Niezbędne żelazo
Rola żelaza
Żelazo w naszym organizmie wchodzi w skład wielu białek. Jednym z nich jest hemoglobina, czyli białko uczestniczące w transporcie tlenu z płuc do tkanek. Jest to bardzo ważna funkcja szczególnie dla sportowców, ponieważ dobrze natlenowane mięśnie pracują wydajniej.
Dlaczego ryzyko niedoboru żelaza jest większe u sportowców?
Sportowcy mają większe tendencje do obniżonego poziomu żelaza z różnych względów.
Przyczyny tego mogą być następujące:
- Utrata krwi na skutek drobnego urazu
- Powtarzające się intensywne treningi, mogące ograniczać jego wchłanianie
- Dieta zbyt uboga w produkty mięsne, obfitujące w dobrze przyswajalne żelazo
- Wzmożony wysiłek powodujący większe straty tego pierwiastka (z potem, moczem, a także kałem)
- U kobiet obfite krwawienia miesiączkowe, mogące być przyczyną przejściowego niedoboru żelaza
Źródła żelaza w diecie
Obecne w produktach spożywczych żelazo możemy podzielić na dwie grupy – żelazo hemowe i żelazo niehemowe. Żelazo hemowe jest lepiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe. Znajduje się ono głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, w przeciwieństwie do żelaza niehemowego, które dominuje w produktach roślinnych.
Najlepsze źródła żelaza hemowego to:
- podroby (w szczególności wątroba drobiowa)
- wołowina
- cielęcina
- drób
- ryby
Żelazo niehemowe znajdziemy w:
- jajach
- boćwinie
- burakach
- produktach z pełnego ziarna
- suchych nasionach roślin strączkowych
- zielonych warzywach (szpinak, natka pietruszki, szczypior, szczaw, brukselka)
Jak jeszcze poprawić poziom żelaza?
Warto także wiedzieć, co prócz samego spożywania produktów bogatych w żelazo wpływa na jego poziom w organizmie.
Na wzrost wchłaniania żelaza z pożywienia ma wpływ:
- niskie pH soku żołądkowego
- obecność witaminy C w spożywanym posiłku
- niedobory zapasów żelaza w organizmie (im mamy go mniej, tym więcej organizm wchłania)
Istnieją także czynniki obniżające wchłanianie żelaza. Są to:
- fosforany
- wysoki poziom tłuszczu w diecie
- białka kazeinowe, serwatkowe (obecne w mleku i jajach)
- kwasy fitynowe (obecne w otrębach zbożowych, orzechach)
- obecność w pokarmie takich składników mineralnych jak wapń, mangan, cynk, ołów i kadm
Co w przypadku niedoborów?
Niski poziom żelaza w diecie sportowca może powodować spadek wydolności. Jest on także często przyczyną zaburzeń odporności, zmęczenia i złego samopoczucia. Gdy niedobór się pogłębia może wystąpić niedokrwistość – anemia.W przypadku dużych niedoborów możliwa jest suplementacja żelazem, ale daje ona niestety nieprzyjemne skutki uboczne (zmniejszenie motoryki jelit, zaparcia, ciemnie zabarwienie kału).
WAŻNE:
Badania nie wykazują poprawy wydolności w przypadku suplementacji żelazem u sportowców z prawidłowym poziomem tego pierwiastka.
Starajmy się włączać do diety produkty bogate w żelazo, aby jego niedobór nie był przyczyną pogorszenia się naszych osiągnięć sportowych.
Plany treningowe ze wsparciem trenera: Wypróbuj
10 lat, 7 miesięcy ago
10 lat, 6 miesięcy ago