Ketonem w tłuszcz
Malina – nie taka zwyczajna
Nie od dziś wiadomo, że owoce maliny charakteryzują się licznymi właściwościami leczniczymi.
Cenione są zarówno przez lekarzy, dietetyków oraz zielarzy za:
- Zwalczanie gorączki, poprzez pobudzanie gruczołów potowych
- Działanie przeciwzapalne
- Bogactwo witamin: C,E, B1, B2, B6 oraz składników mineralnych: żelaza, magnezu, potasu, wapnia.
- Zawartość kwasu elagowego zapobiegającego rozwojowi raka wątroby, przełyku i płuc.
Tajemniczy składnik
Od dawna duże emocje wzbudzał „tajemniczy składnik” maliny czerwonej – keton malinowy. Już w 2005 roku naukowcy przeprowadzili badania na szczurach. Wnioski były bardzo optymistyczne:
- Dodatek ketonu malinowego w ilości nie mniejszej niż 1% spowodował zmniejszenie tempa przyrostu tkanki tłuszczowej trzewnej, zwiększania masy wątroby oraz masy ciała przy diecie wysokotłuszczowej
- Suplementacja ketonem malinowym spowodowała obniżenie całkowitego poziomu trógliceroli w wątrobie i zmniejszenie liczby cząstek tłuszczu
- Efekty działania ketonu malinowego są widoczne po 2 tygodniach stosowania.
Dotychczasowe badania dowodzą, iż keton malinowy pomaga w zapobieganiu otyłości spowodowanej dietą zarówno wysokotłuszczową oraz wysokowęglowodanową. Niestety do tej pory działanie to potwierdzone zostało jedynie u zwierząt.
Jak to działa?
Hipotez na działanie ketonu malinowego jest kilka. Według pierwszej związek ten ogranicza wchłanianie tłuszczu w przewodzie pokarmowym dzięki hamowaniu hydrolizy.
Istnieje też teoria, że keton malinowy zwiększa aktywność enzymu brązowej tkanki tłuszczowej zwiększając termogenezę, a tym samym wydatki energetyczne.
Keton malinowy – bać się czy nie?
Keton malinowy jest związkiem naturalnie występującym oraz uznanym za bezpieczny przez FDA (Amerykańska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności). Bardzo ważnym jest fakt, że zostaje on usunięty z organizmu w ciągu 24 godzin.
Co ciekawe, keton malinowy jest jednym z najdroższych dodatków smakowych do żywności.
11 lat, 1 miesiąc ago