Najlepsze produkty pochodzenia zwierzęcego bogate w białko

  • Głosów: 2
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Najlepsze produkty pochodzenia zwierzęcego bogate w białko
Białka, proteiny (z greckiego “protos”, czyli “najważniejszy”), są jednym z podstawowych składników odżywczych. Stanowią aż 75% suchej masy tkanek. Niestety nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować takiej ilości białka, jaka jest mu potrzebna. Dlatego nasza dieta powinna zawierać najlepsze produkty pochodzenia zwierzęcego bogate w białko.

Rola białka w diecie

Jeden gram białka - zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego - dostarcza 4 kalorii. Białko to źródło cennych aminokwasów, które biorą udział w wytwarzaniu enzymów, potrzebnych w ważnych procesach biologicznych.

  • Silnie pobudzają metabolizm.
  • Dają poczucie sytości.
  • Regulują trawienie.

Ich niedobór może powodować niedożywienie i spadek odporności. Białko nie tylko odpowiada za wzrost mięśni.

  • Dzięki niemu możliwa jest naprawa i regeneracja tkanek.
  • Uczestniczy w tworzeniu się blizn, gojeniu się ran oraz regeneracji złuszczonych nabłonków skóry.
  • Ma również duży wpływ na skórę i kości.
  • Jest źródłem energii.
  • Wpływa na nasze samopoczucie i pracę mózgu.
  • Białka są podstawowym składnikiem płynów ustrojowych takich jak krew, mleko kobiet karmiących.
  • Dzięki specjalnym białkom immunoglobuliny chronią organizm przed czynnikami chorobotwórczymi.
  • Usuwają toksyny z organizmu.
  • Pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową i bilans wodny.

Zarówno niedobór, jak i nadmiar białka może okazać się szkodliwy. Ludzki organizm nie potrafi go magazynować w wymierny sposób, a jego nadmiar wydalany jest jako mocznik i ciała ketonowe.

  • W przypadku spożywania nadmiernej ilości tego składnika odżywczego uszkodzeniu mogą ulec nerki i wątroba. Dodatkowo dochodzi do procesu zakwaszenia organizmu.
  • U niemowląt nadmiar białka może powodować gorączkę, biegunkę lub odwodnienie.

Pierwiastki w białku

W skład białek wchodzą:

  • węgiel,
  • tlen,
  • wodór,
  • azot,
  • siarka.

Obok wymienionych pierwiastków niektóre zawierają również: fosfor, żelazo, miedź, cynk, kod i mangan. Część białek rozpuszcza się w wodzie, ale żadne nie rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych (prócz alkoholu).

Aminokwasy w białku

Białka zewnętrzne zawierają wszystkie potrzebne człowiekowi aminokwasy w dużych ilościach.

  • Białka zwierzęce występują wraz z tłuszczem zwierzęcym, który może podnosić poziom cholesterolu, ale mają większą zawartością leucyny niż białka roślinne. W białkach pochodzenia zwierzęcego zawartość leucyny występuje w granicach 9%, w nabiale mniej niż 10%.
  • Białko pochodzenia zwierzęcego ma ogromną wartość biologiczną. Najbardziej wartościowe białko znajduje się w jaju kurzym.

W samym białku pochodzenia roślinnego nie znajdziemy pełnego zestawu aminokwasów. Dlatego też istotna jest dieta wysokobiałkowa urozmaicona oba tymi rodzajami białek i łączenie różnych jego źródeł podczas posiłku. Jeśli na obiad serwujesz cielęcinę - to podaj ją z fasolką szparagową, ziemniaki z jajkiem sadzonym z kolei warto zestawić z kefirem.

Najlepsze produkty pochodzenia zwierzęcego

Białko pochodzenia zwierzęcego w diecie

Zapotrzebowanie na białko zależy między innymi od:

Średnie dzienne zapotrzebowanie wynosi ok 50-100 gram. W przybliżeniu może to być około 200-400 gram mięsa w ciągu dnia. Istotne jest aby spożywać przynajmniej to minimum wykorzystując różne produkty bogate w białko. W diecie komponujemy białka w zależności jaki efekt chcemy osiągnąć.

  • Jeśli chcemy ukoić nerwy lub lepiej spać - pij mleko i jedz twaróg, bowiem zawiera on aminokwas zwany tryptofanem, który odpowiada za syntezę serotoniny (hormonu szczęścia).
  • Jeśli chcemy poprawić pamięć - jedzmy nasiona słonecznika i migdały. Zawarta w nich fenyloalanina działa przeciwbólowo a także powoduje sprawność umysłu.
  • Ryby, jaja, mięso, cebula oraz jogurty zwiększają zaś ochotę na seks.
  • Natomiast gdy zamierzamy schudnąć, należy spożywać niskokaloryczne produkty bogate w białko, dające uczucie sytości w dużo większym stopniu niż tłuszcze i węglowodany.

Dietetycy zalecają spożycie 2-3 razy dziennie produktów mlecznych oraz 2-3 razy mięsa, ryb. Około 15% spożywanych kalorii powinno pochodzić z protein. Bogata w białka oraz inne składniki odżywcze dieta, wsparta:

to idealny przepis na dobre samopoczucie i zachowanie pełni zdrowia.