Kreatyna w żywności - czy jej naturalne źródła wystarczają?

  • Głosów: 1
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Kreatyna w żywności - czy jej naturalne źródła wystarczają?
Współcześnie preparaty na bazie kreatyny są jednymi z najbardziej popularnych wśród sportowców, zaraz obok odżywek wysokobiałkowych. Pozostaje jednak pytanie, czy konieczne jest wprowadzanie suplementacji, czy może wystarczy odpowiednio przemyślana dieta? Przecież w pokarmie także znajduje się naturalna kreatyna. Jak to w końcu jest?

Kreatyna i jej ilość w najpopularniejszych pokarmach

Kreatyna znana była już na początku XIX wieku, a sama jej nazwa pochodzi od greckiego słowa „kreas” oznaczającego „mięso”. Wynika to z faktu, że właśnie w nim została pierwotnie odkryta. Jednak jej wyjątkowe właściwości i wpływ na procesy anaboliczne zostały dowiedzione przez Anthony’ego Almanda, który badał jej wpływ na organizm człowieka. Właśnie dzięki niemu, wprowadzono ją na rynek w formie suplementu w 1992 roku, a więc w czasach świetności takich ikon kulturystyki i sportu jak Arnold Shwarzenegger.

Owszem, w spożywanym pokarmie znajduje się pewna ilość kreatyny. Jednak jej stężenie nie jest zbyt wysokie, co oznaczałoby konieczność spożywania bardzo dużych jego ilości. Przykładowo, żeby dostarczyć 5 gramów kreatyny, czyli ilość odpowiadającą jednej zwyczajowej porcji tej substancji, należałoby spożyć 1,6 kilograma dorsza; 1,1 kilograma wołowiny, 1 kilogram wieprzowiny bądź wypić 50 litrów mleka.

Oczywiście wartości te są orientacyjne, bowiem zależnie od pochodzenia danego produktu spożywczego może być w nim trochę inna ilość kreatyny. Wyobrażasz sobie tak duże ilości przyjmowane dwa razy dziennie podczas „prowadzonego cyklu”? – nie sądzę.

Ostatecznie jest to niemal niewykonalne, a i groziłoby dużymi problemami żołądkowymi. Dopełniając temat - najbogatszym źródłem naturalnej kreatyny jest mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego.

Ciekawostką jest relatywnie bardzo wysokie jej stężenie w śledziach (rzędu od 6,6 do 9,5 g/kg). Niestety, realne ilości kreatyny jakie występują w pożywieniu są niewielkie i trudno byłoby spożyć tak olbrzymie ilości pokarmu każdego dnia.

KREATYNA W POKARMACH masa produktu, która dostarcza określonej ilości kreatyny
żywność  zawartość kreatyny [g/kg]  3g kreatyny  4g kreatyny  5g kreatyny
dorsz 3,1  0,9kg  1,3kg  1,6kg
wołowina 4,4  0,7kg  0,9kg  1,1kg
wieprzowina 5,1  0,6g  0,8kg  1kg
śledź 6,6-9,5   0,3-0,5kg  0,4-0,6kg  0,5-0,8kg
łosoś 4,4  0,7kg  0,9kg  1,1kg
tuńczyk  4  0,75kg  1kg  1,25kg
mleko  0,1  30l  40l  50l
krewetki  śladowe  -  -  -
flądra 2  1,5kg  2kg  2,5kg
warzywa i owoce śladowe  -  -  -

 

Suplementacja kreatyną - na jakie produkty zwrócić uwagę?

Preparaty na bazie kreatyny to jedne z najczęściej wybieranych produktów, obok odżywek proteinowych. Podstawową formą chemiczną kreatyny jest monohydrat skrywający się także pod nazwą: kwas β-metyloguanidynooctowy.

Jest to związek chemiczny występujący naturalnie w organizmach zwierzęcych. Przypisuje się mu „efekt podlania”, co przesadnie traktowane jest za problem. Jest to bowiem sposób na zaserwowanie mięśniom jednoznacznego impulsu do ich rozwoju. Charakteryzuje się dobrą stabilnością chemiczną, jednak w środowisku wodnym relatywnie szybko konwertuje do nieaktywnej kreatyniny, która niepotrzebnie obciąża nerki.

Jeżeli więc zdecydujesz się na suplementację monohydratem kreatyny w proszku – nie zwlekaj ze spożyciem porcji po jej przygotowaniu.

Najpopularniejsze formy chemiczne kreatyny:

*Jest to jedna z popularniejszych niegdyś form kreatyny, która umożliwiła dostarczenie do organizmu znakomicie przyswajalnej kreatyny, jak i czystego magnezu niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania tkanki mięśniowej.

Istnieje współcześnie wiele form chemicznych kreatyny, które różnią się między sobą budową chemiczną, ale mają jedną cechę wspólną – potężną anaboliczną siłę. Warto podkreślić, że regularne stosowanie kreatyny sprzyja podniesieniu możliwości wysiłkowych, ale także samej siły fizycznej.

Oczywiście, jej wpływ na szybkość rozwoju upragnionej muskulatury jest niezaprzeczalny. Jeżeli nie potrafisz się zdecydować na konkretną formę chemiczną– możesz sięgnąć po „stacka”. Jest to mieszanka kilku form chemicznych kreatyny.

Jedno jest pewne – nie istnieje równie anaboliczna substancja jak kreatyna, która byłaby wolna od jakichkolwiek negatywnych wpływów na zdrowy organizm.

Nie bez powodu wskazywana jest często jako legalna i bezpieczna alternatywa dla sterydów anabolicznych.

Podsumowanie

Kreatyna, co prawda, występuje naturalnie w pokarmie (głównie w mięsie). Jednak żeby dostarczyć jej do organizmu w odpowiednich dawkach, byłbyś zmuszony do spożycia znacznej ilości pokarmu. Uniemożliwiłoby to jakiekolwiek sensowne zbilansowanie jadłospisu, jak i ustalenie jego kaloryczności.

Ostatecznie produkty spożywcze to znacznie większa ilość węglowodanów, białka oraz tłuszczów. Dlatego warto sięgnąć po profesjonalną suplementację, która umożliwi zaspokojenie potrzeb organizmu na kreatynę, jak i przeprowadzenie skutecznego cyklu.