Skurcze mięśni? Sprawdź jak pomóc sobie dietą
Bolesne skurcze mięśni mogą pojawiać się w wyniku wielu czynników. Może to być zarówno kwestia niedoborów składników mineralnych, jak też przetrenowanie, czy objaw chorób. Sprawdź skąd się biorą i jak może pomóc dieta. Zapraszamy do lektury poniższego artykułu "Skurcze mięśni? Sprawdź jak pomóc sobie dietą".
Gospodarka elektrolitowa
Dla prawidłowego przewodnictwa nerwowego oraz skurczu i rozkurczu mięśni ważne są takie pierwiastki jak sód, potas, magnez, wapń. Ich niedobory mogą skutkować bolesnymi skurczami mięśni, zwłaszcza nóg. Pojawiają się w przypadku odwodnienia, czy to na skutek przyjmowania zbyt małej ilości płynów, wysiłku fizycznego, upału, biegunki, wymiotów, czy diuretyków. Niedobory, zwłaszcza potasu i magnezu, mogą być wynikiem zażywanych leków np. na nadciśnienie, ale też zaburzeń hormonalnych (hipokaliemia na tle hormonalnym). Jednak największym ‘pożeraczem’ magnezu jest stres.
Przetrenowanie
W wyniku dużego wysiłku fizycznego może pojawić się bolesny skurcz mięśni, również nocą. Przegrzany i przeciążony mięsień może się kurczyć w niekontrolowany sposób, co powoduje dolegliwości. Również odwodnienie w czasie ćwiczeń, a co za tym idzie niedobory potasu, nie ułatwiają sprawy. Dlatego bardzo ważne jest uzupełnianie płynów w czasie aktywności fizycznej, ale też dobieranie treningu odpowiednio do swojej kondycji. W przypadku z kolei silnego przetrenowania na skutek długotrwałego i intensywnego wysiłku, jak ma to miejsce zwłaszcza u sportowców, samo uzupełnienie płynów nie wystarczy. Wtedy konieczne jest wprowadzenie odpowiedniej opieki fizjoterapeuty i często lekarza.
Choroby
Jeśli odnotowujesz u siebie nasilone problemy ze skurczami łydek, dodatkowo towarzyszy im obrzęk i uczucie ciężkości nóg, warto skonsultować z lekarzem, czy nie jest to objaw żylaków, czyli przewlekłej niewydolności żylnej. Może to również być kwestia zmian miażdżycowych, zwłaszcza jeśli skurczom towarzyszą bóle całych nóg. Drętwienie nóg, nocne i częste skurcze mogą być również wynikiem cukrzycy, której często towarzyszą zaburzenia krążenia, a co za tym idzie niedostateczne ukrwienie nóg. Jeśli zauważasz u siebie jakiekolwiek niepokojące objawy, powinieneś skonsultować to z lekarzem. Nie należy bagatelizować problemu.
Dieta
W momencie, gdy pojawi się skurcz, bardzo ważne jest sięgnięcie po płyny, najlepiej wodę mineralną oraz rozmasowanie bolącego miejsca. Pomocny może być w tym przypadku również suplement - połączenie magnezu i potasy w postaci asparginianów. Dla wyrównania gospodarki elektrolitowej i odpowiedniego nawodnienia nie wystarczy jednak jednorazowe wypicie wody. Powrót do równowagi wymaga zazwyczaj kilku dni. Ważne jest, aby w tym okresie zadbać o wypijanie odpowiedniej ilości płynów nawadniających. Można to obliczyć na dwa sposoby – 1 ml płynu na 1 kcal diety lub też 30-45 ml na 1 kg masy ciała. Przy czym wartość około 45 ml dotyczy osób trenujących.
Należy również zadbać o to, aby w diecie nie brakowało produktów, które z jednej strony dostarczą płynów, a z drugiej składników mineralnych. Dieta więc powinna być wzbogacona o warzywa i owoce. Jest to również ważne w przypadku podejrzeń problemów z układem krążenia. Zawarte w produktach tych substancje czynne, ale też błonnik pokarmowy, wspierają bowiem jego działanie. Co więcej, wpływają na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi.
By uchronić się przed skurczami, z diety należy wyeliminować, a przynajmniej znacząco ograniczyć spożycie alkoholu, kawy, mocnych naparów czarnej herbaty, coli czy napojów energetycznych, które zwiększają straty magnezu z organizmu. Wprowadzić natomiast należy produkty bogate w magnez jak kasze, ryż brązowy, pieczywo pełnoziarniste, płatki, orzechy i nasiona. Nie powinno także zabraknąć produktów będących źródłem wapnia jak nabiał.
Produkty bogate w magnez |
Produkty bogate w wapń |
Produkty bogate w potas |
Pestki dyni 540 mg/100 g |
Mak niebieski 1266 mg/100 g |
Soja, nasiona suche 2132 mg/100 g |
Otręby pszenne 490 mg/100 g |
Ser edamski 867 mg/100g |
Pistacje 1090 mg/100 g |
Migdały 269 mg/100 g |
Sardynki w oleju 330 mg/100g |
Nasiona słonecznika 793 mg/100 g |
Kasza gryczana 218 mg/100 g |
Migdały 239 mg/100 g |
Awokado 600 mg/100 g |
Fasola, nasiona suche 169 mg/100 g |
Jogurt naturalny 170 mg/100 g |
Ziemniaki 491 mg/100 g |
Płatki owsiane 129 mg/100 g |
Mleko 2% 120 mg/100g |
Banan 395 mg/100 g |
Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!