Cenny pierwiastek - potas
Potas spełnia w organizmie wiele funkcji, a najważniejsze z nich to:
- regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej (usuwanie nadmiaru wody i sodu z organizmu)
- udział w syntezie białka ustrojowego (budowanie mięśni i komórek)
- regulacja ciśnienia osmotycznego w płynach ustrojowych
- utrzymanie prawidłowej kurczliwości mięśni
- regulacja równowagi kwasowo-zasadowej
- udział w przewodnictwie nerwowym
Niedobór potasu
U ludzi zdrowych racjonalnie się odżywiających niedobór potasu prawie nie występuje, ponieważ zawartość tego pierwiastka w żywności jest duża i zwykle wręcz przekraczamy zapotrzebowanie nie niego. Sytuacje takie jak biegunka, wymioty, duża potliwość, głodówki czy stosowanie środków moczopędnych mogą doprowadzić do hipokaliemii, kiedy to stężenie jonów potasu we krwi zmniejsza się poniżej normy. Obniżenie zawartości potasu w organizmie prowadzi do osłabienia utleniania komórkowego, pogorszenia pobudliwości nerwowo-mięśniowej, kurczliwości mięśni, uszkodzenia i osłabienia serca, arytmii i zatrzymania częstości serca. Niedobór potasu jest również przyczyną gromadzenia się kwasu mlekowego i pirogronowego w tkankach i zakwaszenia organizmu.
Nadmiar potasu
Do hiperkaliemii czyli podwyższonego stężenia potasu we krwi u zdrowych ludzi raczej nie dochodzi, ponieważ zdrowe nerki wydalają nadmiar potasu z moczem. Sytuacja taka może się jednak pojawić w przypadku chorób objawiających się niewydolnością nerek, dlatego w takim przypadku warto monitorować czy nie spożywamy potasu zbyt dużo.
Źródła potasu
Z potasem prawdopodobnie najbardziej kojarzą nam się ziemniaki, banany oraz pomidory. Jest to dobre skojarzenie, ponieważ faktycznie produkty te zawierają duże ilości potasu i są przez nas powszechnie spożywane. Pierwiastek ten znajdziemy również w nasionach roślin strączkowych, natce pietruszki, marchwi, selerze, śliwkach, porzeczkach i suszonych owocach. Dobrym źródłem potasu są również pieczywo razowe, kasza gryczana, otręby zbóż i podroby.
Pierwiastek ten jest również dodawany do napojów izotonicznych, aby sportowcy w łatwy sposób mogli uzupełniać utracony podczas treningu wraz z potem potas, jednak jego zawartość w napoju nie jest szczególnie wysoka (13-51 mg w 100 ml) w porównaniu do produktów, w których potas występuje naturalnie.
Dzienne zapotrzebowanie na potas dla dorosłych kobiet i mężczyzn to 3500 mg. Dla przykładu 100 g ziemniaków zawiera ok. 445 mg potasu, a 100 g banana to ok. 395 mg. Pokrycie całodziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek nie jest zatem wcale trudne, szczególnie, że jest bardzo wiele produktów, które zawierają potas w nieco mniejszej, ale także znaczącej ilości.
Plany treningowe ze wsparciem trenera: Wypróbuj
11 lat, 11 miesięcy ago