Protect Food - co to takiego?
Czym jest Protect Food?
Protect Foods to termin odznaczający produkty wzmacniające odporność. Powstał w odpowiedzi na potrzeby ludzi, którzy w dzisiejszych czasach potrzebują wsparcia w tym, jakie działania, żywność, suplementacja mogą im pomóc we wzmacnianiu organizmu i jego ochronie przed skutkami pandemii.
Dieta bogata w Protect Foods w dużym stopniu uzupełnia niedobory minerałów i witamin, ale warto w tym czasie wspierać się także suplementacją bogatą w składniki pro-immunologiczne.
Wzmacnianie odporności to długotrwały proces, który wymaga codziennych dobrych zwyczajów. Kluczowa jest pod tym względem dieta. Musi być zbilansowana i bogata w produkty, które stymulują odporność. W okresie letnim mamy dostęp do wielu owoców i warzyw, których jesienią brakuje. Posiłki są ubogie w minerały i witaminy. Łatwo wtedy o niedobory. Warto wtedy zainteresować się dietą bogatą w Protect Foods.
Jakie zalety mają Protect Foods?
Protect Foods, czyli produkty wzmacniające odporność to naturalny sposób walki z infekcją. Dużą zaletą jest brak przeciwwskazań, które często towarzyszą różnym lekom. Żywność zawierająca odpowiednią ilość witamin i minerałów jest także bogata w antyoksydanty, czyli naturalnie związki chemiczne, zdolne do neutralizowania wolnych rodników. Takie przeciwutleniacze chronią organizm przed nowotworami. Powinny być dostarczane w codziennej diecie.
Zadbaj o odpowiednio zbilansowaną dietę i skorzystaj z nowych planów dietetycznych na odporność opartych o Protect Foods. Decydując się na zakup planu otrzymasz dietę dostosowaną indywidualne do Ciebie.
Protect Food na zwiększenie odporności
Składniki zawarte w produktach spożywczych wzmacniają odporność. Takie wsparcie układu immunologicznego zapewnia skuteczniejszą walkę z chorobotwórczymi bakteriami i wirusami. Już pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien zawierać Protect Foods.
Śniadanie sprawia, że dostarczamy organizmowi energii na cały dzień. Przygotowuj potrawy w taki sposób, by dochodziło do jak najmniejszej utraty składników pro-immunologicznych. Jak to zrobić? Postaraj się unikać wysokiej obróbki termicznej. Jeśli to możliwe, nie rozdrabniaj produktów. Jedz surowe warzywa i owoce w dużych ilościach.
Protect Food – sposób na wzmacnianie odporności
Protect Food to dobry sposób na zwiększenie odporności. Dieta to jeden z ważniejszych elementów, ale nie jest w stanie w 100% uzupełnić niedoborów witamin czy minerałów, dlatego warto w okresie jesiennym wspomagać się suplementacją.
Stosując dietę bogatą w produkty wzmacniające odporność, mamy pewność, że wybieramy składniki wpływające korzystnie na układ immunologiczny.
W aptekach możemy spotkać mnóstwo produktów na odporność. Najlepiej sięgać po naturalne metody, ponieważ w ten sposób unikniemy niepotrzebnej chemii i skutków ubocznych. Zadbaj o prawidłową profilaktykę, zanim pojawią się pierwsze objawy.
Protect Food – produkty wzmacniające odporność
Wzmacnianie odporności ma związek ze zdrowiem jelit. Bakterie znajdujące się w jelitach pomagają organizmowi odróżnić to, co dobre, od tego, co niebezpieczne i zachować prawidłową kondycję. Oto produkty wzmacniające odporność zaliczane do grupy Protect Food:
- Biojogurty - kefiry wzbogacone w bakterie probiotyczne, które pobudzają białe ciałka krwi do większej aktywności. Odpowiednia ilość i rodzaj spożywanych kultur bakterii pomaga utrzymać florę jelit w dobrej kondycji i chroni przed chorobami.
- Kiszona kapusta - ma właściwości probiotyczne, wspomaga utrzymywanie prawidłowej flory fizjologicznej, wspiera procesy trawienne, ma zdolność obrony przez chorobotwórczymi drobnoustrojami, przeciwdziała dolegliwościom takim jak: biegunka, zaparcia, wzdęcia i inne choroby autoimmunologiczne wynikające z wyniszczenia flory bakteryjnej w jelitach. Kapusta jest bogata w witaminy B12, E i C, a także minerały takie jak potas, żelazo, wapń i cynk.
- Pestki dyni, słonecznika, sezam, migdały, pistacje - zawierają witaminę E i kwasy omega 6. To bardzo dobre źródła cynku.
- Tłuste ryby morskie - to jeden z niezbędnych elementów dobrze zbilansowanej diety i źródła kwasów omega 3 i witaminy D. Znajdują się w nich także witaminy A, D, E, a także z grupy B. Są bogate w białko i składniki mineralne takie jak jod, selen i żelazo. Dietetycy zachęcają do spożywania ryb 2-3 razy w tygodniu.
- Czosnek - bywa nazywany naturalnym antybiotykiem. Dlaczego? Ma działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Zwiększa liczbę komórek odpowiedzialnych za walkę z bakteriami i wirusami. Dzięki regularnemu spożywaniu czosnku przeziębienia mają łagodniejszy przebieg i infekcje szybciej przemijają.
- Zielona herbata - zawiera polifenole, które zwiększają liczbę komórek
należących do układu odpornościowego. Są odpowiedzialne za
hamowanie odpowiedzi autoimmunologicznej. Ponadto zielona herbata oczyszcza organizm i wspomaga odchudzanie. - Kurkuma - to przyprawa, która zawiera witaminy, minerały i antyoksydanty. Ponadto ma działanie przeciwzapalnie, wzmacnia odporność, a nawet wydłuża życie.
- Żurawina - to bogate źródło cennych substancji prozdrowotnych, witamin i antyoksydantów. Chroni błonę śluzową żołądka. Owoc jest bezpieczniejszą alternatywą dla kuracji antybiotykowej.
Protect Food, czyli produkty wzmacniające odporność możemy stosować profilaktycznie, a także w trakcie i po chorobie. Najlepsze efekty daje połączenie diety, odpowiedniej dawki sportu i suplementacji. Powiązanie tych trzech obszarów zapewnia kompleksowe zwiększenie odporności.
Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!