Protect Food - czosnek, cebula i chrzan, a ochrona przed infekcją
Zwiększenie odporności organizmu jest ostatnimi czasy niezwykle popularne, zarówno w mediach, jak i w Internecie. Wynika to wprost z sytuacji na świecie i panującej w praktycznie wszystkich krajach pandemii koronawirusa (COVID-19). Właśnie ten wirus jest w dużej części odpowiedzialny za tak duże zwiększenie popularności tematyki prozdrowotnej.
Czy „naturalne antybiotyki” znajdziemy w żywności?
Oczywiście! Doskonałym przykładem naturalnego wzmocnienia odporności jest odpowiednio wysokie spożycie czosnku, cebuli oraz chrzanu. Stanowią one niezwykłe bogactwo wielu substancji aktywnych biologicznie, w tym o działaniu antywirusowym. Wielu z nas nie jest nawet świadomych, jak dużo może zmienić odpowiednia dieta względem odporności na infekcje. Wszystko to skrywa się w czeluściach lodówek – warto zatem zdobyć tę wiedzę.
Istnieje wiele dróg na wzmocnienie odporności, w tym zaspokojenie potrzeb organizmu na odpowiednią regenerację powysiłkową. Nie mniej istotnym aspektem jest wyregulowanie rytmu dobowego, odpowiednia jakość i pory snu oraz aktywność fizyczna. Nie należy jednak przesadzać, bowiem doprowadzanie organizmu do stanów wycieńczenia przyniesie odwrotny skutek – może wpłynąć do obniżenia odporności.
Czym są jednak „naturalne antybiotyki”? Jest to określenie stosowane wobec wielu substancji aktywnych mających realny wpływ na wzmocnienie odporności i to całkowicie naturalnie. Żywność jest bogatym źródłem związków o immunostymulujących właściwościach. Warto to podkreślać, nawet wobec ironicznych uśmiechów wielu lekarzy, dla których „naturalny antybiotyk” wydaje się być śmiesznym sformułowaniem.
Zachęcam w tym momencie to pogłębienia wiedzy na temat Protect Food i założeń tej wyjątkowej filozofii nakierowanej na maksymalne możliwe wzmocnienie organizmu oraz jego odporności.
Warto więc dbać o ten aspekt każdego dnia. Podstawą była, jest i będzie dieta – to co jemy i w jakich ilościach warunkuje prawidłową pracę układu immunologicznego (odpornościowego). Warto w tej sferze kierować się filozofią Protect Food ukształtowaną i propagowaną przez uznanych dietetyków sportowych oraz klinicznych będących absolwentami Uniwersytetu Medycznego.
Protect Food - jaki wpływ na odporność ma czosnek?
Prozdrowotne właściwości świeżego czosnku są znane i doceniane od tysięcy lat. Oczywiście nie można mu ujmować wyjątkowego smaku. Jest również znakomitą przyprawą i dodatkiem do wielu potraw podkreślającym ich smak i wyjątkowy charakter. Jednak z punktu widzenia Protect Food jest także doskonałym sposobem na zwiększenie odporności. Nawet jego niewielka ilość jest bogatym źródłem wielu związków antywirusowych oraz antybakteryjnych (wykryto dotychczas ich aż 100).
Jedną z najbardziej uznanych i charakterystycznych jest allina, która niejako nadaje typowy dla czosnku zapach podczas jego miażdżenia, krojenia itd. – przekształca się ona wówczas w allicynę. Paradoksalnie to właśnie jej zawdzięczamy tak korzystne prozdrowotne działanie czosnku.
Czosnek często określany jest mianem „naturalnego antybiotyku” właśnie ze względu na swoje antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze działanie. Musisz jednak uważać z obróbką termiczną, bowiem smażenie, jak i gotowanie czosnku oznacza utratę wielu jego prozdrowotnych właściwości. Wynika to z rozpadu pod wpływem temperatury zawartych w nim naturalnych związków chemicznych.Najlepszym wyborem jest spożywanie go „na świeżo”, co jednak wiąże się z koniecznością pogodzenia się z jego charakterystycznym i zwykle mało przyjemnym dla osób postronnych zapachem.
Właśnie w tym momencie można posilić się filozofią Protect Supplements i sięgnąć po liofilizowaną formę czosnku, która została pozbawiona zapachu. Tego typu preparaty zachowują wszelkie właściwości prozdrowotne i są łatwe w połknięciu dzięki formie niewielkich kapsułek. Wszystko zależy od Ciebie – zjedzenie kilku ząbków czosnku na kanapce lub w postaci własnoręcznie przygotowanego sosu czosnkowego na jogurcie nie powinno być olbrzymim problemem. Dieta na odporność nie jest nudna i monotonna – to wręcz kulinarna przygoda.
Protect Food - cebula i jej wpływ na odporność
Cebula jest kolejną rośliną, co do której wpływu na odporność organizmu nie ma najmniejszych wątpliwości. Wielu z nas doświadczało sposobów leczenia przy jej wykorzystaniu. Bardzo popularnym niegdyś syropem był ten przygotowywany z jej soku. Podobnie jak czosnek stanowi bardzo bogate źródło wielu substancji aktywnych biologicznie o pozytywnym wpływie na odporność organizmu. Dostarcza ponadto wielu witamin i minerałów naturalnego pochodzenia. Charakteryzują się one znakomitą przyswajalnością.
Bywa określana „naturalnym antybiotykiem” głównie za sprawą dużych ilości zawartej w cebuli kwercetyny. Wykazuje ona silne działanie antyutleniające, antywirusowe, przeciwzapalne oraz wzmacniające. Wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami tlenowymi mogącymi siać w nim spustoszenie. Raczej nikt nie ma problemów z samą dostępnością do świeżej cebuli, gorzej z jej jakością i odmianami. Często to, co jest dostępne w marketach charakteryzuje się znacznie niższą koncentracją substancji aktywnych niż typowa „stara cebula”. Ponadto jest też pewna zasada – im cebula jest większa, tym większe jest w niej stężenie związków prozdrowotnych.
Protect Food - czy chrzan wpływa na zwiększenie odporności?
Zdecydowanie, chrzan jest bardzo wartościowym dodatkiem w diecie. Warto po niego sięgać częściej niż tylko w okolicy świąt. Jego korzeń jest naturalnym źródłem wielu substancji wpływających na realne wzmocnienie odporności organizmu. Jednym z najważniejszych związków jakiemu zawdzięcza swoje zbawienne właściwości jest izotiocyjanian allilu, który powstaje podczas ścierania korzenia chrzanu (przekształca się w niego z synigryny).
Wskazuje on silne właściwości antywirusowe, antyutleniające oraz przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Stymuluje on w sposób całkowicie naturalny układ immunologiczny, a konkretnie aktywność oraz syntezę białych ciałek krwi. Wpływa pozytywnie także na górne drogi oddechowe, bowiem działa obkurczająco i wykrztuśnie, co podczas ich infekcji sprzyja sprawnemu leczeniu.
Jak zwiększyć ochronę antywirusową dietą?
Produkty wzmacniające odporność, „naturalne antybiotyki” – oba te określenia doskonale sprawdzają się w kontekście czosnku, cebuli oraz chrzanu. Stanowią znakomite dopełnienie odpowiednio zbilansowanej i zdrowej diety. Jeżeli masz zamiar zapewnić maksymalne możliwe wsparcie swojemu układowi immunologicznemu – sięgnij po nie i nie czekaj na niepożądane choroby. Stanowią one naturalny sposób przeciwdziałania zarówno infekcjom wirusowym, jak i bakteryjnym.
Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!