Najlepsze produkty pochodzenia roślinnego bogate w białko
Białko pochodzenia roślinnego
Białko jest podstawowym elementem budulcowym wszystkich organizmów żywych.
- Jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania człowieka.
- Białko bierze udział we wszystkich procesach w organizmie.
- Aminokwasy wchodzą w skład białek. Dzielą się na aminokwasy egzogenne oraz aminokwasy półegzogenne.
- Białka odbudowywaniu zużytych tkanek i regeneracji. Utrzymują także odpowiednie PH i regulują ciśnienie krwi.
Białka możemy podzielić na:
- pochodzenia zwierzęcego, które pochodzą, np. z mięsa, mleka, drobiu, serów, jaj, ryb;
- pochodzenia roślinnego, które znajdziemy w warzywach, owocach i produktach zbożowych.
Białko roślinne a zwierzęce
Protein w białku pochodzenia zwierzęcego jest znacznie więcej niż w białku pochodzenia roślinnego.
- Mięso zawiera ok 11-23% białka.
- Białko zwierzęce lepiej przyswajane jest niż białko roślinne, ze względu na skład aminokwasów.
- Produkty roślinne zawierają przeciętnie od 1-14% białka.
- Wyjątek stanowi soczewica i soja, w których poziom protein wynosi 21-25%.
Podział białek roślinnych i zwierzęcych
Organizm człowieka posiada pewną pulę aminokwasów - jeśli nie dostarczy się któregoś ze składników, następuje zjawisko katabolizmu mięśniowego. Jeśli nasza dieta jest odpowiednio skomponowana, nie ma co się martwić zbytnio na zapas. Grunt to dostarczać różnego rodzaju makroskładników - w tym białek zwierzęcych i roślinnych. Podzielić je można na:
- białka pełnowartościowe,
- białka częściowo niepełnowartościowe,
- białka niepełnowartościowe.
Białka pełnowartościowe to takie, które zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne. Pozostałe zawierają zbyt mało aminokwasów. Zbilansowana dieta dorosłego człowieka powinna zawierać dwa rodzaje białka. Aby uzyskać pełnowartościowy profil aminokwasowy, stosuje się zasadę łączenia produktów według kategorii:
- Warzywa strączkowe: fasola, soczewica, groch.
- Zboża: chleb, makaron, ryż, owies, kukurydza, żyto, płatki owsiane.
- Orzechy i nasiona: orzeszki ziemne, z nerkowca, migdały, słonecznik, sezam, nasiona dyni.
- Produkty sojowe: mleko, tofu.
Łącząc w jednym posiłku dwa rodzaje białek uzyskujemy pełnowartościowe pokarm pod kątem składu aminokwasów.
- Większość białek pochodzenia roślinnego nie zawiera podstawowych aminokwasów, np.:
- produkty zbożowe mają mało lizyny,
- warzywom strączkowym brakuje metioniny.
- Łącząc produkty zbożowe z warzywami strączkowymi, uzyskuje się wysokiej jakości białka (porównywalne do protein pochodzenia zwierzęcego).
Przykładowe połączenia produktów białkowych pochodzenia roślinnego w posiłkach
Poniżej przedstawiamy przykład korzystnych połączeń produktów białkowych w posiłkach:
- Fasola z tostem
- Ryż z soczewicą
- Bułki ze smażoną fasolą
- Warzywa z makaronem
- Kanapki z masłem orzechowym
- Zupa z soczewicy z bułką
- Tofu z bułką
- Tofu z warzywami i ryżem
- Mleko i płatki owsiane
- Mleko i kasza manna
Lista najlepszych produktów pochodzenia roślinnego bogatych w białko
Poniżej przedstawiamy najlepsze źródła białka pochodzenia roślinnego wraz z zawartością protein na każde 100g produktu.
- Ciecierzyca - 22g
- Ziarna kakao - 20g
- Nasiona chia - 21g
- Spiruna - 66g
- Fasola - 22g
- Orzechy ziemne - 27g
- Migdały - 19g
- Orzechy brazylijskie - 16g
- Sezam - 18g
- Pestki dyni - 30g
- Kasza jęczmienna - 9g
- Komosa ryżowa - 14g
- Soczewica - 25g
Jak widać, nie brakuje produktów pochodzenia roślinnego, które dostarczają dużych ilości protein. Dodatkowo
Białko roślinne w diecie
Niedobór białek w organizmie powoduje, m.in. zahamowanie rozwoju i wzrostu organizmu, zmniejsza odporność, utrudnia sen i regenerację. Bez odpowiedniej ilości białek nasz mózg nie funkcjonuje prawidłowo i spowolnione są procesy myślowe. Źródłem białka mogą być zarówno produkty zwierzęce, jak i roślinne. Warto wiedzieć, które z nich dostarczają protein w największych ilościach i z czym odpowiednio je łączyć w diecie.
Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!