Ser biały – idealny dla sportowca
Twaróg
Ser twarogowy uzyskuje się poprzez podgrzewanie ukwaszonego mleka. Oddzielony od serwatki skrzep to już gotowy twaróg, który wystarczy odpowiednio uformować. Jeśli traktujesz ser twarogowy jako najlepsze źródło wapnia, jesteś w błędzie. Większość tego składnika zostaje w serwatce. Z tego też względu warto również ją włączyć do dietety od czasu do czasu.
Serki grani
Popularnym rodzajem białego sera jest serek grani, inaczej zwany serkiem wiejskim/ ziarnistym. To nic innego niż ziarenka twarogu zanurzone w śmietance. Powstaje on po dodaniu do mleka podpuszczki. Powstały skrzep zostaje pokrojony i połączony ze śmietanką, często do takiej mieszanki dodaje się też sól. Ilość śmietanki w serku grani jest bardzo różna i zależy od producenta. Sam możesz zdecydować, jakie proporcje najbardziej Ci odpowiadają.
Serki fromage
Przygotowywuje się je z roztartego z masłem lub śmietanka twarogu. Mają kremową konsystencję, idealnie nadają się do kanapek. Bardzo często serki tego typu można spotkać w różnych wariantach smakowych, np. z dodatkiem czosnku, pomidorów, ogórków, a nawet szynki.
Serki homogenizowane
Skrzep od serwatki w tym wypadku oddzielany jest przy pomocy wirówki. Masa jest przez to bardzo rozbita, bez pozostałości grudek. Serek taki miesza się ze śmietanką oraz ewentualnie z dodatkami smakowymi.
Porównanie wymienionych serów pod względem wartości odżywczej przedstawia tabela:
Rodzaj sera | kcal | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] | Wapń [mg] | Ser twarogowy pełnotłusty | 175 | 17,7 | 10,1 | 3,5 | 88 | Ser twarogowy chudy | 99 | 19,8 | 0,5 | 3,5 | 96 | Serek homogenizowany pełnotłusty | 161 | 12,7 | 11,0 | 3,0 | 98 | Serek twarogowy ziarnisty | 101 | 12,3 | 4,3 | 3,3 | 80 | Serek typu „Fromage” naturalny | 379 | 10,2 | 37,1 | 2,4 | 55 | Serek homogenizowany truskawkowy | 168 | 15,3 | 3,9 | 17,7 | 79
Pomimo niewielkiej zawartości wapnia ser biały ma wiele niezaprzeczalnych zalet:
Ser biały występuje w wielu odmianach, z powodzeniem możesz stosować go w posiłkach, zwłaszcza, jeśli ćwiczysz lub się odchudzasz. Zawsze jednak czytaj etykiety i staraj się wybierać produkty o jak najmniejszej ilości sztucznych dodatków. Trwa pobieranie zawartości ... |
10 lat, 10 miesięcy ago