicznej bez dodatku tłuszczu.

No nie źle