Superfood a Protect Food - jakie są różnice?

  • Głosów: 0
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Superfood a Protect Food - jakie są różnice?
Odpowiednio wzmocniona odporność realnie ogranicza ryzyko wystąpienia infekcji. Lepiej zadbać o siebie już teraz i sięgać po właściwe produkty naturalne, możliwie nieprzetworzone, a odczujesz zdecydowaną różnicę, także w samopoczuciu! Czym się różni superfood od Protect Food? Sprawdź!

Na czym polega idea Protect Food?

Protect Food jest optymalnym doborem odpowiednich produktów oraz właściwym sposobem ich obróbki, co podparte jest potrzebą maksymalnego wzmocnienia organizmu, a konkretnie jego odporności na infekcje. Podstawą, aby tego dokonać jest odpowiednio zbilansowana dieta stawiająca na produkty nieprzetworzone o właściwościach immunostymulujących oraz immunomodulujących. Innymi słowy: zawierających substancje aktywne pomagające wzmocnić i odpowiednio poprowadzić odpowiedź układu odpornościowego w kontekście infekcji.

Dieta na odporność istnieje, tylko trzeba zadbać o jej odpowiedni skład i trzymać się zasad. Idea Protect Food powstała przy współudziale dietetyków klinicznych oraz sportowych będących absolwentami Uniwersytetu Medycznego. Możesz być pewny wartości merytorycznej ich przekazu oraz doświadczenia.

Jakie produkty zaliczamy do Protect Food?

Prowadzenie diety to nie tylko odpowiednie zbilansowanie wartości odżywczych i rozbicie ich na 4 lub 5 regularne posiłki w ciągu dnia. Powinna ona opierać się o dużą ilość świeżych warzyw, owoców, źródłach białka o zróżnicowanym pochodzeniu. Podstawą winny stać się nieprzetworzone produkty. Definicja Protect Food obejmuje mikroelementy (witaminy i minerały), preparaty probiotyczne o właściwościach immunostymulujących i/lub immunomodulujących.

Na szczególną uwagę zasługują produkty takie jak:

  • owoce i surowe warzywa stanowiące najlepsze i bogate źródło naturalnych mikroelementów o doskonałej przyswajalności
  • naturalne probiotyki (kiszonki, produkty fermentacji mlecznej) stanowiące znakomite źródło bakterii probiotycznych
  • naturalne antybiotyki takie jak: czosnek, cebula, chrzan, por, miód
  • przeciwzapalne przyprawy - kurkuma, cynamon oraz imbir
  • antyoksydanty, w tym owoce jagodowe, witamina C, jagody goji
  • produkty będące dobrym źródłem cynku, który wpływa nie tylko na układ hormonalny, ale w dużym stopniu także i na odpornościowy – jego bogatym źródłem jest kasza, jaja kurze, podroby oraz pestki dyni.

Czytaj więcej: Wsparcie odporności o Protect Food

Jakich produktów dotyczy określenie superfood?

Pojęcie „superfood” inaczej „super żywność” odnosi się do produktów spożywczych o zerowym lub niskim stopniu przetworzenia. Charakteryzują się one zwykle bardzo dużą ilością składników o pozytywnym wpływie na cały organizm. Polecane są zwykle do wprowadzania w dietach nakierowanych na wielotorowe wzmocnienie organizmu ludzkiego. Właśnie z tych powodów są często promowane jako niezbędny element dobrze zbilansowanego jadłospisu. Warto zatem zadbać, by to co kupujemy było możliwie wysokiej jakości oraz zaspokajało potrzeby organizmu (najlepiej całkowicie naturalnie).

Wśród najpopularniejszych „superfood” znajdziesz:

  • jagody acai,
  • kokos,
  • surowe/nieprzetworzone kakao,
  • trawę pszeniczną
  • spirulinę,
  • miód,
  • siemię lniane,
  • szpinak,
  • jarmuż,
  • rokitnik,
  • czereśnie,
  • jagody.

Superfood a Protect Food – jakie są różnice?

Zarówno pojęcie „superfood”, jak i „Protect Food” mogą być kojarzone ze wzmocnieniem organizmu oraz zaspokojeniem jego potrzeb. Jednak różny jest punkt odniesienia tychże produktów, bowiem pierwszy typ odnosi się do wielopłaszczyznowego wzmocnienia organizmu, natomiast drugi dotyczy stricte produktów wspomagających układ odpornościowy. Innymi słowy pojęcia te w pewnym zakresie się przenikają, ale nie są tożsame.

Dietę na odporność opartą o produkty zaliczane do Protect Food znajdziesz na trener.pl