Dieta Kwaśniewskiego
Dieta dr Kwaśniewskiego
Dieta dr Kwaśniewskiego to jadłospis niskowęglowodanowy, którego podstawą są przede wszystkim tłuszcze. Białko, podobnie jak węgle, zostały w nim zredukowane i ograniczone do pewnego poziomu. Czy w takim razie faktycznie może być to dobry sposób na nadmiar kilogramów? Poznajcie zasady i efekty tej diety.
Zasady i efekty diety Kwaśniewskiego
Założeniem tej diety jest spożywanie białek, tłuszczy i węglowodanów w przybliżonej proporcji 1:3:1. Posiłek powinien zawierać:
- 60% tłuszczy (najlepiej pochodzenia zwierzęcego),
- 20 % białek,
- 20% węglowodanów.
Węglowodany zaleca się spożywać w ilości około 50-70 g na dobę, dla zapewnienia prawidłowych przemian biochemicznych w organizmie. Wg. diety dr Kwaśniewskiego należy zrezygnować z pieczywa, ciast i większości produktów zawierających cukier. Wystarczające jest spożywanie 3 posiłków dziennie i picie około 2 litrów wody niegazowanej.
Efekty diety Kwaśniewskiego
Jakie efekty przynosi dieta Kwaśniewskiego?
- Tak tłusta dieta przede wszystkim powoduje uczucie sytości. 80% składników w menu stanowią tłuszcze i białka, przez co wykluczamy chęć podjadania między posiłkami.
- Korzystna jest również eliminacja słodyczy oraz nadmiaru soli z codziennej diety.
- Stosując się do zaleceń dietetycznych można zdrowo redukować swoją masę o 2-3kg miesięcznie.
- Dieta ta dobrze wpływa również na ciśnienie krwi.
Produkty w diecie Kwaśniewskiego
Produkty zalecane w diecie Kwaśniewskiego
Jakie produkty są zalecane w diecie Kwaśniewskiego? To m.in.
- tłuste mięsa i wędliny,
- tłuste ryby, konserwy rybne,
- jaja (minimum 4 dziennie),
- sery (wszystkie rodzaje),
- masło, smalec, słonina, olej kokosowy,
- tłuste mleko i śmietana,
- słonecznik, migdały, orzechy,
- płyny w dużej ilości: herbata, kawa naturalna i zbożowa, sok z owoców rozcieńczony z wodą
- majonez, przyprawy.
Produkty w diecie Kwaśniewskiego, których należy unikać
Jakich produktów najlepiej unikać w diecie Kwaśniewskiego? Na pewno:
- cukru i produktów z dużą jego zawartością tj. słodycze, miód,
- dżemu, ciast, budyniu,
- owoców i kompotów,
- potraw mącznych i pieczywa,
- ryżu i kaszy,
- grochu, fasoli, ziemniaków w większych ilościach,
- napojów słodzonych,
- soli.
Dla kogo dieta dr Kwaśniewskiego?
Opinie na temat diety dr Kwaśniewskiego są bardzo podzielone. Taki sposób odżywiania ma zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników. Dla kogo dieta jest ona wskazana, a komu zdecydowanie się ją odradza? Można wywnioskować po plusach i minusach jadłospisu.
Plusy diety Kwaśniewskiego
- Dieta skierowana jest przede wszystkim dla osób zdrowych.
- Głównie dla tych, którzy chcą szybko zmniejszyć masę ciała, a przy tym smacznie i tłusto zjeść, czyli dla wszystkich miłośników tradycyjnych polskich potraw.
- Podczas stosowania tego typu żywienia zalecana jest zwiększona aktywność fizyczna.
- Ten rodzaj diety dość często stosowany jest przez uprawiających kulturystykę. Poza zmniejszeniem ilości tkanki tłuszczowej zwiększa się tzw. gęstość mięśnia, czyli zwiększenie jego twardości oraz uwidocznienie jego detali.
Minusy diety Kwaśniewskiego
- Dieta dr Kwaśniewskiego została opracowana ponad ćwierć wieku temu, czyli jest dość wiekowa. Jej założenia wypadałoby skontrolować ze współczesnym podejściem do żywienia.
- Charakteryzuje się niestety niedoborem składników mineralnych (cynk, wapń, magnez, potas, żelazo), witamin ( z grupy B, C i E) oraz błonnika, który pełni bardzo ważną rolę w organizmie człowieka, a może zostać dostarczony jedynie z produktów roślinnych.
- Nadmiar kwasów tłuszczowych pochodzących od zwierząt powoduje zatory w tętnicach, prowadzi do miażdżycy i zawałów serca.
- Biorąc pod uwagę jadłospis omawianej diety pod względem zawartości witamin i składników mineralnych, dieta Kwaśniewskiego niewskazana jest dla kobiet w ciąży oraz karmiących. Głównym powodem jest niedobór np. magnezu, wapnia, żelaza czy cynku, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju dziecka.
Przykładowy jadłospis diety dr Kwaśniewskiego
Śniadanie:
- 2 sadzone jaja (100 g) na boczku wędzonym (50g) z masłem (30 g),
- herbata
Obiad:
- zupa pieczarkowa na rosole ze śmietaną (200 g),
- szaszłyk z karkówki (150 g), boczku wędzonego (50 g) i cebuli (50 g),
- fasola szparagowa z wody (100 g) z masłem (20 g),
- smalec do smażenia szaszłyka (20 g),
- 2 łyżki soku owocowego na szklankę wody
Kolacja:
- 2 jaja
- 5 łyżek masła
- 1 szklanka mleka 3.2%
6 lat, 5 miesięcy ago
6 lat, 4 miesiące ago
6 lat, 3 miesiące ago
6 lat, 3 miesiące ago
6 lat ago
5 lat, 11 miesięcy ago
5 lat, 10 miesięcy ago
5 lat, 9 miesięcy ago
5 lat, 9 miesięcy ago
5 lat, 8 miesięcy ago
5 lat, 8 miesięcy ago
5 lat, 8 miesięcy ago
5 lat, 8 miesięcy ago
5 lat, 7 miesięcy ago
5 lat, 7 miesięcy ago
5 lat, 7 miesięcy ago
5 lat, 6 miesięcy ago
5 lat, 2 miesiące ago
4 lata, 10 miesięcy ago
4 lata, 7 miesięcy ago