Top 6 najlepszych produktów dla sportowca!

  • Głosów: 0
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Top 6 najlepszych produktów dla sportowca!
Szybsza regeneracja, budowanie siły, wzrost energii to korzyści płynące z dodania tych produktów do diety. Ćwiczysz? Nie zapominaj o nich.
Owoce jagodowe
Jagody, czarne porzeczki czy maliny są doskonałym źródłem witamin A, C, E. Witaminy te to antyoksydanty, czyli składniki chroniące przed stresem oksydacyjnym. W czasie wysiłku fizycznego wzrasta ilość wolnych rodników w organizmie, stąd do szybkiego powrotu do równowagi istotne jest dostarczenie odpowiedniej ilości przeciwutleniaczy. Dlatego warto, abyś dodawał owoce jagodowe do porannych płatków, zjadał garściami jako przekąskę, czy przygotowywał z nich koktajl. Poza tym badania wskazują, że witaminy C i E wpływają na poprawę siły mięśni. Warto zachować różnorodność i sięgać po owoce we wszystkich kolorach tęczy. Wtedy wiesz, że dostarczasz organizmowi szeregu cennych składników.

Banany
To doskonała energetyczna przekąska, która sprawdza się tak samo dobrze jak żele czy batony energetyczne. Jest bogaty w cukry proste, ale również elektrolity, w tym potas. W jednym dużym bananie przy 120 kcal energii jest nawet 487 mg potasu! Dostarczenie jego odpowiedniej ilości jest zwłaszcza ważne po wysiłku fizycznym, gdyż w trakcie aktywności tracisz jego spore ilości. Dostawa potasu po treningu zapobiegnie skurczom mięśni.

Warzywa kapustne
Generalnie wszystkie warzywa są cenne dla osoby trenującej z uwagi na obecność w nich witamin, składników mineralnych oraz szeregu czynnych biologicznie związków, które z jednej strony odbudowują rezerwy stracone w czasie wysiłku, z drugiej dostarczają składników naprawczych, poprawiających działanie układu odpornościowego, zwiększających siłę czy szybkość regeneracji. Warzywa kapustne jak brokuły, brukselka, kapusta, jarmuż są jednak wyjątkowo bogatym źródłem antyoksydantów, błonnika, żelaza, witaminy K, kwasu foliowego. Są również bogate w chlorofil, który oczyszcza organizm z toksyn, stymuluje układ odpornościowy i działa przeciwutleniająco.

Rośliny strączkowe
To doskonałe źródło białka, zwłaszcza istotne dla tych aktywnych osób, które wykluczają lub ograniczają mięso. Są również bogate w witaminy z grupy B oraz błonnik pokarmowy. W odróżnieniu od mięsa, nie dostarczają tłuszczów nasyconych. Są także doskonałym produktem wyjściowym do wielu smacznych dań. Można je ugotować, zrobić kotlety, chili co carne, dodać do sałatki, przygotować pastę czy humus. O tym jak zbilansować dietę wegetariańską u sportowca przeczytasz w ‘Sportowiec na wege’.

Łosoś
Tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, tuńczyk, halibut, to bogactwo kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Działają one korzystnie na układ krążenia, mózg, zmniejszają poziom ‘złego’ cholesterolu oraz redukują stany zapalne, co jest nie bez znaczenia dla osób aktywnych. Wprowadzenie ich do diety sportowca pozwala zmniejszyć bóle i sztywność stawów.

Produkty pełnoziarniste
Chociaż białko buduje mięśnie, to węglowodany są najlepszym źródłem energii dla organizmu. Nasze ciało może czerpać siłę z białka czy tłuszczu, jednak i tak najpierw musi je ‘przekonwertować’ na węgle zanim wykorzysta. To czaso i kosztochłonny proces. Lepiej dostarczyć ustrojowi odpowiednie źródło energii jakim bez wątpienia są produkty pełnoziarniste. Są bogate w witaminy z grupy B, magnez, żelazo czy cynk. Poza tym to źródło błonnika pokarmowego. Warto więc, abyś w swojej diecie pamiętał o odpowiednim pieczywie, płatkach zbożowych, kaszach, ryżu czy makaronie.