Tuńczyk vs. łosoś - co jest lepszym źródłem białka
Tuńczyk vs. łosoś - co jest lepszym źródłem białka
Wśród produktów morskich tuńczyk i łosoś są jednymi z tańszych, a zarazem najbardziej wartościowych opcji. Nie powinniśmy się więc dziwić, że lądują na naszych talerzach dość często. Obie ryby stanowią bogate źródło białka. Jednak czy któraś z nich jest lepsza?
Tuńczyk vs. Łosoś
Łosoś będzie miał około 16 kalorii więcej od tuńczyka w każdej porcji. Nie jest to duża różnica, a dla osoby ćwiczącej nie powinna stanowić żadnego zagrożenia w utrzymaniu diety. Wybierając łososia, dostarczamy cennych kwasów omega – 3, wapnia w ilości zbliżonej do szklanki mleka oraz dawkę witaminy D tak dużą, jakiej nie ma żadne inne pożywienie – włączając w to tuńczyka.
Skład
(wartości podane dla jednej puszki)
Tuńczyk Łosoś
Kalorie 181 197
Białko 33 g 28 g
Tłuszcze nasycone >1 g >2 g
Tłuszcz 4 g 18 g
Ponadto selen B12 B6 wapń Omega – 3 D
Tuńczyk vs. Łosoś - podsumowanie
Z uwagi na zróżnicowane właściwości, dobrze spożywać zarówno łososia, jak i tuńczyka. Pierwszy ma więcej cennych kwasów tłuszczowych, zaś drugi jest tańszy i dostarczy nam większej ilości białka. Wybór powinien zostać więc dokonany w zgodzie z założeniami żywieniowymi i indywidualnymi potrzebami. Podczas zakupów zwróć uwagę na hodowlę ryb, miejsce ich połowu oraz skład znajdujący się na opakowaniu. Unikaj ryb z terenów zanieczyszczonych, przesadnie tanich oraz tych, których kolor jest tak piękny, że aż nienaturalny.
5 lat, 9 miesięcy ago
5 lat, 7 miesięcy ago
4 lata, 6 miesięcy ago