4 przepisy z tofu na keto

  • Głosów: 5
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
4 przepisy z tofu na keto
Tofu to fantastyczne źródło białka przyjazne dla ketonów, dlatego świetnie sprawdza się na diecie ketogenicznej. Jest w pełni roślinne, nie zawiera cukru i praktycznie brak w nim węglowodanów! Tofu jest nie tylko świetnym składnikiem dań na słono, ale można go również używać na słodko. Na bazie tofu przygotujesz dania obiadowe, przekąski i desery, a wszystko zapewniając sobie dużą ilość białka przy minimalnej zawartości węglowodanów. Jak przygotowywać potrawy keto z tofu?

Najlepsze przepisy na bazie tofu na diecie ketogenicznej

Około 100 gramów porcji tofu naturalnego to zaledwie 1 gram węglowodanów. To daje świetną bazę do tworzenia wielu potraw na diecie keto. Ogromną zaletą tofu jest to, że w wersji naturalnej ma neutralny smak, a więc tylko od Ciebie zależy, czy zmienisz je w słone, ostre, czy słodkie danie. Najłatwiejszym sposobem przygotowania tofu jest pokrojenie go w kostkę i usmażenie na patelni. Podsmaż je na średnim ogniu w niewielkiej ilości oleju, aż się zrumieni ze wszystkich stron. Dodaj warzywa i ciesz się szybkim i wartościowym posiłkiem.

Jeśli czujesz się zaintrygowany, koniecznie sprawdź poniższe 4 pyszne przepisy z tofu na keto dania.

Tofu z masłem orzechowym

Na pierwszy rzut oka ta propozycja może wydawać się bardzo oryginalna. Gdy jednak skusisz się na przyrumienione i podawane z masłem orzechowym tofu, przekonasz się, że tutaj wszystko do siebie pasuje. Pikanterii daniu nadaje ostry sos.

Składniki:

  • 45dkg tofu naturalnego

  • 1 łyżka oleju kokosowego

  • kilka dużych ząbków czosnku, pokrojonych w plastry

  • jeden duży kawałek korzenia imbiru, pokrojony

  • 2 łyżki zielonej cebuli (do dekoracji)

Składniki na sos:

Sposób przygotowania:

  1. Tofu odcedź i odciśnij nadmiar płynu.

  2. Pokrój tofu w podłużne paski o szerokości około 2,5cm.

  3. Wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, masło orzechowe, słodzik, bulion/wodę, a następnie dodaj sos.

  4. Pokrój czosnek, imbir i cebulę.

  5. Dodaj pokrojone kawałki imbiru i czosnku i smaż na rozgrzanym na patelni oleju około 30s, następnie przełóż na talerz.

  6. Dodaj tofu, smaż, często obracając, aż ładnie się zrumieni z obu stron (7-8min).

  7. Dodaj sos, zmniejsz ogień i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje i pokryje tofu.

  8. Przełóż kawałki tofu na talerz, polej sosem i udekoruj plasterkami zielonej cebuli (jeśli używasz).

1 porcja (1/4): 191kcal, tłuszcz: 14g, węglowodany: 6g, białko: 15g

Sprawdź także: Najlepsze produkty pochodzenia roślinnego bogate w białko

Tofucznica

Tofucznica to świetna alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy. Jest łatwa w przygotowaniu, bogata w białko i pyszna!

Składniki:

  • 1 kostka tofu naturalnego

  • 1 cebula

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku/natki pietruszki

  • olej kokosowy/oliwy z oliwek

  • 3 łyżki mleka roślinnego

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • 1 łyżka płatków drożdżowych

  • 1/2 łyżeczki soli

  • pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:

  1. Podsmaż na rozgrzanym oleju na patelni pokrojoną w kosteczkę cebulę.

  2. Tofu dokładnie rozgnieć widelcem w misce, wymieszaj ze szczypiorkiem i natką pietruszki, dodaj kurkumę, płatki drożdżowe, sól, pieprz i mleko roślinne. Wymieszaj.

  3. Dodaj rozgniecione tofu na patelnię i smaż kilka minut, ciągle mieszając.

1 porcja: 204kcal, tłuszcz: 8,6g, węglowodany: 5g, białko: 18,4g

Pudding czekoladowy

Ten błyskawiczny pudding czekoladowy o niskiej zawartości węglowodanów zawiera tylko cztery składniki, za to smakuje bajecznie!

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki włóż do robota kuchennego.

  2. Blenduj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

  3. Przełóż do pucharków i dodaj ulubione świeże owoce oraz niskowęglowodanową czekoladę.

1 porcja (1 filiżanka): 220kcal, tłuszcz: 13,8g, węglowodany: 9g, białko: 12,6g

Wegańskie curry tajskie

To główne danie, które kojarzy się z kuchnią indyjską, wykonasz w domu w niecałe 20 minut.

Składniki:

  • 450g tofu pokrojone w kostki

  • 2 papryki (czerwona i zielona) pokrojone w paski

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • 1 łyżka pasty pomidorowej

  • 440ml pełnotłustego mleka kokosowego z puszki

  • 2 łyżeczki płatków chili

  • 1 łyżeczka tajskiej pasty curry

  • 1 łyżka masła migdałowego

  • obrany kawałek imbiru wielkości kciuka

  • 1 łodyga trawy cytrynowej pokrojona na 3 kawałki

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/4 szklanki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i rozpuść olej kokosowy. Dodaj zmielony imbir i czosnek, paski papryki i kawałki trawy cytrynowej. Mieszaj przez 30s, następnie dodaj mleko kokosowe i płatki. Zamieszaj ponownie.

  2. Dodaj sos sojowy, pastę tajską curry, pastę pomidorową i masło migdałowe. Mieszaj przez 1 minutę.

  3. Dodaj kostki tofu. Gotuj curry przez 5-10min lub do zgęstnienia sosu.

  4. Podawaj z posiekaną kolendrą i zieloną cebulką.

1 porcja (1/4): kalorie: 318kcal, tłuszcze: 27g, węglowodany: 7g, białko: 12g

Przepisy wegetariańskie oparte o tofu na diecie keto

Tofu to pełny białka substytut mięsa, przyjazny dla diety keto. Jest niskowęglowodanowe i można je przygotować na nieskończenie wiele sposobów. Co więcej, dzięki niemu możesz cieszyć się wszystkimi swoimi ulubionymi potrawami — zarówno w wydaniu z makaronem, ryżem, sosem, jak i kwaśną śmietaną.

Z tofu świetnie komponują się warzywa z patelni lub z piekarnika. Możesz z niego bez wyrzutów sumienia wyczarować ulubione dania jak kotlety, klopsiki, zupę, czy potrawy w stylu azjatyckim, takie jak smażone tofu z kapustą pekińską. A jeśli będąc na diecie keto, od czasu do czasu najdzie Cię ochota na coś słodkiego, przygotuj z tofu wysokobiałkowe i niskowęglowodanowe ciasto. Tofu rewelacyjnie sprawdzi się na przykład w przepisach na pieczone serniki.

Baw się smakami i odkrywaj niezliczone możliwości, jakie daje Ci tofu na diecie keto.

Czytaj więcej: Ketoza na siłowni, czyli dieta ketogeniczna