Indeks glikemiczny - czym jest i do czego służy?
Czym jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny informuje o tym, jak gwałtownie po spożyciu danego produktu spożywczego wzrasta poziom glukozy we krwi. To ważne, ponieważ węglowodany o takiej samej zawartości cukru mogą mieć różny wpływ na glikemię (poziom cukru we krwi). Aby obliczyć wartość indeksu glikemicznego, można skorzystać z następującego wzoru:
INDEKS GLIKEMICZNY
=
(stężenie glukozy we krwi po spożyciu produktu zawierającego 50g węglowodanów / stężenie glukozy we krwi po spożyciu 50g glukozy) x 100
Przykład: IG wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70%.
Dlaczego indeks glikemiczny jest tak istotny i warto zwrócić na niego uwagę?
Ponieważ jest stosowany przy układaniu diet odchudzających oraz diet osób chorych na cukrzycę.
Produkty żywnościowe zostały podzielone na 3 grupy o indeksie glikemicznym:
- niskim - poniżej 55%
- średnim - 55%-69%
- wysokim - powyżej 70%
Zjedzenie produktu o wysokim IG doprowadza do gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi, co pobudza trzustkę do wydzielania nadmiernej ilości insuliny. Tak wysoka ilość hormonu, bardzo szybko obniża glikemię do zbyt niskiego poziomu. W tej sytuacji, krótko po posiłku dochodzi do hipoglikemii, a my znowu stajemy się głodni. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym sprzyjają tyciu.Trzustka produkuje hormony, które są wytwarzane przez komórki beta, alfa i delta. Komórki beta odpowiadają za produkcję insuliny, która jest odpowiedzialna za prawidłowe utrzymanie poziomu cukru we krwi i magazynowanie nadmiaru węglowodanów w wątrobie.
Produkty o niskim IG
Produkty o niskim IG są najzdrowsze dla naszego organizmu, ponieważ nie powodują wahań cukru w naszym organizmie, przez co czujemy się lepiej. Łatwiej nam kontrolować wagę oraz utrzymać szczupłą sylwetkę. Produkty o niskim indeksie glikemicznym są zalecane dla osób chorych na cukrzycę oraz osób otyłych.
Przykładowe produkty o niskim IG
IG 50 | kuskus, kiwi, sok pomarańczowy, chleb orkiszowy, bataty, sok jabłkowy niesłodzony, mango, musli niesłodzone, ryż brązowy, sok ananasowy niesłodzony, surimi |
IG 45 | zielony groszek, żurawina, świeży ananas, winogrona, kokos, sok grejpfrutowy niesłodzony, tosty z chleba z mąki pełnej |
IG 40 | truskawki, pumpernikiel, biała fasola, sok z jabłek, marchwi, makaron razowy al dente, figi suszone, kasza gryczana, sok marchwiowy, morele suszone, otręby, płatki owsiane, ananas świeży, śliwki suszone, spaghetti al dente, mleko kokosowe |
IG 35 | fasola, jabłka, śliwki, dziki ryż, siemię lniane, suszone pomidory, chrupkie pieczywo, granat, figi świeże, drożdże, groszek zielony, jogurt odtłuszczony, kwinoa, musztarda dijon, nasiona, nektarynki, pigwa, pomarańcze, sok pomidorowy |
IG 30 | czosnek, gruszki, niskosłodzone dżemy, cytrusy, pomidory, ciecierzyca gotowana, grejpfrut, makaron chiński, marchew surowa, marakuja, mandarynki, mleko sojowe, morele świeże, pomelo, twaróg odtłuszczony, rzepa |
IG 25 | wiśnie, jagody, borówki, humus, czerwona porzeczka, jeżyny, maliny, pestki dyni, truskawki, zielona soczewica |
IG 20 | fruktoza (cukier owocowy), czereśnie, sok cytrynowy bez cukru, orzechy, bakłażan, czekolada gorzka (min. 80% kakao), karczochy, pędy bambusa, kakao niesłodzone |
IG 15 | zielone liściaste warzywa, cykoria, cebula, fasolka szparagowa, szparagi, cukinia, oliwki, por, syrop z agawy, czarna porzeczka, grzyby, kalafior, kapusta, kiełki, kiszona kapusta, korniszony, migdały, ogórek, rabarbar, pesto, papryka, rzodkiewka, sałatka, soja, szczaw, szparagi, szpinak, tofu, zarodki pszenne |
IG 10 | awokado |
IG 5 | suszone przyprawy (oregano, bazylia, wanilia), ocet, skorupiaki |
Produkty o wysokim IG
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są niewskazane dla osób chorych na cukrzycę i osób odchudzających się. Takim poziomem cechują się produkty wysoko przetworzone. Sprzyjają one gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.
IG 110 | piwo |
IG 95 | ziemniaki pieczone |
IG 90 | mąka ziemniaczana |
IG 85 | ryż paraboliczny, rzepa, płatki kukurydziane |
IG 80 | marchew gotowana, bób gotowany, |
IG 75 | arbuz |
IG 70 | biszkopt, biały ryż, bułki, cukier biały, makaron z białej mąki, napoje słodzone, kasza jęczmienna, |
Kiedy jeść produkty o wysokim IG, a kiedy o niskim IG
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym znajdują swoje zastosowanie po każdym treningu siłowym czy też wytrzymałościowym. Organizm po wysiłku wypłukuje z mięśni glikogen tj. zapas węglowodanów, dlatego należy bezpośrednio po wysiłku spożyć produkty o wysokim IG, np.:
Dzięki temu szybko uzupełniamy utraconą energię. Natomiast później zjadamy już posiłki z produktami o niskim indeksie glikemicznym, żeby utrzymać stały poziom cukru.
Zbyt duże spożywanie produktów o wysokim IG:
- prowadzi do insulinooporości (co skutkuje zachorowaniem na cukrzycę typu 2),
- przyczynia się to do chorób układu krążenia i chorób serca,
- powoduje różne stany zapalne w naszym organizmie.
Produkty o niskim IG znajdują swoje zastosowanie przede wszystkim w dietach odchudzających i dietach dla osób chorych na cukrzycę:
- pozwalają utrzymać nasz organizm w bardzo dobrej kondycji zdrowotnej,
- przyczyniają się do zmniejszenia cholesterolu,
- sprawiają, że czujemy się pełni energii i chęci do życia.
Zamiast zajadać się bułkami, ciastami czy płatkami śniadaniowymi, warto przestawić się na zdrowe, nieprzetworzone produkty, tj.:
- warzywa strączkowe,
- makaron pełnoziarnisty,
- brązowy ryż,
- pieczywo razowe,
- grube kasze.
Co wpływa na indeks glikemiczny?
Na podwyższenie indeksu glikemicznego. ma wpływ:
- wysoka temperatura,
- obecność wody
Dobrym przykładem jest marchew:
- dla surowej marchwi IG = 30,
- po ugotowaniu IG = 80 (wzrost indeksu glikemicznego spowodowany jest rozkładem skrobi i procesem żelowania).
Pewne sposoby przetwarzania przemysłowego żywności podwyższają jej podatność na żelowanie. Dotyczy to na przykład produkcji:
- płatków kukurydzianych (IG = 85),
- puree ziemniaczanego (IG = 95),
- skrobi modyfikowanej (IG =100).
Istnieje prosty sposób na zapobieganie rozkładowi i uwodnieniu skrobi – obróbka ziaren pszenicy pod zwiększonym ciśnieniem. Produkcja makaronu w wyższej temperaturze wytwarza warstwę ochronną, która hamuje proces żelowania skrobi. Tym sposobem produkowane są spaghetti i różne rodzaje wstążek, jednakże nie nadaje się on do produkcji pierożków ravioli i makaronu do lasagnii. Dlatego makarony produkowane „ręcznie” mają wysoki indeks glikemiczny, nawet jeśli wytwarzane są z pszenicy durum. Jak widać, korzystając z takiej samej mąki możemy otrzymać produkty o zupełnie innym indeksie glikemicznym (ravioli – 70, spaghetti – 40). Gotowanie w domu także wpływa na wysokość IG. Gotowanie spaghetti al dente (5-6 min) pozwala na utrzymanie IG na niskim poziomie. Indeks glikemiczny makaronu gotowanego 15-20 minut gwałtownie wzrasta, co jest spowodowane żelowaniem skrobi.
Indeks glikemiczny
Wszystkie produkty o wysoki IG dają chwilowy zastrzyk energii. Jednak po chwili spada on poniżej normy. Zwiększony poziom insuliny we krwi powoduje aktywację procesów przyswajania i składowania, co w praktyce przekłada się na tycie. Może warto czasami się zastanowić, co jest dobre dla naszego zdrowia i zamiast opychać się bułkami na śniadanie - zjeść na przykład pieczywo pełnoziarniste. Wystarczy delikatnie zmodyfikować dietę, co pozwoli osiągnąć zadowalające efekty w zmianie sylwetki i samopoczuciu.
6 lat, 1 miesiąc ago