Batony jako żywność funkcjonalna
Czy możemy zastąpić nimi posiłek?
Produkty zastępujące posiłek (meal replacement products) obejmują substraty przeznaczone do zmieszania z wodą (mlekiem) i spożywane jako koktajle, ale również batoniki. Mają one na celu dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości białka, węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych. Część tych produktów zawiera również inne substancje mogące podnosić sprawność organizmu (kreatyna czy glutamina), mogące również przyczyniać się do rozrostu mięśni, czy też ich regeneracji.
MRP powinniśmy traktować bardziej jako środki suplementujące dietę, na pewno nie wolno nimi zastępować większości posiłków. Niewątpliwymi zaletami jest dobry skład odżywczy, zazwyczaj niska kaloryczność ale również a może przede wszystkim wygoda. Produkty takie łatwo zabrać ze sobą na trening i spożyć w czasie jego trwania. Możemy tutaj zaliczyć batony białkowo- węglowodanowe i białkowe.
Batony białkowe
W swym składzie zawierają białko serwatki, kazeiny lub pochodzące ze soi pod postacią izolatu. Dodatkowo batony te często są wzbogacone w substancje aktywne, witaminy czy składniki mineralne mające wspomóc trening czy wydolność organizmu. Oprócz tego, często zawierają też cukier czy inne substancje słodzące.Mogą zwiększać odporność i pomagać oszczędzać mięśnie. Przeznaczone są dla sportowców uprawiających dyscypliny siłowe i siłowo- wytrzymałościowe (większe zapotrzebowanie na białko i kalorie), a także dla sportowców wegan i wegetarian.
Batony białkowo-węglowodanowe
W swym składzie zawierają białko pod postacią serwatki, kazeiny czy innych białek mleka, ale również węglowodany (maltodekstrynę) oraz witaminy i składniki mineralne. Oprócz dostarczenia energii uwalnianej z szybko wchłanianych węglowodanów, uzupełnią również utracone substancje odżywcze.Mogą być przydatne dla kogoś o wysokich wymaganiach żywieniowych. Warto takie batony spożywać w czasie treningu jako szybkie uzupełnienie sił.
Batony zbożowe
Zazwyczaj głównymi ich składnikami są płatki owsiane, ale również inne płatki, suszone owoce czy orzechy. Bardzo często stosowanym dodatkiem smakowym jest syrop glukozowo- fruktozowy lub inne formy dosładzania. Czasami również w składzie znajdują się tłuszcze nasycone, których w większej ilości należy się wystrzegać. Batony zbożowe spełniają zadanie szybkiej przekąski dla ludzi aktywnych, również pracujących umysłowo czy dbających o zdrowe odżywianie. Pozwalają one na utrzymanie możliwie stałego poziomu cukru we krwi. Cukry proste zostają zużywane bardzo szybko, natomiast energia pochodząca z cukrów złożonych jest uwalniana w sporym odstępie czasowym.
Uważaj
Na co więc zwracać uwagę, kiedy zdecydujemy się na tego typu przekąskę? Otóż na pewno warto dokładnie przeczytać skład znajdujący się na etykiecie. Dobrze byłoby gdyby w składzie na pierwszym miejscu nie było np. syropu glukozowo- fruktozowego, ale płatki lub mąka pełnoziarnista. Pamiętajmy, że w składzie produkty wymienione są w kolejności zależnej od ilości użytego składnika w porządku malejącym. Dobrymi składnikami są oczywiście również wszelkiego rodzaju orzechy czy owoce suszone. Natomiast wystrzegać się należy produktów z zawartością tłuszczów utwardzonych (nasyconych) oraz z wysoką zawartością cukrów prostych. Warto również zwracać uwagę na tzw. podejrzane dodatki. Im mniej, tym lepiej.
Zatem co robić?
Jak zwykle, zachować rozsądek i umiar. Batony zawierające substancje aktywne są zazwyczaj droższe od tradycyjnych. Jednak w czasie treningu, jak również po nim warto sięgnąć po przekąskę pozwalającą na zregenerowanie mięśni czy uzupełnienie utraconej energii oraz składników mineralnych. Zwykłych batonów na bazie karmelu czy czekolady zdecydowanie nie polecam. Jednak batony zawierające składniki funkcjonalne w ograniczonych ilościach, jak najbardziej. Zatem smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!