Ser biały – idealny dla sportowca

  • Głosów: 1
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Ser biały – idealny dla sportowca
Ser biały to ulubieniec zwłaszcza sportowców oraz osób odchudzających się i dbających o linię. Nic dziwnego, z jego pomocą możemy przygotować ciekawe, wysokobiałkowe posiłki idealne zarówno przed, jak i po treningu.

Twaróg

Ser twarogowy uzyskuje się poprzez podgrzewanie ukwaszonego mleka. Oddzielony od serwatki skrzep to już gotowy twaróg, który wystarczy odpowiednio uformować. Jeśli traktujesz ser twarogowy jako najlepsze źródło wapnia, jesteś w błędzie. Większość tego składnika zostaje w serwatce. Z tego też względu warto również ją włączyć do dietety od czasu do czasu.

Serki grani

Popularnym rodzajem białego sera jest serek grani, inaczej zwany serkiem wiejskim/ ziarnistym. To nic innego niż ziarenka twarogu zanurzone w śmietance. Powstaje on po dodaniu do mleka podpuszczki. Powstały skrzep zostaje pokrojony i połączony ze śmietanką, często do takiej mieszanki dodaje się też sól. Ilość śmietanki w serku grani jest bardzo różna i zależy od producenta. Sam możesz zdecydować, jakie proporcje najbardziej Ci odpowiadają.

Serki fromage

Przygotowywuje się je z roztartego z masłem lub śmietanka twarogu. Mają kremową konsystencję, idealnie nadają się do kanapek. Bardzo często serki tego typu można spotkać w różnych wariantach smakowych, np. z dodatkiem czosnku, pomidorów, ogórków, a nawet szynki.

Serki homogenizowane

Skrzep od serwatki w tym wypadku oddzielany jest przy pomocy wirówki. Masa jest przez to bardzo rozbita, bez pozostałości grudek. Serek taki miesza się ze śmietanką oraz ewentualnie z dodatkami smakowymi.

Porównanie wymienionych serów pod względem wartości odżywczej przedstawia tabela:

Rodzaj serakcalBiałko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]Wapń [mg]Ser twarogowy pełnotłusty17517,710,13,588Ser twarogowy chudy9919,80,53,596Serek homogenizowany pełnotłusty16112,711,03,098Serek twarogowy ziarnisty10112,34,33,380Serek typu „Fromage” naturalny37910,237,12,455Serek homogenizowany truskawkowy16815,33,917,779


Sery białe – idealne źródło białka?

Pomimo niewielkiej zawartości wapnia ser biały ma wiele niezaprzeczalnych zalet:

  • Jest źródłem pełnowartościowego białka
  • Jest lekko strawny
  • Zawiera stosunkowo mało kalorii
  • Idealnie nadaje się do przygotowywania rozmaitych posiłków – zarówno tych szybkich, jak i bardziej wykwintnych.

Ser biały występuje w wielu odmianach, z powodzeniem możesz stosować go w posiłkach, zwłaszcza, jeśli ćwiczysz lub się odchudzasz. Zawsze jednak czytaj etykiety i staraj się wybierać produkty o jak najmniejszej ilości sztucznych dodatków.


Artykuł interesujący, a co do sera to ser lubie w każdej postaci.