Jakie ryby najlepiej zamawiać nad morzem?
Mimo, że morza i oceany zajmują bardzo dużą powierzchnię naszej Ziemi, większą niż kontynenty, to populacja ryb i owoców morza ulega stopniowemu zmniejszeniu. Organizacje działające na rzecz ochrony różnorodności biologicznej wód apelują, aby świadomie wybierać te ryby, które nie są aktualnie zagrożone wymarciem. Mogłoby się wydawać, że głos jednostki będzie miał niewielkie znaczenie dla wielkiego biznesu morskiego, jednak to nasze wybory kształtują rynek, zatem warto się zastanowić zanim kupimy rybę na obiad.
Będąc nad morzem dobrze jest pytać w smażalni jaka ryba jest świeżo odławiana. Oczywiście nie ma nic złego w rybach mrożonych, jednak takie ryby możemy sobie zjeść w domowym zaciszu zawsze. Można również pytać o certyfikat zrównoważonego rybołówstwa, który będzie dowodem, że ryby są odławiane prawidłowo.
Jedz na zdrowie
Poniżej lista ryb, które można kupować i jeść ze smakiem – ryby te nie są zagrożone wyginięciem, a ich połowy nie szkodzą środowisku:
- Dorsz (z morza Barentsa)
- Łosoś pacyficzny
- Makrela
- Miruna
- Sardela europejska
- Szport
- Śledź
Uważaj
Poniżej lista ryb, których spożycie warto ograniczyć ponieważ ich połowy wpływają negatywnie na różnorodność mórz i oceanów:
- Dorsz bałtycki
- Gładzica
- Łosoś hodowlany
- Mintaj
- Flądra
- Tuńczyki (inne niż błękitnopłetwe)
- Turbot zwyczajny
Nie kupuj!
Poniżej lista ryb, których nie powinno się odławiać i spożywać z uwagi na ich zmniejszoną populację i niezrównoważone połowy:
- Dorada
- Halibut
- Karmazyn
- Łosoś bałtycki
- Miruna
- Morszczuk
- Sola
- Sielawa
- Tuńczyk błękitnopłetwy
- Turbot dziki
- Węgorz
Jeżeli zatem dbamy o środowisko i chcemy aby nasi potomkowie także mogli spożywać zdrowe ryby, starajmy się wybierać te, których populacja nie jest zagrożona wyginięciem.
*Lista ryb pochodzi z przewodnika „Kampanii na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów” organizacji WWF.
Zdjęcie pochodzi z flickr
6 lat, 5 miesięcy ago
6 lat, 3 miesiące ago
6 lat, 1 miesiąc ago