Najbardziej odżywcze warzywa i owoce

  • Głosów: 3
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Najbardziej odżywcze warzywa i owoce
Lato to okres, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest bardzo łatwy. Produktów jest dużo i są one w dobrej cenie, ponadto często pochodzą od krajowych dostawców, dzięki czemu są świeże i smaczne. Warto zatem wykorzystać ten czas i spożywać jak najwięcej warzyw i owoców bogatych w cenne dla organizmu substancje odżywcze.

Owoce

Mango

Owoc mango jest importowany, jednak coraz łatwiej można go dostać w polskich sklepach czy na ryneczkach. Miąższ mango jest bogaty w błonnik (ok. 5 g w jednym owocu), potas, fosfor, magnez, wapń oraz witaminy A i C. Zawiera też dość dużo węglowodanów, zatem jego kaloryczność jest nieco większa niż innych owoców.

Granat

Zanim uda nam się dotrzeć do wnętrza granatu i jego „owocowych pestek” pewnie minie chwila, jednak czas ten zostanie nam zrekompensowany unikatowym smakiem i bogatym składem. Granat zawiera dużo potasu i magnezu, a także witaminy B1, B2, B6, C, E oraz K.

Maliny

Świeże maliny dostępne są w ciągu roku dość krótko, jednak zawsze można je zamrozić, aby cieszyć się ich smakiem po lecie. Są one bogate w witaminy C i K, a także w kwas foliowy. Ponadto jedna szklanka malin zawiera 8 g błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na pracę jelit.

Pomarańcze

Pomarańcze można bez problemu kupić przez cały rok. Ich dużym plusem jest fakt, że można je przechowywać dłużej niż inne owoce bez niekorzystnego wpływu na jakość. Można zatem zrobić ich niewielki zapas, aby cieszyć się świeżym sokiem lub samym owocem. Pomarańcze są dobrym źródłem witamin A i C, beta-karotenu oraz składników mineralnych takich jak potas i wapń.

Avocado

Najczęściej o avocado myśli się w kontekście zdrowych tłuszczy, których jest świetnym źródłem. Jednak prócz tego owoc ten zawiera również dużą ilość błonnika, witaminę B5, K, C oraz potas. Warto zatem uwzględnić avocado w swojej diecie.

Warzywa

Jarmuż

Przypominający z wyglądu sałatę jarmuż należy do rodziny roślin kapustowatych i jest bogaty w witaminy A, B6, C, K oraz składniki mineralne takie jak mangan, miedź, wapń i potas. Jest również dobry źródłem błonnika, zawiera także niewielkie ilości kwasów omega-3.

Brukselka

Można ją kochać, lub nienawidzić jednak nie można negować jej bogatych wartości odżywczych. Brukselka zawiera witaminy K, C, B6 i kwas foliowy, a także mangan i miedź. Tak samo jak w jarmużu można w niej również znaleźć kwasy omega-3. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pomaga w regulacji pracy przewodu pokarmowego.

Brokuły

Kolejnym zielonym warzywem na liście wysoko odżywczych produktów są brokuły. Oprócz witam (K i C) oraz składników mineralnych (potas, wapń, selen) zawierają one także składniki antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Ponadto brokuły są niskokaloryczne, zatem bez skrupułów można je jeść również na diecie odchudzającej.

Papryka

Niezależnie od koloru papryka zawiera wiele cennych witamin i minerałów, dlatego często powinna pojawiać się na naszych talerzach. Cechuje się ona wysoką zawartością witaminy A, C i B6 oraz kwasu foliowego. Jest również dobrym źródłem błonnika. Papryka świetnie sprawdza się w sałatkach, kanapkach lub jako surowa przekąska. Można jak także grillować.

Szpinak

Obecność szpinaku w tym zestawieniu chyba nikogo nie dziwi, od dziecka uczono nas, że jest to warzywo szczególnie wartościowe. Szpinak jest dobrym źródłem witamin A, K i E. Zawiera również wapń i żelazo. Ponadto znajdziemy w nim składniki działające przeciwzapalnie.

Zdjęcie pochodzi z flickr.com