7 najlepszych produktów regeneracyjnych

  • Głosów: 0
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
7 najlepszych produktów regeneracyjnych
Regeneracja jest integralną częścią skutecznego treningu. To ona umożliwia dostarczenie składników odżywczych, czasu oraz warunków do rozbudowy włókien mięśniowych. Bez zregenerowania mięśnia, niemożliwa jest jego dalsza praca z wykorzystaniem pełni możliwości, jakimi dysponuje. Na rynku dostępne są suplementy, które wspomagają i przyśpieszają regenerację. Poznaj 7 najlepszych produktów regeneracyjnych!

1.Woda

Dostarczenie dużych ilości wody jest niezbędne nie tylko w przypadku upałów. Gdy trenujemy, tracimy znaczną ilość wody wraz z potem. Regularne uzupełnianie płynów wspomaga regenerację mięśnia przez:
- usuwanie toksycznych produktów przemiany materii
- dostarczanie składników odżywczych do mięśni
- stanowienie środowiska dla poszczególnych reakcji chemicznych
- dotlenienie komórek- wspomaganie trawienia i całego metabolizmu.
Po intensywnym wysiłku, każda z tych rzeczy jest niezwykle ważna dla poprawnego zregenerowania włókna mięśniowego.

2.Białko

Białko po treningu odpowiedzialne jest za redukowanie uszkodzeń powstałych podczas wysiłku, a ponadto stanowi budulec dla powstających tkanek. Jego źródłem będzie chociażby mięso. Tu warto korzystać z łatwo wchłaniających się białek dostępnych np. w drobiu, a także odżywkach w postaci serwatki.

3.Węglowodany

Dla procesów regeneracyjnych, szczególnie cenne są węglowodany proste, które bardzo szybko dostają się do krwioobiegu i równie szybko uzupełniają zużyty podczas treningu glikogen. Węglowodany proste dostępne w odżywkach carbo, owocach oraz białym ryżu są cennym produktem nie tylko po treningu, ale także przed nim oraz w jego trakcie, gdzie są łatwo dostępnym paliwem, pozwalającym na skuteczne i efektowne prowadzenie ćwiczeń.

4.Łosoś

Łosoś należy do tłustych ryb morskich, które są bogate w olej z ryb, a co za tym idzie kwasy Omega 3. Warto zaznaczyć, że jego spożywanie korzystnie wpływa na redukowanie tkanki tłuszczowej, budowanie suchej masy mięśniowej. Co więcej, jest źródłem witaminy D, na której niedobór cierpi coraz więcej osób. Ta z kolei bezpośrednio wpływa na ilość wapnia we krwi, regulowanie impulsów nerwowych, co bezpośrednio przekłada się na funkcjonowanie kurczących i rozkurczających się mięśni. Kupując łososia, warto zwrócić uwagę na to, skąd został pozyskany. Unikajmy obszarów skażonych, na których ryby żywią się pożywieniem z toksynami, które później zachowane są w mięsie rybim.

5.Borówki

Borówki są cennym i niedocenianym źródłem przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia się. Obecne w nich fitoestrogeny wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, a także podniesienie dobrego cholesterolu niezbędnego do syntezy hormonów płciowych. Wysoka zawartość wapnia, potasu i fosforu, wpływa na usprawnienie wydalania toksycznych metabolitów przemiany materii. Wpływa to na odciążenie organizmu i wspomaganie procesów regeneracyjnych komórek.

6.Wiśnie

Wiśnie są owocami, składającymi się w niemal 80% z wody, która jak już wcześniej wspominaliśmy, jest niezbędna do skutecznej i prawidłowej regeneracji. Wysoka zawartość witaminy C i A działa oczyszczająco i pomaga pozbywać się toksyn. Wiśnie zawierają także antyoksydanty, zapobiegające starzeniu się. Ważnym elementem każdej z wiśni jest obecność węglowodanów prostych, które jak już wcześniej wspomnieliśmy odpowiadają za odbudowę zapasów glikogenu. Wiśnie wykazują także działanie przeciwzapalne, a badania dowiodły, że ich spożywanie tuż po posiłku pomaga w szybkim redukowaniu stresu oksydacyjnego i przywróceniu ciała do normalnego funkcjonowania.

7.Banany

Banany są owocami bogatymi w potas. Ten z kolei bierze udział w funkcjonowaniu gospodarki pompy sodowo – potasowej. Potas odpowiedzialny jest także za gospodarkę elektrolitową oraz regulację pracy serca oraz ciśnienia krwi. Regularne spożywanie bananów pozwala na utrzymanie prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, w tym impulsów odpowiadających za pracę mięśni zarówno podczas dnia codziennego, jak i treningu. Potas dostarczymy także w ziemniakach, kaszy gryczanej i jęczmiennej, pomidorach, otrębach pszennych i innych.