4 przepisy z tofu na keto
Najlepsze przepisy na bazie tofu na diecie ketogenicznej
Około 100 gramów porcji tofu naturalnego to zaledwie 1 gram węglowodanów. To daje świetną bazę do tworzenia wielu potraw na diecie keto. Ogromną zaletą tofu jest to, że w wersji naturalnej ma neutralny smak, a więc tylko od Ciebie zależy, czy zmienisz je w słone, ostre, czy słodkie danie. Najłatwiejszym sposobem przygotowania tofu jest pokrojenie go w kostkę i usmażenie na patelni. Podsmaż je na średnim ogniu w niewielkiej ilości oleju, aż się zrumieni ze wszystkich stron. Dodaj warzywa i ciesz się szybkim i wartościowym posiłkiem.
Jeśli czujesz się zaintrygowany, koniecznie sprawdź poniższe 4 pyszne przepisy z tofu na keto dania.
Tofu z masłem orzechowym
Na pierwszy rzut oka ta propozycja może wydawać się bardzo oryginalna. Gdy jednak skusisz się na przyrumienione i podawane z masłem orzechowym tofu, przekonasz się, że tutaj wszystko do siebie pasuje. Pikanterii daniu nadaje ostry sos.
Składniki:
-
45dkg tofu naturalnego
-
1 łyżka oleju kokosowego
-
kilka dużych ząbków czosnku, pokrojonych w plastry
-
jeden duży kawałek korzenia imbiru, pokrojony
-
2 łyżki zielonej cebuli (do dekoracji)
Składniki na sos:
-
3 łyżki sosu sojowego
-
3 łyżki octu ryżowego
-
2 łyżki gładkiego naturalnego masła orzechowego
-
1 łyżka ksylitolu
-
2 łyżki wywaru warzywnego lub wody
-
1 łyżka ostrego sosu
Sposób przygotowania:
-
Tofu odcedź i odciśnij nadmiar płynu.
-
Pokrój tofu w podłużne paski o szerokości około 2,5cm.
-
Wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, masło orzechowe, słodzik, bulion/wodę, a następnie dodaj sos.
-
Pokrój czosnek, imbir i cebulę.
-
Dodaj pokrojone kawałki imbiru i czosnku i smaż na rozgrzanym na patelni oleju około 30s, następnie przełóż na talerz.
-
Dodaj tofu, smaż, często obracając, aż ładnie się zrumieni z obu stron (7-8min).
-
Dodaj sos, zmniejsz ogień i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje i pokryje tofu.
-
Przełóż kawałki tofu na talerz, polej sosem i udekoruj plasterkami zielonej cebuli (jeśli używasz).
1 porcja (1/4): 191kcal, tłuszcz: 14g, węglowodany: 6g, białko: 15g
Sprawdź także: Najlepsze produkty pochodzenia roślinnego bogate w białko
Tofucznica
Tofucznica to świetna alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy. Jest łatwa w przygotowaniu, bogata w białko i pyszna!
Składniki:
-
1 kostka tofu naturalnego
-
1 cebula
-
2 łyżki posiekanego szczypiorku/natki pietruszki
-
olej kokosowy/oliwy z oliwek
-
3 łyżki mleka roślinnego
-
1/2 łyżeczki kurkumy
-
1 łyżka płatków drożdżowych
-
1/2 łyżeczki soli
-
pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
-
Podsmaż na rozgrzanym oleju na patelni pokrojoną w kosteczkę cebulę.
-
Tofu dokładnie rozgnieć widelcem w misce, wymieszaj ze szczypiorkiem i natką pietruszki, dodaj kurkumę, płatki drożdżowe, sól, pieprz i mleko roślinne. Wymieszaj.
-
Dodaj rozgniecione tofu na patelnię i smaż kilka minut, ciągle mieszając.
1 porcja: 204kcal, tłuszcz: 8,6g, węglowodany: 5g, białko: 18,4g
Pudding czekoladowy
Ten błyskawiczny pudding czekoladowy o niskiej zawartości węglowodanów zawiera tylko cztery składniki, za to smakuje bajecznie!
Składniki:
-
1 opakowanie miękkiego tofu
-
2 łyżki gorzkiego kakao
-
1 łyżka kremu czekoladowo-orzechowego
-
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
-
opcjonalnie: sos zero o smaku czekoladowo-pomarańczowym
Sposób przygotowania:
-
Wszystkie składniki włóż do robota kuchennego.
-
Blenduj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
Przełóż do pucharków i dodaj ulubione świeże owoce oraz niskowęglowodanową czekoladę.
1 porcja (1 filiżanka): 220kcal, tłuszcz: 13,8g, węglowodany: 9g, białko: 12,6g
Wegańskie curry tajskie
To główne danie, które kojarzy się z kuchnią indyjską, wykonasz w domu w niecałe 20 minut.
Składniki:
-
450g tofu pokrojone w kostki
-
2 papryki (czerwona i zielona) pokrojone w paski
-
2 łyżki oleju kokosowego
-
1 łyżka pasty pomidorowej
-
440ml pełnotłustego mleka kokosowego z puszki
-
2 łyżeczki płatków chili
-
1 łyżeczka tajskiej pasty curry
-
1 łyżka masła migdałowego
-
obrany kawałek imbiru wielkości kciuka
-
1 łodyga trawy cytrynowej pokrojona na 3 kawałki
-
1 ząbek czosnku
-
1/4 szklanki sosu sojowego
Sposób przygotowania:
-
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i rozpuść olej kokosowy. Dodaj zmielony imbir i czosnek, paski papryki i kawałki trawy cytrynowej. Mieszaj przez 30s, następnie dodaj mleko kokosowe i płatki. Zamieszaj ponownie.
-
Dodaj sos sojowy, pastę tajską curry, pastę pomidorową i masło migdałowe. Mieszaj przez 1 minutę.
-
Dodaj kostki tofu. Gotuj curry przez 5-10min lub do zgęstnienia sosu.
-
Podawaj z posiekaną kolendrą i zieloną cebulką.
1 porcja (1/4): kalorie: 318kcal, tłuszcze: 27g, węglowodany: 7g, białko: 12g
Przepisy wegetariańskie oparte o tofu na diecie keto
Tofu to pełny białka substytut mięsa, przyjazny dla diety keto. Jest niskowęglowodanowe i można je przygotować na nieskończenie wiele sposobów. Co więcej, dzięki niemu możesz cieszyć się wszystkimi swoimi ulubionymi potrawami — zarówno w wydaniu z makaronem, ryżem, sosem, jak i kwaśną śmietaną.
Z tofu świetnie komponują się warzywa z patelni lub z piekarnika. Możesz z niego bez wyrzutów sumienia wyczarować ulubione dania jak kotlety, klopsiki, zupę, czy potrawy w stylu azjatyckim, takie jak smażone tofu z kapustą pekińską. A jeśli będąc na diecie keto, od czasu do czasu najdzie Cię ochota na coś słodkiego, przygotuj z tofu wysokobiałkowe i niskowęglowodanowe ciasto. Tofu rewelacyjnie sprawdzi się na przykład w przepisach na pieczone serniki.
Baw się smakami i odkrywaj niezliczone możliwości, jakie daje Ci tofu na diecie keto.
Czytaj więcej: Ketoza na siłowni, czyli dieta ketogeniczna
Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!