4 przepisy z wykorzystaniem masła orzechowego

  • Głosów: 0
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
4 przepisy z wykorzystaniem masła orzechowego
Bez względu na to, czy jesteś na masie, czy też redukcji, z pewnością lubisz zjeść czasem coś słodkiego. Zdrowe desery i inne posiłki możesz przygotować z użyciem masła orzechowego, które ma właściwości odchudzające, jest bogate w białko oraz kwasy omega-3. Poniżej znajdziesz przepisy na dania z masłem orzechowym i dowiesz się, dlaczego warto je jeść.

Przepisy na dania z masłem orzechowym

Z pomocą masła orzechowego przygotujesz nie tylko desery. W poniższym zestawieniu znajdziesz dania obiadowe i słodkie. Oto kilka propozycji na wykorzystanie go w kuchni.

1. Fit naleśniki z masłem orzechowym i bananem

Podobno nie ma na ziemi osoby, która nie lubi naleśników. Mogą być podawane na obiad, ale też deser. Poznaj przepis na ich fit wersję z dodatkiem masła orzechowego i banana. Są bardzo sycące.

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto naleśnikowe za pomocą mąki, jaj i wody mineralnej lub mleka. Usmaż na posmarowanej oliwą, dobrze rozgrzanej patelni. Podawaj z masłem orzechowym i bananem lub innymi ulubionymi owocami.

2. Kurczak z masłem orzechowym i imbirem

To nieoczywiste danie zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. Połączenie imbiru z masłem orzechowym tworzy eksplozję smaku.

Składniki:

  • 3 łyżki masła orzechowego np. 6Pak Nutrition Peanut Butter Crunchy PAK,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu lub musztardy,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki imbiru,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • woda,
  • sól,
  • pieprz,
  • ryż,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

Dokładnie wymieszaj w misce masło orzechowe, sos sojowy, cukier oraz oliwę z oliwek. Pokrój kurczaka w kostkę i wymieszaj z posiekanym czosnkiem i imbirem. Usmaż na patelni. Dodaj wcześniej wymieszane składniki i odrobinę wody. Duś przez kilka minut. Podawaj z ryżem i natką pietruszki.

3. Burgery z masłem orzechowym i ostrym sosem malinowym

Burgery można przygotować na tysiące sposobów. Jeśli masz dość tych nudnych, tradycyjnych, ten z pewnością Cię pozytywnie zaskoczy. To połączenie z pozoru niepasujących do siebie składników jest niezwykle smaczne.

Składniki:

  • 2 bułki do burgerów,
  • 400g mielonej wołowiny,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 100g startego sera z niebieską pleśnią,
  • 6 plastrów boczku parzonego,
  • 180 g malin,
  • chili,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki,
  • 2 łyżki masła orzechowego np. Better Choice Peanut Butter Smooth,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżki wody,
  • sól.

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania sosu malinowego. Podsmaż na patelni maliny z chili, startym ząbkiem czosnku, miodem, łyżeczką mielonej wędzonej papryki. Zagotuj sos. Mieszaj, aż zgęstnieje.
Następnie przygotuj mięso. Dopraw solą i pieprzem wołowinę. Uformuj płaskie kotlety. Posmaruj olejem kokosowym i smaż na suchej patelni. Boczek również podsmaż przez 4 minuty z dwóch stron. Wytrzyj ręcznikiem papierowym nadmiar tłuszczu.
Bułki posmaruj masłem orzechowym i sosem malinowym. Połóż kolejno: wołowinę, boczek i drugą część bułki. Smacznego!

4. Fit fasolka z masłem orzechowym

Kto powiedział, że fasolka szparagowa może być podawana jedynie z masłem lub bułką tartą? Koniecznie wypróbuj tę nowoczesną wersję!

Składniki:

Przygotowanie:

Odetnij końcówki fasolek. Ugotuj je przez 10 minut w osolonej wodzie lub na parze. Wymieszaj fasolkę z dwoma łyżkami masła orzechowego. Podgrzej chwilę.

Pyszne masła orzechowe znajdziesz w sklepie trener.pl 🛒

Masło orzechowe – wartości odżywcze, właściwości

Dlaczego warto sięgać po masło orzechowe? Jest ono bogatym źródłem nienasyconego tłuszczu, który obniża poziom złego cholesterolu, a także jest źródłem białka, błonnika oraz wielu witamin (z grupy B oraz E) i minerałów. Powinno znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie. Już dwie jego łyżki mają 7g białka. Poza tym masło orzechowe zawiera magnez, fosfor, potas, cynk, selen, wapń, chrom, mangan, miedź, żelazo.

Masło orzechowe - właściwości:

  • wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu,
  • wpływa na wzmocnienie zębów i kości,
  • wspiera pracę układu nerwowego,
  • oddziałuje na poprawę stanu włosów, paznokci oraz wyglądu skóry,
  • zawiera kwas foliowy - powinno być spożywane przez kobiety w ciąży,
  • pomaga w procesie tworzenia czerwonych krwinek,
  • reguluje poziom złego cholesterolu we krwi.

Masło orzechowe - rodzaje

W sklepach mamy dostęp do różnych rodzajów masła orzechowego. Warto przede wszystkim zwracać uwagę na skład. Niektóre z nich zawierają dodatek w postaci oleju palmowego, cukru czy soli. Najlepsze masła nie mają takich składników. Oto kilka popularnych rodzajów:

  • Masło orzechowe z orzechów arachidowych,
  • masło orzechowe z orzechów nerkowca,
  • masło orzechowe z migdałów,
  • masło orzechowe z orzechów brazylijskich,
  • masło orzechowe z orzechów laskowych.

Możesz też w prosty sposób wykonać masło orzechowe samodzielnie w domu.

Domowe masło orzechowe

Składniki:

  • 1 szklanka niesolonych orzechów ziemnych,
  • opcjonalnie szczypta soli.

Przygotowanie:

Dokładnie zblenduj orzechy. Rób przerwy, by nie przegrzać urządzenia. Jeśli masz stary sprzęt, który nie poradzi sobie z tym zadaniem, dodaj łyżkę oleju o neutralnym smaku, np. z pestek winogron. Możesz też dodać ulubione przyprawy i dodatki na przykład miód, cynamon, wanilię, wiórki kokosowe, sok z cytryny itp. Jeśli lubisz wersję z kawałkami orzechów, zostaw ich część nierozdrobnioną.

Masło orzechowe możesz samodzielnie przygotować nie tylko z orzechów ziemnych. Sprawdzą się też orzechy laskowe, które są dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy E i manganu. Możesz użyć również orzechów włoskich, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Inną opcją będą orzechy brazylijskie, pistacje, migdały i orzechy nerkowca. W zależności od użytego rodzaju masło będzie miało różny kolor i właściwości.

Podsumowanie

Masło orzechowe zazwyczaj kojarzy się z deserami. Okazuje się, że produkt ten świetnie sprawdzi się także w daniach obiadowych, na przykład burgerach czy sosie do ryżu z kurczakiem. Orzechy mają mnóstwo właściwości zdrowotnych i potrafią ciekawie odmienić tradycyjne dania, nadając im słodki smak. Koniecznie wypróbuj powyższe przepisy.