Jak zdrowo grillować?

  • Głosów: 1
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Jak zdrowo grillować?
Okres wakacji to czas, kiedy chętnie urozmaicamy naszą dietę potrawami z grilla. Jeżeli będziemy postępować prawidłowo i wybierać odpowiednie produkty, to takie dania można uznać za zdrowe i pełnowartościowe posiłki.

Przygotowanie grilla

  1. Warto zadbać o to, aby raszki od naszego grilla były czyste. Przypalony od ostatniego grillowania tłuszcz na pewno nie podniesie wartości odżywczych świeżych produktów.
  2. Grillować powinno się na węglu drzewnym lub drewnie najlepiej drzew liściastych (iglaste mają więcej żywic, które pod wpływem spalania wydzielają więcej szkodliwych związków).
  3. Do rozpalenia grilla należy używać jak najmniejszej ilości podpałki, a najlepiej wcale. Nie powinno się rozpalać grilla przy pomocy gazet, kartonów czy lakierowanego drewna, ponieważ zawierają niezdrowe substancje chemiczne.
  4. Zanim położy się jedzenie na raszki powinno się odczekać, aż cała podpałka się wypali, ogień zniknie, a węgle będą odpowiednio rozżarzone.

Co i jak grillować?

  1. Grillować można praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce morza, sery, chleb, a nawet owoce.
  2. Mięso przed grillowaniem można zamarynować w oleju, przyprawach i ziołach. Będzie dzięki temu bardziej kruche, szybciej się ugrilluje i będzie miało wspaniały smak i aromat.
  3. Aby produkty były mniej narażone na szkodliwe substancje powstające podczas grillowania można je kłaść na aluminiowych tackach lub foli, zamiast bezpośrednio na raszkach. Ilość kapiącego tłuszczu będzie wtedy mniejsza, dzięki czemu ilość szkodliwych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych również się zmniejszy.
  4. Jeśli coś nam się zbyt mocno zwęgliło lepiej to odkroić i wyrzucić. Przypalone części jedzenia nie są zdrowe dla naszego organizmu.
  5. Warto pamiętać o tym, aby grillowane mięso urozmaicać dodatkami takimi jak świeże warzywa i surówki, które są bogate w witaminy i antyoksydanty mogące pomóc w walce ze szkodliwymi substancjami pochodzącymi z grillowego dymu.

Przepis na drobiowe szaszłyki z warzywami

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka lub indyka
  • 1 czerwona papryka
  • kilka pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • olej (kilka łyżek)
  • przyprawy i zioła (papryka mielona, pieprz, zioła prowansalskie, ewentualnie przyprawa grillowi dobrej jakości)

Sposób przygotowania:

Mięso i paprykę kroimy w kawałki (wielkości ok. 3 na 3 cm), pieczarki na grube plasterki lub połówki. Cukinię i cebulę kroimy w plasterki. Nabijamy na zmianę składniki na patyczki szaszłykowe (zostawiając na obu końcach po ok. 3 cm wolnego miejsca, tak aby było je można wygodnie chwycić). Olej wlewamy na talerzyk, dosypujemy przyprawy i mieszamy. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy szaszłyki. Odstawiamy je na ok. 1 godzinę, aby się zamarynowały. Szaszłyki układamy na grillu i co jakiś czas obracamy, aby się zarumieniły z każdej strony.

Świetną opcją jest także dodatek do dań grillowanych - niskokaloryczny ketchup.

Smacznego!