10 popularnych zdrowych produktów
1. Ryby
Ryby są doskonałym źródłem białek, selenu i witaminy D. Znane są także z wysokiej zawartości kwasów omega – 3, które są bardzo skuteczne m.in. w profilaktyce chorób serca. Ich regularne spożycie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca o 23% w stosunku do poprzednio stosowanej diety.
2. Kolorowe warzywa
Spożywanie warzyw w zróżnicowanych zestawieniach pozwoli Ci na skomponowanie bomby witaminowej. Na Twoim talerzu powinny zagościć produkty o kolorze żółtym, czerwonym, pomarańczowym i zielonym. Wielu naukowców utrzymuje, że szczególnie ważne są czerwone warzywa, pozwalające utrzymać przez długi czas zdrowie i osiągnąć długowieczność.
3. Banany
Banany są jednym z najlepszych źródeł potasu. Ten z kolei korzystnie wpływa na gospodarkę wodną organizmu, reguluje ciśnienie krwi, a także wspomaga serce. Banan jest najlepszym owocem do walki z nadciśnieniem, bowiem na 450 mg potasu, jakie nam gwarantuje, przypada jedynie 1 mg sodu. Jest korzystny także dla pozostałych osób, bowiem w naszej codziennej diecie spożywamy ogromne ilości soli, które będzie pomagał redukować. Dodatkowo, jedząc banany zapobiegamy osłabieniu kości przez wypłukiwanie wapnia.
4. Awokado
Awokado jest na samym czele zdrowych produktów. Jest bogatym źródłem korzystnego tłuszczu. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i podnieść ilość tego dobrego. Równocześnie posiada duże ilości beta – karotenu i likopenu.
5. Brokuły
Brokuły posiadają tak dużo witaminy C jak pomarańcze, a zawartość wapnia porównywana jest ze szklanką mleka. Mają też trzykrotnie więcej błonnika niż kromka pełnoziarnistego pieczywa. Żeby było mało, ich spożycie wiąże się z uzupełnieniem witaminy A, selenu, beta – karotenu i wielu innych substancji – także tych wykazujących działanie przeciwnowotworowe.
6. Pomidory
Pomidory są niezwykle cennym warzywem zarówno świeże jak i przetworzone. Dadzą nam potężny zastrzyk witaminy C, pokryją 15% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, 8% na potas oraz 7% (u kobiet) i 10% (u mężczyzn) zapotrzebowania na żelazo. Likopen w nich zawarty jest silnym antyoksydantem chroniącym nas przed wolnymi rodnikami. Zjadanie 10 pomidorów tygodniowo, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty o 45%!
7. Jagody
Zarówno borówki, jak i truskawki są doskonałą przekąską i źródłem cukru lepszego niż ten dostępny w słodyczach. To jednak nie wszystko. Są niezwykle bogate w antyoksydanty. Wspomagają nasze ciało i układ odpornościowy. Prowadzone badania wykazują, że ich regularne spożycie zmniejsza ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych występujące wraz z wiekiem.
8. Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek – zwłaszcza ta tłoczona na zimno – jest doskonałym źródłem zdrowego tłuszczu. Obniża poziom złego cholesterolu, korzystnie wpływając na ilość tego dobrego. Jest także bogatym źródłem antyoksydantów, a wiele badaczy wskazuje nawet na jej użyteczność w profilaktyce n nowotworów.
9. Czosnek
Możesz nie być zachwycony zapachem swojego oddechu po spożyciu czosnku, ale zalety z jego spożywania są tak duże, że powinieneś zrzucić zapach na drugi plan. Czosnek stosowany jest dla lepszego przyswajania żelaza i cynku, a także jako substancja wychwytująca i usuwająca substancje mogące wywoływać nowotwory w naszym organizmie. Jest pomocny w anemii, a także jako przyprawa minimalizująca ryzyko wystąpienia zawału serca.
10. Czerwone wino
Umiarkowane spożywanie czerwonego wina jest korzystne dla funkcjonowania układu krążenia. Dodatkowo, reguluje poziom insuliny we krwi, zmniejszając ryzyko wystąpienia cukrzycy. Co więcej, może korzystnie wpływać na redukowania tkanki tłuszczowej. Zanim wypijesz całą butelkę, pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest umiar – do dwóch lampek dziennie dla mężczyzny i jedna dla kobiety.
Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!