Mroźny wieczór? Tylko z imbirem i cynamonem!
Imbir i cynamon to nie tylko charakterystyczny aromat i rozgrzewające właściwości. Często nie zdajemy sobie sprawy, że te popularne dodatki do napojów, potraw oraz ciast mogę mieć bardzo korzystny wpływ na nasz organizm.
Imbir
Imbir, pochodzący z tej samej rodzinyco kurkuma charakteryzuje się wyrazistym, ostrym smakiem iniepowtarzalnym aromatem. Pochodzi z Azji, jednak na szczęście w dzisiejszych czasach jest łatwo dostępny w naszym kraju o każdej porze roku. Ceniony jest szczególnie ze względu na:
· Poprawia ciśnienie krwi, co sprawia, że łagodniej odczuwamy niskie temperatury.
· Zapobieganie mdłościom wywołanym przez chorobę lokomocyjną, chorobę morską, a także związanych z ciążą.Co ważne jest to środek w pełni bezpieczny.
· Pomaga w trawieniu ciężkostrawnych potraw dzięki pobudzaniu wydzielania śliny, kwasów żołądkowych oraz żółci. Dzięki tym właściwościom łagodzi też wzdęcia.
· Właściwości antywirusowe. Jest to bardzo ważne w okresie częstych przeziębień. Imbir dodany do potraw lub napojów rozgrzewa i wspomaga naturalną odporność organizmu. Dodatkowo jego działanie przeciwzapalne przynosi ulgę chorym stawom.
Cynamon
Drzewo cynamonowca rośnie w Indiach, Sri Lance, Indonezji, Brazylii, Wietnamie i Egipcie. To co my używamy jako przyprawę tosproszkowana kora tej rośliny. Najbardziej popularny jest cynamon Cassia (tańszy, ciemniejszy i twardszy) i Cejloński (droższy, miękki). W sklepach odnajdziemy głównie cynamon Cassia. Przyprawa ta ma charakterystyczny smak i aromat, a oprócz tego całą listę korzystnych dla naszego zdrowia właściwości:
· Działa przeciwbakteryjnie i rozgrzewająco, co wykorzystywane jest w leczeniu grypyi przeziębień.
· Wspomaga leczenie infekcji wywołanej drożdżami i bakteriami. Olejki eteryczne, które stanowią od 1 do 4 % cynamonu działają rozkurczowo i likwidują różne patogeny.
· Obniża poziom glukozy we krwi. Jedno z pierwszych badań dotyczących korzystnego wpływu cynamonu na poziom cukru we krwi zostało opublikowane w 2003 r. w dzienniku medycznym Diabetes Care.
· Poprawia higienę jamy ustnej. Właściwość taką cynamon zawdzięcza aldehydowi cynamonowemu, który zmniejsza ilość bakterii beztlenowych w jamie ustnej.
· Zapobiega nowotworom oraz chorobom serca, a to wszystko dzięki sporej zawartości antyoksydantów, które likwidująniszczycielskie dla organizmu wolne rodniki. Udowodniono ponadto, że cynamon pomaga w obniżaniu cholesterolu we krwi.
Grzaniec z imbirem i cynamonem
Składniki:
1 litr piwa
2 łyżki miodu
kilka goździków
3 łyżki soku malinowego
szczypta imbiru
szczypta cynamonu
Sposób wykonania:
1. Do garnka wlać piwo, sok malinowy oraz miód, dodać goździki, cynamon i imbir.
2. Mieszaninę dokładnie połączyć i podgrzewać na małym ogniu.
3. Nie doprowadzać do wrzenia, podawać na ciepło.
Imbir i cynamon zapewniają nam nie tylko nieopisane wrażenia smakowe i zapachowe, ale również dbają o nasze zdrowie. Warto w mroźne zimowe wieczory skorzystać z ich rozgrzewających i terapeutycznych właściwości.
Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!