Wygląd ciała warunkowany jest nawykami żywieniowymi i aktywnością fizyczną. Istotną rolę odgrywa również genetyka, dlatego wyodrębnione zostały trzy typy budowy ciała różniące się między sobą budową kośćca, rozłożeniem mięśni i tkanki tłuszczowej. Mowa tu o typach takich jak ektomorfik, endomorfik i mezomorfik. Najkorzystniejszym z punktu widzenia sportu jest ten ostatni typ. Poznaj artykuł "Mezomorfik - cechy i dieta".
Ze względu na genetykę wyróżnia się trzy podstawowe typy budowy sylwetki: ektomorfik, endomorfik i mezomorfik. Wymienione somatypy różnią się między sobą nie tylko budową ciała, ale również dietą i treningiem, które przynoszą zadowalający efekt. Poniższy tekst skupia się na omówieniu cech i diety ektomorfika.
Po wielu miesiącach nabierania masy lub zaczynając treningi z niechcianą tkanką tłuszczową, przyszedł czas na zastosowanie diety redukcyjnej. Ze względu na to, że dieta to aż 70 procent sukcesu, należy poświęcić jej bardzo dużo uwagi, aby osiągnąć upragniony efekt. Źle dostosowana dieta redukcyjna może nie przynieść upragnionego efektu i zdemotywować do dalszego działania.
Glutamina to aminokwas, który zawarty jest w wielu suplementach diety dostępnych na rynku. Występuje w formie czystej glutaminy lub jako dodatek do kompleksu aminokwasów, przedtreningówek oraz gainerów. Umieszczenie jej w tak szerokiej gamie produktów oznacza, że odgrywa ona bardzo ważną rolę dla osób aktywnych fizycznie. Jaki wpływ na mięśnie i jakość treningu ma glutamina?
W prawidłowo zbilansowanej diecie istotna jest prawidłowa proporcja poszczególnych składników. Węglowodany, białka i tłuszcze są równie ważne dla organizmu, dlatego nie należy eliminować z diety żadnego z nich. Tłuszcze stanowią częściej rezerwę energetyczną, po którą organizm sięga w przypadku braku łatwo dostępnej energii z węglowodanów. Poniżej przedstawiamy artykuł "Tłuszcze - rola lipidów w diecie"!
By organizm funkcjonował prawidłowo, w naszej diecie powinny znaleźć się tłuszcze. Wykorzystywane są do syntezy hormonów steroidowych, a także stanowią źródło energii, ponieważ 1 g tłuszczu dostarcza, aż 9 kcal. Mając do wyboru tłuszcze roślinne i zwierzęce mówi się, że korzystniejsze dla zdrowia są tłuszcze roślinne, zawierające między innymi kwasy omega-3. W tym artykule poznacie rodzaje kwasów omega -3 oraz jakie zalety niesie za sobą ich stosowanie.
Dieta bezglutenowa stała się bardzo popularną metodą mającą na celu nie tylko redukcję masy ciała, ale również zachowanie ogólnego zdrowia całego organizmu. W świecie mediów aż „huczy” od nowinek dotyczących tego sposobu żywienia. Czy słusznie? W poniższym artykuły zostaną przedstawione podstawowe założenia diety bezglutenowej, a także jej dobroczynne efekty na ludzki organizm.
Węglowodany stanowią bardzo ważny składnik zbilansowanej diety. Chociaż ostatnimi czasy modne stają się diety obniżające ich spożycie, to jego całkowita eliminacja ma niekorzystny wpływ na organizm. Dieta powinna być urozmaicona i bogata w węglowodany, tłuszcze i białko, jednak spośród tych składników pokarmowych to węglowodany stanowią główne źródło łatwo dostępnej energii.
Czym jest kreatyna w ogólnej postaci wie chyba każdy bywalec siłowni. Jednak to co wydaje się oczywiste z pozoru, może zaskakiwać po głębszej analizie. Oprócz standardowego monohydratu na rynku występuje jeszcze jabłczan kreatyny. Poniżej przyjrzymy się bliżej jego właściwościom.
Białko w diecie sportowca jest niezbędnym składnikiem służącym zachowaniu sprawności fizycznej. Uczestniczy w procesie wzrostu i regeneracji tkanek mięśniowych, bierze udział w regulacji metabolizmu oraz stanowi rezerwowe źródło energii. Oto kilka podstawowych informacji o białku, które jest najważniejszym składnikiem odżywczym każdej osoby aktywnej. Przekonaj się jaką rolę pełni białko w naszym organizmie.