7 zalet wołowiny
Wołowina powraca do łask
Wołowina jest mięsem cenionym przez smakoszy. Godna uwagi jest nie tylko jej smakowitość, ale też właściwości odżywcze. Jeśli ćwiczysz masz, co najmniej 7 powodów, aby 3 razy w tygodniu sięgnąć po wołowinę:
- Odpowiedni skład tłuszczów.
Około połowa tłuszczu zawartego w wołowinie to korzystny dla zdrowia tłuszcz nienasycony. Co ciekawe, zmiany w standardach hodowli doprowadziły do spadku zawartości tłuszczu ogółem – o ok. 20 % w ciągu 30 lat. Jest to bardzo istotne w diecie sportowca, kiedy to często tłuszcz w posiłku musi zostać ograniczony.
- Łatwoprzysajalne białko
Białko dla sportowca jest podstawowym składnikiem niezbędnym do budowy mięśni. 100g chudej wołowiny zawiera około 20g białka pierwsze klasy.
- Jeden z najlepszych źródeł sprzężonego kwasu linolowego (CLA).
Przed długi czas związek ten był niedoceniany przez dietetyków i żywieniowców. Niesłusznie. Badania dowiodły, bowiem, że CLA pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej, działając przy tym ochronnie na mięśnie. Obok wołowiny dobrym źródłem kwasu linolowego jest też mleko
- Bogactwo witamin z grupy B.
Dokładnie chodzi o witaminę B6 i B12. Funkcją witaminy B12 jest min. współuczestniczenie w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Jej obecność pozwana na dotlenienie mięśni. Witamina B6 natomiast wspomaga regenerację po wysiłku oraz uczestniczy w syntezie białka niezbędnego do budowy mięśni
- Zawartość L-karnityny.
Wołowina jest szczególnie bogata w ten istoty dla każdego sportowca składnik. L- karnityna odgrywa ogromną rolę w przemianie energii w organizmie. Zapewnia wytrzymałość oraz wspomaga regeneracje po wysiłku.
- Wyższa niż w kurczaku podaż żelaza.
Wołowina wygrywa pod tym względem z uwielbianym przez sportowców kurczakiem. Żelazo jest ważnym składnikiem hemoglobiny i mioglobiny.Osoby uprawiające sport są szczególnie podatni na niedobory tego pierwiastka, co skutkuje min, mniejszą sprawnością, odpornością na choroby, ograniczeniem koncentracji.
- Jest bogata w aminokwas – alaninę.
Alanina chroni mięśnie przed spaleniem w momencie niedoboru węglowodanów dzięki zdolności wytwarzania cukru z białka.
Wołowina jest bardzo wartościowym mięsem, zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie. Dzięki zwiększonym standardom kontroli nie musimy się obawiać o jego bezpieczeństwo.
12 lat, 7 miesięcy ago
12 lat, 6 miesięcy ago
6 lat, 8 miesięcy ago
5 lat, 11 miesięcy ago