8 zasad odchudzającego się sportowca
Odchudzanie osoby uprawiającej sport to nie lada wyzwanie. Z jednej strony konieczne jest doprowadzenie do deficytu energetycznego, z drugiej należy zachować siłę i wytrzymałość. Nieodpowiednie postępowanie może być groźne nie tylko dla treningu, ale też zdrowia psychicznego.
Wolę walki i zwycięstwa skutecznie niszczą głodówki i monotonne diety. Takie praktyki w przypadku sportowca są absolutnie niedopuszczalne. W sporcie, zależy nam zwłaszcza na osiągnięciu określonych rezultatów oraz zwiększeniu wytrzymałości. Aby więc bez szkody zrzucić kilka kilogramów warto przestrzegać kilku zasad:
1. Stosuj urozmaiconą, indywidualnie dopasowaną dietę
To podstawa. Jak podkreśla profesor Berger racjonalna dieta powinna składać się z 60 różnych produktów tygodniowo. Pozwoli to na dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych niezbędnych dla zachowania zdrowia i witalności. Plany dostosowane do konkretnego sportowca pozwolą natomiast zapobiec niedoborom, a także zatrzymaniu chudnięcia. Dotyczy to zarówno za dużej jak i za małej podaży kalorii:
- W przypadku zwiększonej podaży kalorii, tkanka tłuszczowa nie będzie ulegała redukcji, ponieważ bilans energii dostarczanej i wydalanej zrównoważą się.
- Jeżeli natomiast dostarczona energia będzie minimalna, w pewnym momencie organizm w obawie przed dalszym głodzeniem zacznie robić zapasy z najmniejszej dostarczanej części pożywienia. Doprowadzi to do zatrzymania chudnięcia poziomo znacznego ograniczenia kaloryczności.
2. Z głową planuj deficyt energetyczny
Odpowiedni, zrównoważony deficyt energetyczny to jedna sprawa, druga to sposób, w jaki go osiągniemy. Niedopuszczalne jest drastyczne zmniejszanie podaży kalorii kosztem pełnowartościowego białka. Jest ono, bowiem materiałem budulcowym, od którego zależała będzie nasza masa i siła. Ponadto im więcej mamy masy mięśniowej tym łatwiej jest spalić tkankę tłuszczową przy takiej samej ilości kalorii. Nie należy jednak popadać w skrajność – nadmiar białka zakwasza organizm, a także niszczy wątrobę i nerki.
Najbezpieczniej osiągnąć deficyt kosztem konkretnych tłuszczów tj. smalec, margaryna, oleje dodawane do smażenia, tłuste mięsa oraz węglowodanów prostych – słodycze, słodzone napoje.
3. Prawidłowo przyrządzaj posiłki
Najważniejszą sprawą jest wyeliminowanie smażenia. Zastąpić je można gotowaniem w wodzie, gotowaniem na parze, duszeniem, opiekaniem. Dania smażone poza tym, że dostarczają więcej kalorii i szkodliwych substancji są również ciężkostrawne i długo zalegają w żołądku, co utrudnia treningi.
4. Pamiętaj o błonniku pokarmowym
Błonnik pokarmowy to niewątpliwy sprzymierzeniec odchudzania, pęczniejąc w żołądku daje poczucie sytości oraz poprawia perystaltykę jelit. Produkty, które bogate są w błonnik to: pełnoziarniste pieczywo, kasze, brązowy ryż, warzywa, owoce. Pojawia się tutaj pytanie jak pogodzić dłużej zalegające w żołądku posiłki zawierające błonnik z treningami? Najlepiej planować takie dania ok. 3 godziny przed treningami lub bezpośrednio po nich.
5. Nie ćwicz na czczo!
Szkoły w tej kwestii są różne. Nie ulega jednak wątpliwości, że ćwiczenia „na czczo” powodują, że sportowiec nie ma siły na trening, co skraca czas wysiłku, a tym samym zmniejsza ilość spalanych kalorii. Poza tym uczymy organizm, że ma spodziewać się głodzenia, co jest jednoznaczne z robieniem zapasów na „czarną godzinę” w postaci tkanki tłuszczowej. Przed treningiem warto, więc zjeść lekki posiłek węglowodanowo – białkowy, np. jogurt naturalny z płatkami.
6.Nawadniaj organizm
Dostarczanie odpowiedniej ilości płynów to podstawa prawidłowego treningu, odchudzania, a także przeprowadzenia wszystkich podstawowych funkcji życiowych. Poza tym badania dowodzą, że głód często mylony jest z pragnieniem. Przyjmuje się, że powinno się dostarczać 1 ml płynów na 1 kcal spożywanego pokarmu lub 30 ml na 1 kg masy ciała. Dodatkowo wraz ze wzrostem aktywności fizycznej oraz temperatury otoczenia należy zwiększać ich spożycie.
7. Jedz regularne posiłki
Regularne posiłki to lepsza przemiana materii, a tym samym skuteczniejsze odchudzanie. Śniadanie należy zjeść w ciągu pierwszych dwóch godzin po przebudzeniu, kolejne w odstępach 3-4 godzinnych, a kolację nie później niż 3 godziny przed snem. W takiej sytuacji najlepiej sprawdzi się rozkład 5 – posiłkowy.
8. Nie sugeruj się wartością, którą wskazuje waga
Masa ciała nie zawsze jest odzwierciedleniem postępów w odchudzaniu. Mięśnie są „cięższe” niż tkanka tłuszczowa, więc jeśli je budujemy, a spalamy tłuszcz możemy ważyć tyle samo (lub nawet więcej), pomimo, iż ubrania staną się luźniejsze.
Odchudzanie i rozwój siły oraz wytrzymałości jest trudne, ale możliwe. Sport to idealny sprzymierzeniec redukcji masy ciała, należy tylko umiejętnie pogodzić go z odpowiednim żywieniem.
14 lat, 1 miesiąc ago
14 lat, 1 miesiąc ago
14 lat, 1 miesiąc ago
14 lat, 1 miesiąc ago
14 lat, 1 miesiąc ago
14 lat, 1 miesiąc ago
14 lat, 1 miesiąc ago
14 lat, 1 miesiąc ago
14 lat ago
14 lat ago
14 lat ago
14 lat ago
14 lat ago
14 lat ago
14 lat ago
14 lat ago
13 lat, 12 miesięcy ago
13 lat, 11 miesięcy ago
13 lat, 10 miesięcy ago
13 lat, 9 miesięcy ago