Siła z białka
Temat, który często gości na ustach sportowców i dietetyków, kontrowersyjny, wywołujący emocje, aczkolwiek ważny i wymagający wyjaśnień. Każdy, kto miał do czynienia chociaż minimalnie ze sportem i interesujący się odżywianiem osób o zwiększonej aktywności fizycznej wie doskonale, że mowa o – białku.
Kilka słów o białku
Białka należą do najwcześniej poznanych składników pokarmowych. Są one budulcem wszystkich tkanek człowieka i występują w niezliczonych formach (np. związki z tłuszczami – lipoproteiny, z sacharydami – glikoproteiny, ze składnikami mineralnymi, np. ferrytyna, magazynująca żelazo). Składnik ten wchodzi również w skład enzymów i hormonów, regulujących procesy zachodzące w organizmie i uwalnianie energii z pożywienia.
Czy każde białko jest pełnowartościowe?
Białko musi być stale dostarczane do organizmu, ponieważ nie może być magazynowane, jak np. tłuszcz. Wprowadzane do organizmu z pożywieniem możemy podzielić na pełnowartościowe i niepełnowartościowe. Wszystko zależy jaki jest udział będących składnikami białka:
Dlaczego takie ważne?
Bardzo łatwo sobie wyobrazić funkcję białka w procesie odbudowy mięśni – podczas intensywnego wysiłku mięśnie kurczą się i rozkurczają. Nieuniknione w takiej sytuacji jest powstawianie mikrouszkodzeń, do których odbudowy niezbędne są aminokwasy, będące składnikiem białka. Dodatkowo, aby ułatwić intensywną pracę włókien mięśniowych uszkodzenia te naprawiane są z „naddatkiem”. Oczywiście dzieję się tak tylko w momencie, gdy istnieje odpowiednia pula białka na taka asekurację. W przeciwnym wypadku o budowie nowych włókien nie ma co marzyć.
Grunt to równowaga
Bardzo ważne w zachowaniu prawidłowego procesu wykorzystania białka jest zawartość w żywności, nie tylko białka, ale również innych składników:
- aminokwasów egzogennych (których organizm sam nie może wytworzyć i muszą być dostarczane z pożywieniem)
- aminokwasów endogennych (organizm potrafi sam je wyprodukować)
- Niedostateczna podaż tłuszczu i węglowodanów w pożywieniu W przypadku, gdy nie dostarczymy organizmowi dostatecznej podaży tłuszczów i węglowodanów może on zamienić aż 45 – 48% białka na glukozę i 46% na kwasy tłuszczowe. Co gorsze do takich przemian wykorzystywane są również białka pochodzące z mięśni, inaczej mówiąc zjadamy wtedy „sami siebie”.
- Prawidłowa podaż tłuszczu i węglowodanów w pożywieniu, przy zwiększonej ilości białka Odpowiednia podaż tłuszczów i węglowodanów z jednoczesnym zwiększeniem zawartości białka w pożywieniu prowadzi do bardzo nieekonomicznego procesu i dużego błędu żywieniowego. Niezużyte aminokwasy zostają w takiej sytuacji zamienione na tłuszcz i odkładane w tkance tłuszczowej. Należy mieć na uwadze, że przemiana białek w tłuszcze jest skomplikowanym procesem, który może doprowadzić do: obciążenia pracy wątroby i nerek, które muszą wydalić szkodliwe metabolity przemiany białek, zwiększenia wydalania wapnia z organizmu, niebezpiecznej intensyfikacji utraty wody.
- nasilonej przemiany materii i rosnącego wydatku energetycznego
- produkcji większej ilości enzymów
- wzrostu tkanek i ciągłej ich odnowy
- stresu
- strat azotu nie związanych bezpośrednio ze spalaniem mięśni
15 lat, 2 miesiące ago
15 lat, 2 miesiące ago
15 lat, 2 miesiące ago
15 lat, 2 miesiące ago
15 lat, 2 miesiące ago
15 lat, 2 miesiące ago
15 lat, 2 miesiące ago
15 lat, 2 miesiące ago
15 lat, 2 miesiące ago
15 lat, 2 miesiące ago
15 lat, 2 miesiące ago
15 lat, 1 miesiąc ago
15 lat, 1 miesiąc ago
15 lat, 1 miesiąc ago
15 lat ago
14 lat, 11 miesięcy ago
14 lat, 11 miesięcy ago
14 lat, 11 miesięcy ago
14 lat, 11 miesięcy ago
14 lat, 10 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 8 miesięcy ago
14 lat, 8 miesięcy ago
14 lat, 8 miesięcy ago
14 lat, 8 miesięcy ago
14 lat, 8 miesięcy ago
14 lat, 8 miesięcy ago
14 lat, 8 miesięcy ago
14 lat, 8 miesięcy ago
14 lat, 8 miesięcy ago
14 lat, 7 miesięcy ago
14 lat, 7 miesięcy ago
14 lat, 7 miesięcy ago
14 lat, 7 miesięcy ago
14 lat, 7 miesięcy ago
14 lat, 7 miesięcy ago
14 lat, 7 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 5 miesięcy ago
14 lat, 5 miesięcy ago
14 lat, 5 miesięcy ago
14 lat, 4 miesiące ago
14 lat, 3 miesiące ago
14 lat, 3 miesiące ago
14 lat, 2 miesiące ago
14 lat ago
14 lat ago
13 lat, 6 miesięcy ago
13 lat, 6 miesięcy ago